Skip to content
Politică

Vicepreședintele Comisiei Europene avertizează: Traiectoria bugetară a României deviază semnificativ

Este al doilea an consecutiv în care România se abate semnificativ de la cerinţele Pactului de Stabilitate şi Creştere, prin urmare este important ca această țară să reducă substanţial deficitul bugetar, a atras atenția vicepreședintele Comisiei Europene responsabil pentru moneda euro şi dialogul social. Valdis Dombrovskis a mai precizat că, în situația în care se găsește acum România, nu mai e spațiu fiscal pentru noi reduceri de taxe, informează Agerpres.

„În general, sfatul Comisiei Europene este reducerea taxelor pe muncă, în special munca plătită cu salarii mici şi transferul spre alte baze de impozitare, care să fie mai puţin dăunătoare pentru creştere. Iar acest lucru este valabil în special pentru ţările cu un nivel ridicat al sarcinii fiscale. Dacă ne referim la situaţia concretă a României, după cum bine ştiţi, ne-am exprimat îngrijorările cu privire la traiectoria fiscală generală.

Pentru al doilea an la rând, România este într-o procedură de abatere semnificativă, ceea ce înseamnă că traiectoria sa bugetară deviază semnificativ de la cerinţele Pactului de Stabilitate şi Creştere, şi de aceea este important ca România să reducă în mod substanţial deficitul bugetar. Recomandarea Consiliului a fost o îmbunătăţire structurală de un procent. De acea când discutăm despre politica fiscală, putem vorbi de transferul poverii fiscale, dar nu vedem spaţiu fiscal pentru noi reduceri de taxe”, a declarat Valdis Dombrovskis.

În aceeaşi conferinţă de presă, de la finalul reuniunii ECOFIN, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat că ţările europene din care pleacă multă forţă de muncă spre restul Uniunii Europene ar trebui să se gândească la un pachet agresiv de măsuri care să aducă o soluţie pentru mobilitatea selectivă, care duce la exodul creierelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *