Skip to content
Politică

Vezi ce se mai întâmplă cu dosarul Colectiv. Când va fi înaintat raportul procurorilor

Vezi ce se mai întâmplă cu dosarul Colectiv. Când va fi înaintat raportul procurorilor?

După 100 de zile de la tragedia din Colectiv, şeful criminaliştilor pe ţară, directorul adjunct al INEC, Grigoraş Beţiu spune că Raportul de expertiză este 70% gata. Astfel, Grigoraş Beţiu estimează că raportul va fi înaintat procurorilor în jurul datei de 20 februarie.

" "

“În afară de determinările de la Universitatea Politehnică Bucureşti, avem toate informaţiile. Ca nivel de date, de informaţii, avem în jur de 70% gata, dar la nivel de redactare se lucrează, avem în jur de 40-50% finalizat”, spune Grigoraş Beţiu, care estimează că raportul va fi înaintat procurorilor în jurul datei de 20 februarie.

Întrebat cât o să fie de mare raportul, Grigoraș a declarat: “Greu de estimat acum, dar va fi până în 90-100 de pagini”.

Directorul INEC, Grigoraş Beţiu, spune: “Nu a mai apărut nimic nou, nimic spectaculos. Am finalizat raportul INSEMEX. Ştiam mare parte din ce au făcut dânşii. Acum, toate informaţiile trebuie sintetizate. Trebuie preluate şi celelalte date, ce avem noi, pe determinări, ce mai face UPB şi, în final, să le strângem în raport”.

În ceea ce privesc camerele, preluate recent din Colectiv pentru a fi studiate/analizate, expertul-şef Grigoraş Beţiu spune: “În principiu am lămurit problema cu camerele, dar nu vă putem da nicio informaţie până nu finlizăm”.

Mult mai interesant este răspunsul cu privire la ventilatoare, mai ales în contextul unei ştiri apărute recent, care spune că ar exista un raport tehnic potrivit căruia ar fi fost constatate şi nereguli privind modul în care erau amplasate aparatele de ventilaţie, ceea ce ar fi dus la înteţirea/amplificarea focului.

„În ce priveşte instalaţia de ventilaţie, parte din aparatele ridicate de INSEMEX sunt şi aici, dar noi le analizăm strict traseologic, pe probleme de criminalistică, nu facem expertiză tehnică. Pe noi ne interesează dacă se aflau în funcţiune, câte se aflau în funcţiune, pentru a avea cât de cât o idee asupra curenţilor de aer, a aportului de oxigen pe anumite zone. (…) Aportul de aer al sistemului de ventilaţie era suficient, deci nu avem o problemă. Singura zonă relativ sensibilă este aportul de energie, numărul de waţi care contribuia la temperatura ambientului. Pentru că orice om emite căldură. Noi avem temperatura de 37 de grade şi, automat, mediul, dacă are, să zicem, 26 de grade, e clar că avem un aport de căldură. Funcţionăm ca un mic calorifer în mediul respectiv”, a explicat expertul-şef.

Întrebat dacă acest aport de căldură al numărului destul de mare de persoane prezente ar fi amplificat riscurile, Grigoraş Beţiu a răspuns: “Nu a amplificat riscul, dar a avut o contribuţie la temperatura din spaţiul respectiv. Aportul de căldură, la volumul acela, este însă foarte mic”.

“Evident că se mai poate cere o expertiză (n.r. – şi/sau contraexpertiză). Numai că la noi în ţară nu mai are cine să o facă”, a subliniat Grigoraş Beţiu, potrivit romaniatv.net.

 

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *