Skip to content
Politică

Victor Alistar (CSM) descoase ițele avertismentului UE: Nu e o cale sănătoasă de urmat! EXCLUSIV

Gandul.info

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și prim-vicepreședintele CE Frans Timmermans au semnat o scrisoare în care se arată îngrijorați de evoluțiile recente din România.

Concret, cei doi oficiali europeni atrag atenția asupra independenței sistemului judiciar și capacitatea sa de a combate ”în mod eficace” corupția.

Citiți și Comisia Europeană, avertisment dur pentru România: Urmărim cu îngrijorare evoluțiile recente!

În acest context, contactat joi de redacția de știri PSNEWS.RO, Victor Alistar, reprezentantul Societăţii Civile în CSM, a declarat că ”scrisoarea Comisiei Europene face trimitere la îngrijorări în general”.

Este ecoul unor preocupări din societatea românească cu privire la legislația care este în analiză, dar trebuie să facem distincție între două lucruri diferite: pe de o parte, discutăm despre legislația privind organizarea justiției, și aici este statutul magistratului, legea CSM-ului și legea de organizare judiciară, iar pe de altă parte, sunt modificările la Codul Penal și Codul de Procedură Penală pentru punere în acord cu deciziile Curții Constituționale. Scrisoarea Comisiei Europene face trimitere la îngrijorări în general. În mod particular, pe legile deja adoptate, este limpede că nu putem să considerăm că cineva din Comisia Europeană, pentru că ei sunt foarte bine pregătiți, ar pune în discuție deja legislație adoptată. Cred că se referă la acele propuneri de modificări care au fost vehiculate și care sunt încă în discuția Parlamentului, la care Comisia face apel să fie regândite, să fie analizate cu mai mare atenție și să se încerce să se găsească un consens pe aceste legi”, a declarat Victor Alistar pentru PSNEWS.RO

Mai mult, membrul CSM a atras atenția că ”discutăm de două arii diferite în cadrul acestui subiect mai larg”.

”Trebuie să știm și trebuie să înțeleagă, cei care citesc site-ul dvs, că discutăm de două arii diferite în cadrul acestui subiect mai larg: legile adoptate, care se află conform procedurilor în analiza Curții Constituționale, și am văzut că Curtea Constituțională la una dintre ele a și retrimis Parlamentului, și cele care sunt pentru punere în acord a Codurilor Penale”, a continuat Alistar.

Chestionat în legătură cu pașii pe care România trbeuie să-i facă, după acest avertisment dur venit din partea Comisiei Europene, reprezentantul Societăţii Civile în CSM a susținut că țara noastră ”trebuie să dea un răspuns motivat”, iar potrivit acestuia ” cel mai bun răspuns este întotdeauna unul concret, unul faptic, nu unul teretic și pe poziționări politice”.

România trebuie să respecte procedurile constituționale pe care le are și să încerce să dea un răspuns motivat în sensul în care trebuie făcut un studiu de drept comparat referitor la prevederile despre organizarea justiției în statele membre ale UE, pentru a vedea în ce măsură sunt puse în discuție sau nu sunt puse în discuție criteriile și standardele pe care le prevede Tratatul în art. 2. Cel mai bun răspuns este întotdeauna unul concret, unul faptic, nu unul teretic și pe poziționări politice. Nu cred că asta este o cale sănătoasă de urmat.”, a conchis membrul CSM.

1 comentariu la “Victor Alistar (CSM) descoase ițele avertismentului UE: Nu e o cale sănătoasă de urmat! EXCLUSIV

  1. Mafiotii au lucrat din greu, cu iscusinta si parsivenie, pentru a putea acapara justitia. Au facut un mare puzzle in care au modificat articole, care luate individual sunt neutre si constitutionale, dar care in ansamblu sunt criminale. Cei care spun ca vor sa li se dea exemle de articole neconstitutionale si care ar afecta democratia, sunt cei care fac parte din acest mare complot impotriva Romaniei. Privitii cu atentie pe cei care va pun intrbarea « care articol afecteaza justitia ? » si veti vedea doar niste tradatori de tara.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *