Skip to content
Sănătate

Vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie explică de ce se infectează cu COVID tot mai multe persoane

unsplash.com

Vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, medicul Emilian Popovici, explică, sâmbătă, de ce se infectează cu coronavirus persoane care au reuşit să evite boala timp de 2 ani şi chiar s-au vaccinat, precizând că variantele de SARS-CoV-2 care circulă în prezent sunt extrem de transmisibile. La subvariantele BA 4 şi BA 5, un infectat confirmat infectează alte 16 persoane.

”Cum vedem în jurul nostru, tot mai mulţi dintre cei care au evitat infecţia timp de mai bine de doi ani şi care într-o măsură importantă s-au şi vaccinat, ajung să se infecteze în perioada actuală. De ce se întâmplă aşa? Se întâmplă pentru că variantele de SARS-CoV-2 care circulă în prezent sunt extrem de transmisibile”, a scris, sâmbătă, pe Facebook, medicul Emilian Popovici.

Potrivit acestuia, variantei Wuhan îi corespundea un R0 de 3 (un infectat confirmat infecta alte 3 persoane în jurul lui).

”Subvariantelor BA 4 şi BA 5 le corespunde un R0 de 16 (adică un infectat confirmat infectează alte 16 persoane în jurul lui) şi asta cred că explică tot!În fine, alte variante circulante ca BA 1 cu un R0 de 8 şi BA 2 cu un R0 de 12, completează tabloul prezentat anterior”, mai afirmă medicul.

Acesta apreciază că cele 3 doze de vaccin previn în continuare într-o măsură importantă formele grave de boală, dar face apel la respectarea măsurilor individuale de protecţie.

Anterior, medicul a făcut apel la respectarea distanţei sociale, la purtarea măştii de protecţie, mai ales în zonele aglomerate şi în spaţiile închise şi la respectarea normelor de igienă a mâinilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *