Skip to content
Economie Societate

Vicepreşedintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis şi comisarii Oettinger şi Moscovici participă la reuniunea informală a miniştrilor de finanţe şi la reuniunea Eurogrup

Ziarul BURSA

Vicepreşedintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis şi comisarii europeni Günther Oettinger şi Pierre Moscovici participă la Bucureşti, vineri şi sâmbătă, la reuniunea Eurogrup şi la reuniunea informală a miniştrilor de finanţe (ECOFIN). Eurogrup va discuta, printre altele, despre implementarea reformelor de către autorităţile greceşti şi proiectul de plan bugetar pentru anul 2019 al statului Luxemburg ca urmare a adoptării în luna martie a opiniei Comisiei Europene. În cadrul ECOFIN, se va discuta despre priorităţile următorului ciclu instituţional şi calea de urmat pentru Uniunea pieţelor de capital.

Potrivit unui anunţ al Comisiei Europene, vicepreşedintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis, responsabil pentru moneda euro şi dialogul social, precum şi pentru stabilitatea financiară, serviciile financiare şi Uniunea pieţelor de capital, împreună cu Günther Oettinger, comisarul european pentru buget şi resurse umane, şi Pierre Moscovici, comisarul european responsabil pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vămi, vor reprezenta Comisia Europeană la reuniunea Eurogrup şi la reuniunea informală a miniştrilor de finanţe (ECOFIN).

Cele două evenimente au loc la Bucureşti, vineri şi sâmbătă, şi sunt organizate în contextul exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

Vineri, în cadrul Eurogrup, Comisia Europeană va prezenta participanţilor stadiul actual în implementarea reformelor de către autorităţile greceşti în baza ultimei variante a celui de-al doilea Raport de supraveghere consolidată publicat săptămâna acesta.

De asemenea, la reuniune se va discuta despre proiectul de plan bugetar pentru anul 2019 al statului Luxemburg, ca urmare a adoptării în luna martie a opiniei Comisiei Europene.

Preşedintele mecanismului unic de supraveghere (MUS), Andreea Enria şi preşedintele comitetului unic de rezoluţie (SRB), Elke König, vor avea la rândul lor câte o prezentare.

Roberto Gualtieri, preşedintele comisiei pentru afaceri economice şi monetare din cadrul Parlamentului European, va fi prezent la o dezbatere despre persepectivele economice şi provocările zonei euro.

Eurogrupul va continua în configuraţie deschisă discuţiile începute la Summitul euro din decembrie 2018.

Ca parte a lucrărilor în desfăşurare pentru aprofundarea Uniunii Economice Monetare (UEM), Eurogrupul va aborda aspecte de guvernanţă în contextul instrumentului bugetar pentru convergenţă şi competitivitate. De asemenea, preşedintele sistemului european de asigurare a depozitelor (EDIS) va prezenta ultimele evoluţii cu privire la foaia de parcurs pentru demararea discuţiilor politice privind EDIS”, a transmis Comisia Europeană.

Sursa citată a precizat că, în cadrul reuniunii informale ECOFIN ce va începe vineri după-amiază, miniştrii, alături de guvernatori ai băncilor centrale din statele membre, vor discuta despre priorităţile următorului ciclu instituţional şi calea de urmat pentru Uniunea pieţelor de capital. De asemenea, vor avea loc dezbateri cu privire la elemente ale cadrului financiar multianual, cum ar fi legătura cu Semestrul european şi finanţarea bugetului UE.

Sâmbătă vor avea loc discuţii cu privire la impactul mobilităţii de pe piaţa muncii asupra bazei de taxare pentru statele membre.

Miniştrii vor aborda problema impactului pe care îl are taxarea asupra creşterii economice, pornind de la un document al Comisiei Europene. De asemenea, miniştrii ar trebui să ajungă la o concluzie cu privire la termenii de referinţă pentru pregătirea reuniunilor G20 şi a FMI din luna aprilie 2019”, a mai transmis Comisia Europeană, precizează news.ro.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *