Skip to content
Politică

Vicepremierul Costin Borc, planuri mari la cârma Ministerului Economiei: „Eu cred în România”

Invitatul de marti seară al jurnalistului Rareș Bogdan în emisiunea„Jocuri de putere” de la postul Realitatea TV a fost ministrul Economiei și vicepremierul Costin Borc.

După mai bine de 2 luni de la preluarea mandatului ministerului Economiei, vicepremierul a dezvăluit momentul în care i s-a adus la cunoștință propunerea premierului Dacian Ciolos de a i se alătura cabinetului tehnocrat. Costin Borc a vorbit și despre misiunea guvernului tehnocrat, faptul că Ministerul pe care îl conduce trebuie sa se modernizeze.

Totodată, Borc a declarat că resursa umană este extrem de importantă în asigurarea creșterii economice a României, despre problemele industriei de Apărare, sectoarele industriei care pot fi dezvoltate sau repornite (cazul Oltchim) și care sunt prioritățile economiei din țară.

Vă prezentăm mai jos principalele declarații ale ministrului Economiei, Costin Borc:

Despre diferenta între un guvern de tehnocrati, guvernul Ciolos și un guvern politic: „Cred ca multi dintre telespectatorii dvs si-o pun. Cred ca acest guvern care a ajuns sa fie votat in Parlament ca urmare a tragediei de la Colectiv si a demisiei guvernului Ponta este un guvern care are niste limite impuse de mandatul pe care si l-a asumat. Este un guvern care si-a propus sa nu insele asteptarile cetatenilor si sa faca in acest an de mandat pana la alegerile parlamentare din noiembrie sa aduca Romania putin mai bine ca inainte, sa o predea viitorului guvern intr-o stare mai buna decat a gasit-o. Libertatile acestui guvern…Este impovarator sa fii membru intr-un guvern. Este un efort pe care il facem si este o presiune a cetatenilor nostri. Avem libertatea de a face ce ne dicteaza constiinta. Cea mai mare parte dintre noi nu sunt  membri marcanti ai unor partide ne da libertatea sa facem ceea ce constiinta ne dicteaza.

Telefonul domnului Ciolos m-a suprins foarte tare. Eram in uzina de la Medgidia in care lucram, urmaream un proiect care se facea cu ajutorul unor fnnduri europene,d e modernizare a uzinei. A fost o surpriza. Credeam ca e una din fazele lui Buzdugan. Dupa cateva zile, in timpul audierilor in Parlament mi-am dat seama ca sansa noastra e sa urmam principiile pe care le avem, sa mergem inainte. ”

Ce a gasit diferit in Ministerul Economiei: „Ce am gasit cel mai diferit este un mod de lucru invechit. Birourile asa cum sunt ele, cladirea in care se afla Ministerul Economiei este o cladire cu birouri compartimentate. Astazi lucram in spatii deschise. Colaborarea intre directorul unei companii si cei care lucreaza in birou este o colaborare normala. M-a mirat distanta fizica dintre ministru si colaboratorii sai. Teama cu care cativa din colaboratorii mei din minister m-au privit, altii cu detasarea in care astetam in timpul filmelor pauza de publicitate. Sunt si oameni buni care lucreaza in guvern, care nu fura in administratie. Eu cred ca am vazut si am auzit foarte multe lucruri urate despre ce s-a intamplat in ministere, in administratii, vedem peridandu-se cozi de potentiali vinovati la usile DNA-ului. Trebuie sa redam mandria de a fi functionar public. Sper ca in timpul mandatului meu sa-si regaseasca aceasta demnitate de a fi functionar public.”

Ministrul Economiei a declarat că întrevede și o solutie pentru Oltchim și deși le această oră lucrurile nu par încă optimiste, ele se vor rezolva în viitor din punct de vedere investitional: „Cred ca o sa avem o solutie. Pentru mine Oltchim este una din incercarile pe care guvernul nostru le are. O restructurare corecta va reusi sa pastreze compana intr-un mod profitabil pentu viitor. Rezultatele sunt foarte incurajatoare. S-au facut multe greseli. Una din principalele greseli a fost ca ministrii au fost mai degraba CEO unui holding de intreprinderi de stat. Au acceptat implicit si cu interese de partid, de a-si plasa prietenii, au acceptat raspunderea de CEO al unui holding si s-au aplecat direct spre intreprinderi. Oltchim poate deveni o firma profitabila. Oltchim are sanse foarte mari sa traiasca. Acum 10 zile la Bruxelles am avut discutii cu doamna comisar pentru concurenta s-au axat si pe Oltchim. Daca va fi o investigatie al unui potential ajutor de stat la Oltchim se va arata ca in final este in favoarea unui viitor investitor. Daca planeaza o suspicine de investigatie, un investitor se va feri…Este vorba de conversia de datorii in actiuni de 126 milioane de euro care poate fi interpretata ca ajutor de stat. O investigatie facuta da unui viitor investitor linistea unui caz inchis. Trebuie sa ne concentram pe a face aceasta investigatie in colaborare cu CE. In momentul in care Oltchim este gata de vanzare acest capitol sa fie inchis si sa se poata prezenta unui investitor. ”

Costin Borc a luat în discuție și problema Industriei de Aparare: „Am facut o vizita la Brasov pe 17 decembrie si am fost sa vedem lansarea ultimului elicopter PUMA Naval al Fortelor armate Romane. Principalul client al industriei de Apărare este Armata Romana si Ministerul Apararii. Avem 10 ani de cheltuieli majorate, sa focalizam industria de aparare pe nevoile apararii noastre.”

Ministrul Economiei a dezvăluit care ar fi atuuriile României pentru investitori, printre acestea numărându-se o pozitie geografica avantajoasa: „Pentru investitorii europeni Bucurestiul este o zona in care ajungi cu avionul in 2-3 ore. Un investitor american spunea Romania este cel mai la est loc in care porti lucra dupa acelasi fus orar. Sunt o persoana foarte optimista si eu cred in Romania, altfel nu m-as fi inhamat in aceasta aventura a guvernului Cioloș.”

 

Despre Cuprumin și ce plan de relansare se poate face pentru această industrie: „Cuprimin este o societate care exploateaza minereu de cupru pe care il pune in niste butoaie si il exporta in China. Mi-e greu sa ascult voci care spun ca se poate face o topitorie in Romania. Avem cel putin 3 mari rezerve de cupru. Ar trebui sa ne gandim la acest model de business si sa ne intrebam daca nu merita ca noi sa investim ca stat, fie ca partener. Un independent business review, o banca de investitii si atunci sa luam o decizie de investitie. De multe ori insa spunem ca nu avem bani si alegem solutia cea mai proasta. Haideti sa facem un efort. Avem parteneri Fondul European de Investitii Strategice, BERD-ul, BEI-ul, firme de consultanta privata. Cu un management profesionist, un plan de business bun nu vad de ce lucrurile astea sa nu mearga bine. Eu nu sunt pe ideea sa inchidem minele. ”

Nu in ultimul rând, Borc a luat în discuție și problema redeventelor: „Cred ca redeventele asa cum sunt sunt suficiente. Avem niste probleme in a face un business corect, onest si cu toate lucrurile declarate. In ceea ce priveste minereurile neferoase trebuie sa ne uitam la toate acele taxe pe care trebuie sa le plateasca firmele.”

1 comentariu la “Vicepremierul Costin Borc, planuri mari la cârma Ministerului Economiei: „Eu cred în România”

  1. Borc tine directori penali in functii de conducere. II este frica sa se atinga de directoarea penala ANGHEL RUXANDRA RODICA director general la 5 oameni. Sa-i fie rusine acestui ministru incapabil care in loc sa reduca fucntiile de conducere din ograda lui el tine la 4 oameni un director.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *