Skip to content
Economic

Vicepreședintele Comisiei Europene avertizează: Trebuie să fim îngrijorați! Huawei colaborează cu serviciile secrete în China

Andrus Ansip, vicepreședintele Comisiei Europene, a declarat într-un interviu pentru HotNews.ro că este foarte firesc să existe îngrijorări de securitate la nivelul UE cu privire la folosirea echipamentelor Huawei în viitoarele rețele 5G din Europa. „Când vor fi suficient de multe dovezi solide pentru a le folosi public va fi deja prea târziu! Înainte de a acționa, trebuie să facem o analiză foarte serioasă a riscurilor în UE„, spune acesta..ro: Ați discutat aceste aspecte cu Ministrul român al Comunicațiilor, Alexandru Petrescu?

  • Răspunsul vicepreședintelui Comisiei Europene: „Nu încă. Așa cum știm cu toții, problemele de securitate națională sunt în sarcina statelor membre, care iau decizii în această privință, nu în sarcina Comisiei Europene sau a Uniunii Europene. Dar când statele membre vor cere să avem o abordare comună, bineînțeles va trebui să acționăm, dar nu am ajuns încă acolo.”

Declarațiile vicepreședintelui Comisiei Europene în interviul acordat:

  • În luna decembrie a anului trecut, jurnaliștii au întrebat: Trebuie să fim îngrijorați în privința producătorilor chinezi, în privința Huawei? Și, bineînțeles, le-am răspuns: Da, trebuie să fim îngrijorați! De ce? Pentru că există o lege a serviciilor de informații în China, adoptată în 2017, potrivit căreia toți producătorii de software și hardware trebuie să coopereze și să colaboreze cu serviciile secrete din China. Cred că este foarte firesc să fii îngrijorat știind că există această lege.
  • În același timp, acum va trebui să decidem ce fel de echipamente vom folosi când vom construi viitoarele rețelele 5G. Nu sunt pregătit să spun că ar trebui să interzicem ceva. Cred că trebuie să facem o evaluare a riscurilor. Da, unii oameni întreabă dacă avem dovezi solide. Aveți dovezi solide? Ce fel de dovezi avem sau ce fel de dovezi nu avem? Sau ce dovezi avem pentru a le folosi public? Asta este total o altă problemă.
  • Când vor fi suficient de multe dovezi solide pentru a le folosi public va fi deja prea târziu! Înainte de a acționa, trebuie să facem o analiză a riscurilor. Și va trebui să facem o analiză foarte serioasă a riscurilor în UE.

Vicepreședintele Comisiei Europene a acordat un interviu joi, 28 februarie, fiind prezent la București în contextul a două evenimente organizate în Parlament sub egida Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, respectiv: reuniunea informală a miniștrilor în domeniul comunicațiilor (TTE) și a treia Connferință ministerială cu statele din Parteneriatul Estic.

Oficialul european a răspuns întrebărilor pe tema controversatei OUG 114 care suprataxează mediul de afaceri, dar și cu privire la campaniile de dezinformare din Rusia și fenomenul fake news.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *