Skip to content
Economie Politică

Viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu: România nu poate să ajungă în zona euro. Care este cauza

turnulsfatului.ro

Avem o problemă structurală majoră. Market failure, a spus Florin Georgescu”, la audierile conducerii BNR, care au avut loc marţi în Parlament.

Sunt decapitalizate firmele, domnilor senatori, există indisciplină fiscală și de plăți. Lipsesc 154 de miliarde de lei față de capitalul reglementat.

Au și datorii mai mari decât activele, capitalul a fost de mult consumat prin pierderi și datorii exagerate. Există un număr substanțial de firme care n-au capital, dar au credite de la acționari, care n-au încredere să-l convertească din cauza condițiilor din economie„, a adăugat Georgescu.

Circa 70% dintre bani sunt acolo, în firme, dar nu în contul în care trebuie, sunt mai jos. 37% dintre angajați au salariul minim. 92% aveau un salariu de sub 1.000 de euro. Și numai 2% au peste 2.000 de euro. Aceste cifre explică de ce românii nu pot lua prea multe credite„, spune Georgescu.

Prim-viceguvernatorul BNR spune că Banca Centrală a semnalat de mult timp problemele de decapitalizare a firmelor.

În opinia sa, intermedierea financiară se poate dinamiza: Am văzut că principalul partid de guvernământ are în obiective, în programul de guvernare, și îmbunătățirea regimului fiscal.

A doua problemă a acestei țări este că la 26% venituri fiscale în PIB nu poți să ajungi în zona euro„, a mai spus Georgescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *