Skip to content
Puterea Știrilor Video

Vicepreședintele PNL, Ben-Oni Ardelean, confirmă: Guvernul Orban își va asuma răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi

Inquam Photos / Octav Ganea

Vicepreședintele PNL, Ben-Oni Ardelean, invitat miercuri în studioul Puterea Știrilor, a confirmat informația potrivit căreia Guvernul Ludovic Orban intenționează să își asume răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

DETALII AICI: Ludovic Orban forțează moțiunea: Guvernul urmează să își asume răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi și pe alte două legi esențiale

Din 1990 încoace, componentele legii electorale care țin de alegerea în poziții publice au suferit diverse modificări. Am fost la sistemul pe liste, am trecut la unul nominal cu redistribuire pentru Parlament prost gândit, prost interpretat și prost pus în practică, în care cu 49 de procente puteai să stai acasă, și unul cu 10 procente să meargă în Parlament.

Primul lucru pe care trebuie să îl reținem este că totul pleacă de la modul în care sunt aleși cei care conduc. Am ajuns în faza în care un primar ales în funcție poate conduce o comunitate cu 11 procente, ceea ce nu îi oferă deloc legitimitate și nici reprezentativitate, condiții absolut imperative în ceea ce înseamnă procesul decizional (…).

Tocmai pentru a oferi o garanție morală a celui ales că poate lua decizii care vor fi respectate și apreciate de cei care l-au ales, PNL optează pentru alegerea primarilor în două tururi.

Opoziția este mare la alegerea primarilor în două tururi. Nu știm dacă acest lucru poate fi făcut altfel decât prin asumarea Guvernului. Tocmai de aceea am venit cu această propunere, că ne asumăm responsabilitatea pe alegerea primarilor în două tururi, așa cum am făcut la buget, a declarat vicepreședintele PNL, Ben-Oni Ardelean.

Dispută aprinsă pe alegerea primarilor în două tururi

Amintim că, potrivit surselor PSnews.ro, Guvernul Ludovic Orban urmează să-și asume răspunderea pe trei legi esențiale: alegerea primarilor în două tururi de scrutin, desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) și eliminarea pensiilor speciale.

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, marţi, după şedinţa CEx, că PSD va trimite o scrisoare liderilor europeni şi tuturor europarlamentarilor pentru a acuza intenţia Executivului de a schimba legile electorale.

„Am mai luat o decizie sa trimitem o scrisoare din partea PSD atât la preşedinta Comisiei Europene, cât şi la grupul social democrat, cât şi la toţi europarlamentarii. Acest abuz de a schimba legile electorale în ciuda unor recomandări ale Comisiei de la Veneţia, nu ai voie sa modifici aceste legi cu două-trei luni înainte de momentul electoral”, a declarat preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu.

DETALII AICI: Cum arată scrisoarea PSD în care reclamă Guvernul PNL la instituțiile UE. Acuzații grele la adresa liberalilor

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *