Skip to content
Economie Societate

Vicepreşedinte ANRE: Preţul energiei este foarte mic în România, astfel că oamenii nu sunt stimulaţi să ia măsuri de eficientizare

AFEER

Cea mai mare barieră în calea eficienţei energetice în România este chiar preţul energiei, care este foarte mic, astfel că oamenii nu sunt stimulaţi să ia măsuri de eficientizare, a declarat, joi, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), scrie Agerpres.

El a participat la conferinţa de presă organizată de OMV Petrom, unde compania petrolieră a anunţat că va sprijini, până în anul 2022, cu patru milioane de euro programul „România eficientă”, lansat de Energy Policy Group (EPG) pentru promovarea eficienţei energetice.

Am mai spus-o, dar o repet, pentru că trebuie să ne intre în subconştient. Părerea mea este că, în România, cea mai importantă barieră în calea eficienţei energetice este chiar preţul energiei, care este foarte, foarte mic în România, astfel că românii nu sunt stimulaţi să ia măsuri de eficienţă energetică. Oricât de ieftină ar fi energia, tot este mai scumpă decât cea mai ieftină, adică cea neconsumată„, a arătat Nagy-Bege.

Oficialul ANRE a arătat că trebuie să existe acţiuni de conştientizare a consumatorilor şi de pregătire a lor pentru perioada când preţurile reglementate de stat vor dispărea, aceasta fiind doar o chestiune de timp.

Alternativa la preţuri plafonate, reglementate, este un comportament responsabil al consumatorilor faţă de noi înşine, faţă de societate, de sănătatea noastră, faţă de confortul nostru, de nivelul nostru de trai şi faţă de mediul înconjurător. Eficienţa energetică poate avea efecte benefice în toate aceste domenii„, a continuat reprezentantul ANRE.

Potrivit acestuia, consumul de energie în clădiri reprezintă peste 40% din consumul de energie în total în Europa şi 45% în România.

Sectorul clădirilor este responsabil pentru o treime din emisiile de dioxid de carbon, iar 75% din clădirile din Uniunea Europeană sunt ineficiente energetic, iar în cazul României stăm mult mai prost„, a menţionat vicepreşedintele ANRE.

4 comentarii la “Vicepreşedinte ANRE: Preţul energiei este foarte mic în România, astfel că oamenii nu sunt stimulaţi să ia măsuri de eficientizare

  1. …..bai,tuuu… ai probleme la cap……..la pensii de 200 de euro a-ti facut kw 0,5 lei cu tva…si in ue…au pensii de 1000 euro si kw..eee…0,3 euro centi….i-a zi bai,baiat destept….cum eeee….????….dati drumul la genereatoarele magnetice free energy si nu vom mai plati deloc,dar voi aveti aceste aparate ,ca ati furat destul din avutul national, si va permiteti sa dati 3000 de euro,…si sa va debransati de la sistemul national,….dar ,,noi oameni nevoiasi,,nu ne permitem, ca nu avem acesti bani.Si vii tu ,,nesimtituleee….care esti,si te dai la cei multi saraci, si prosti,sa scoti prin majorari de preturi la energie toate hotiile, si furtisagurile hotilor, care au praduit tara asta 30 de ani…Avem 1000km de Dunare,puteati sa construiti in 30 de ani inca 10 hidrocentrale si sa avem pretul la kw egal cu zero lei pe gratis,dar cine sa fure ?…tradatorilor….de neam si de taraaaa….!!!!!

  2. Guștere, in Romania prețul energiei pe teritoriul României se afla mult peste pretul energiei din Malta, Bulgaria, Lituania sau Ungaria, iar pe teritoriul României , spre deosebire de alte state,se afla resurse de țiței si de gaz…

  3. HALAL ARGUMENTAȚIE, SĂ VĂ FIE R U Ș I N E !
    Când primim notificarea privind majorarea prețului la energie avem doar posibilitatea de a scrâșni într-o înjurătură. Altfel modificarea e deja legiferată, iar noi nu suntem decât niște spectatori ai acestei drame. CE-AR FI DACĂ PREȚUL DIVERSELOR TIPURI DE ENERGIE S-AR MAJORA NUMAI PENTRU CEI CARE SUSȚIN ȘI APROBĂ ACEASTĂ MĂSURĂ ? Să nu spuneți că e discriminare, voi fiind acum cei privilegiați …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *