Skip to content
Economie

Vicepreședintele ANRE anunță că facturile uriaşe trebuie corectate până la 1 iunie. În câte zile trebuie să fie restituiți banii consumatorului

gds.ro

Românii care au primit facturi uriaşe la gaze sau lumină vor primi facturile corecte până în luna iunie, iar dacă se dovedeşte că au avut dreptate, furnizorul respectiv va trebui sa-i restituie banii în cinci zile, a spus Zoltan Nagy, vicepreşedinte ANRE, joi, la conferinţa organizată de Antena 3 prin proiectul România Inteligentă.

S-au făcut controale la absolut toți furnizorii de energie electrică și gaze. O parte din controale sunt finalizate, dar vom reveni pentru a verifica dacă aplica legea pe toate cele cinci luni.

Furnizorii au aplicat legea, nu au avut norme de aplicare la timp, au comunicat clienților că odată ce se lămuresc dau facturi bune.

Noi la controale nu am intrat în detaliu factură cu factură, ne-am rezumat la a verifica dacă au aplicat sau nu legea, dacă au aplicat sau nu corect vedem de acum încolo. Abia apoi stabilim dacă sunt corecte sau nu„, a explicat Zoltan Nagy, vicepreşedinte ANRE, joi.

Dacă furnizorul constată diferența în plus sau în minus trebuie corectat până la 1 iunie. În facturi trebuie să apară separat sumele cu minus pe pagina 2. Dacă au nelămuriri, să ia legătura cu furnizorul. Chiar și în cazul neplăţii până când furnizorul nu-i dă un motiv, consumatorul nu poate fi sancționat pentru neplată. Dacă consumatorul are dreptate în 5 zile furnizorul trebuie să facă corecția să-i dea banii.Ministrul Energiei trebuie să facă plățile către furnizori. Este principala grijă a furnizorilor, după două luni și jumătate nu s-au făcut plăţi. Furnizorii sunt în situaţia dificilă din punct de vedere al Cash flowului. Este un mecanism care se poate strica foarte ușor din cauza acestor necorelări. O grijă pentru noi și Ministerul Energiei este costul energiei pentru consumul energetic al rețelelor„, susţine Zoltan Nagy.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *