Skip to content
Coronavirus

Viața după Coronavirus – Patru scenarii posibile (II)

facebook

Scenariul 2 – Societatea barbară: răspuns descentralizat, valoarea de schimb este prioritară

Acesta este cel mai sumbru scenariu. Societatea barbară reprezintă viitorul în care vom continua să ne bazăm pe valoarea de schimb ca principiu de bază, însă refuzăm să-i ajutăm pe cei pe care boala sau șomajul îi elimină de pe piață. Este un scenariu pe care nu l-am trăit niciodată, scrie Simon Mair, cercetător, Center for the Understanding of Sustainable Prosperity, Universitatea Surrey.

Afacerile intră în colaps, oamenii nu-și mai pot asigura hrana zilnică, pentru că nu există mecanisme care să îi protejeze de realitățile crunte ale pieței. Spitalele sunt subfinanțate, în consecință ajung să fie suprasolicitate. Oamenii mor. Societatea barbară este practic un stat instabil care ajunge la ruină, sau o tranziție spre un alt scenariu după o perioadă devastatoare din punct de vedere politic și social.

Ar putea asta să se întâmple? Din păcate, da, ori din greșeală, în timpul pandemiei, ori intenționat, după atingerea vârfului acesteia. Prin greșeală înțelegem inclusiv situația în care un guvern eșuează în intervențiile sale în această perioadă deosebit de critică. Companiile și oamenii primesc un ajutor, însă dacă acesta nu este suficient pentru a preveni colapsul pieței, atunci se poate ajunge la haos. La fel, spitalele primesc fonduri și personal în plus, dar dacă nu este de ajuns, se va ajunge la situația în care mulți bolnavi să nu poată primi îngrijire.

La fel de dăunătoare este și o austeritate masivă după depășirea vârfului pandemiei, atunci când guvernele încearcă să revină la situația normală. Un asemenea scenariu ar fi dezastruos, pentru că oprirea finanțării serviciilor esențiale în perioada de austeritate ar avea un impact uriaș asupra capacității unei țări de a face față pandemiei.

Eșecul economiei și a societății ar duce astfel la instabilitate politică și socială, respectiv la colapsul statului și al sistemelor de asistență și securitate socială.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *