Skip to content
Economie Politică

Vicepremierul Viorel Ştefan, membru al Curţii de Conturi Europene

Vicepremierul Viorel Ștefan a fost numit membru al Curții de Conturi Europene pentru un mandat care va începe la 1 iulie 2019 și se va încheia la 30 iunie 2025, anunță instituția europeană. Acesta îl va înlocui pe domnul George Pufan, membrul român al cărui mandat expiră. În conformitate cu tratatul, membrii trebuie să își exercite îndatoririle în deplină independență și în interesul general al Uniunii Europene, se mai arată în comunicat.

Consiliul a luat aceste decizii pe baza propunerilor formulate de statele membre din care aceștia provin și după consultarea Parlamentului European.

Colegiul membrilor, prezidat de domnul Klaus-Heiner Lehne, președintele Curții de Conturi Europene, se va reuni în nouă să componență pentru a stabili atribuțiile specifice care vor reveni celor doi noi membri. Doamna Maletić și domnul Ștefan vor depune jurământul în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene la o dată ulterioară.

Colegiul membrilor, prezidat de Klaus-Heiner Lehne, preşedintele Curţii de Conturi Europene, se va reuni în noua sa componenţă pentru a stabili atribuţiile snoiloe membri. Viorel Ştefan va depune jurământul în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene la o dată ulterioară, se arată în comunicatul instituţiei.

Social-democratul Viorel Ștefan, 63 de ani, fost șef al comisiei de buget finanțe al Camerei Deputaților, vicepremier dar și ministru de Finanțe în Guvernul Grindeanu, el a fost remaniat în urmă unor acuzații repetate venite din partea președintelui PSD Liviu Dragnea, dar și ale lui Sorin Grindeanu, scrie hotnews.ro.

Dragnea se arătase deranjat de formă proiectului de buget pe care ministerul lui Viorel Ştefan o lansase în dezbatere. El i-a imputat ministrului de Finanțe că în proiectul de buget nu sunt cuprinse anumite măsuri promise de PSD, iar alocările unor ministere nu reflectă programul de guvernare al social-democraților. După părăsirea demnității ministeriale, a revenit la conducerea comisiei de specialitate din Camera Deputaților. Ştefan este membru PSD din 1993, el având la activ trei mandate de senator și două de deputat.

În perioada în care a fost la conducerea Ministerului Finanțelor, a fost lansată intenția aplicării impozitului pe gospodărie, la care ulterior s-a renunțat. „Cu siguranță, la un moment dat și în România va trebui să aplicăm globalizarea veniturilor. Nu avem un termen prestabilit, dar este un proces pe care îl vom gestiona cu multă seriozitate”, a spus Viorel Ștefan.

Este creditat că fiind un bun finantist, fiind respectat că atare atât de membrii comisiei de vuget a Camerei din rândul Puterii cât și de către cei din Opoziție.

Înainte de Revoluție, Viorel Ștefan a lucrat în cadrul Navrom, companie de transport fluvial de stat. După Evenimentele din decembrie, Ștefan a devenit șef de serviciu iar în 1991 ajunge directo general al Navrom. Ștefan deține acțiuni la firmele în care Navrom s-a divizat în urmă priovatizarii (Navrom Bac și Navrom Reparații), el având de asemenea plasați circa 3 milioane de lei în acțiuni ale Transport Trade Services- un grup de companii cu activități în transporturi fluviale și pe calea ferată. Din grup fac parte firmele TTS, Transfer International Spedition, Mast Co, Navrom Galați și NFR Drobeta.

Ștefan mai deține un teren intravilan de peste 2500 metri pătrați în Galați (cumpărat în 2010), două apartamente (unul în Capitală și altul în Galați) și o casă în Galați. El conduce o Toyota Auris model 2009, dar mai are un Seat Ibiza. Are declarați circa 10.000 de euro cash și două credite luate de la BRD (unul de 110.000 de dolari, scadent în 2019 și altul de 1,3 milioane de lei, scadent în 2024).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *