Vicepreședinte PSD dezvăluie vulnerabilitățile lui Ponta și care sunt greșelile dreptei

Unul din vicepreședinții PSD a vorbit marți seară, la Realitatea TV, despre cum arată bătălia prezidențială din acest an dintr-o perspectivă sociologică.

Vasile Dâncu, vicepreședinte al PSD și deținător al institutului de studii sociologice IRES, a făcut o analiză privind fracturarea de pe partea dreaptă a eșicherului politic, dar şi cum va arăta proiectul prezidențial cu care va veni Victor Ponta în fața românilor.

„Acum trăim o situaţie mai puternică de nelinişte socială. Încrederea în instituţii şi în guvern e mai mare decât atunci. Nu suntem în criză. Însă avem o ameninţare externă care creează incertitudine, avem o dreaptă care nu este unitară, o dreaptă care nu şi-a reuşit proiectul de unire, care nu are proiect. Ceea ce face ca să nu avem încă competiţie. Dreapta vorbeşte pe 4 voci. Fiecare încearcă să arate că e cea veritabilă, vocea adevărată a dreptei şi, în această situaţie, nu avem încă o competiţie”, a explicat Dâncu.

„Victor Ponta, fiind premier, are privilegiul, dar şi dezavantaje, de a vorbi prin fapte. Suprapune funcţia comunicaţională pe cea executivă. Victor Ponta ne va propune un proiect de schimbare lentă. Ne va arăta ce a făcut şi ce va continua. Aşa face candidatul care e pe primul loc şi se află la putere. Dreapta ar trebui să vină cu o ruptură legată de ce se va întâmpla cu România în viitor”, a mai spus vicepreședintele PSD.

„România din 2004 şi cea din 2014 nu seamănă foarte mult. În 2004, era o perioadă încă de euforie, tocmai intrasem în NATO, terminasem formalităţile pentru intrarea în NATO şi România privea spre un anumit tip de viitor. Nu existau ameninţări externe. Trăiam o utopie a dezvoltării. Visam la un destin european. Încă nu ne poticnisem în atragerea de finduri europene şi alte lucruri şi bătălia de atunci între doi actori puternici ai unei scene politice era de fapt o bătălie între două tipuri de programe. Era o bătălie despre cum vom gestiona belşugul pe care îl vom avea cu siguranţă. Atunci era o bătălie ideologică între stânga şi dreapta.

În 2009, era în timpul crizei. Se produsese ruperea unui guvern de coaliţie, guvernul avea o slabă încredere. Oamenii declarau mult mai mult că merg la vot, aveau o soluţie mult mai clară. Chiar dacă Băsescu nu îşi anunţase candidatura, era clar ca va candida. Geoană se afla la o distanţă destul de mare, însă începea o recuperare foarte rapidă în septembrie”, a mai explicat Vasile Dâncu.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: