Skip to content
Economie

Vicepreședintele ANRE: Dacă nu găsim soluții pe termen mediu, există riscul ca prețurile mari la energie și gaze naturale să persiste

facebook

Consumatorii de energie care încă nu au trecut în piața concurențială trebuie să fie foarte atenți la ofertele furnizorilor privind prețul aplicat în primul semestru din 2022, notificări care vin odată cu facturile din noiembrie și decembrie, a declarat Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, miercuri, la Știrile B1 TV, explicând că sunt așteptate creșteri prețuri.

Întrebat dacă valul de creșteri este o situație temporară, Zoltan Nagy-Bege a afirmat: „Sperăm că este o situație temporară. Aceste măsuri care se iau prin această Ordonanță 118 și prin legea de aprobare a Ordonanței 118 sunt măsuri pe termen scurt să ajutăm pe acei consumatori care sunt cei mai expuși la acest val de creștere a prețurilor. Salut și faptul prin această lege de aprobare, prin Senat, s-au găsit soluții inclusiv pentru IMM-uri sau anumite companii, nu doar pentru casnici, dar trebuie să ne concentrăm pe măsuri care rezolvă această problemă acută de energie pe termen mediu. Dacă nu găsim aceste soluții, (există, n.r.) riscul ca acest val de prețuri mari pe piețele de energie și gaze naturale să persiste”.

Întrebat dacă e oportun să ne schimbăm furnizorul în acest moment, el a adăugat: „Depinde de oferte, depinde de contractele pe care le avem. Un sfat pentru consumatorii de energie care până acum nu au trecut în piața concurențială, nu au un semnat un contract concurențial și în continuare beneficiază de preț de serviciu universal, odată cu facturile din noiembrie și decembrie, o să vină ofertele din partea furnizorilor cu privire la prețul care se va aplica în semestrul I în 2022, de la 1 ianuarie până la 30 iunie. La aceste notificări trebuie să fie foarte atenți acești consumatori pentru că ne așteptăm la niște creșteri. Momentan, prețurile de serviciu universal sunt printre cele mai mici în piață și în această perioadă de aproape două luni fiecare va avea timp, în momentul în care nu-i convine această ofertă care îi vine în noiembrie și decembrie, să caute alte oferte, să acceseze eventual comparatorul de oferte de pe site-ul Autorității și până la sfârșitul anului, înainte de modificare prețurilor, să ia o decizie.

Din păcate, la nivelul puterii de cumpărare și puterii de investiție, pentru că avem nevoie de investiții în acest sector de producere de energie electrică, nu suntem, din păcate, la nivelul altor țări din Occidentul Europei”, a mai spus oficialul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *