Transgaz, compania de transport de gaze din România, a finalizat preluarea operării sistemului de transport de gaze din R. Moldova, marcând un moment semnificativ în cooperarea energetică regională. Procesul de transfer de administrare, care a început în 2012, s-a încheiat cu succes, punând capăt controlului asupra acestui sector din partea Moldova-Gaz.
Într-un interviu acordat în emisiunea „Puterea Știrilor” de la PS News, Victor Chirilă, ambasadorul R. Moldova la București, a discutat importanța acestui moment și motivele pentru care a durat atât de mult să se realizeze acest transfer.
Chirilă a explicat că, deși procesul a început demult, diverse rațiuni de politică internă și externă au întârziat finalizarea acestuia. Guvernările pro-europene din Moldova, precum și schimbările politice și de alianțe au avut un impact asupra procesului.
„Da, a început de foarte mult timp, între timp guvernările pro-europene, conduse de liberali-democrați, Partidul Democrat, dl. Ghimpu cu Partidul Liberal. A fost o decizie care a fost amânată mereu din rațiuni de politica externă și de internă, pentru că am avut noi atunci alianțe pro-europene, dar erau compuse din trei actori diferiți, cu agende diferite, cu jocuri diferite, cu grupări diferite de interese. Nu a fost unitate, nu a fost curaj! Mereu s-a recurs la amânarea unor de decizii importante, chiar dacă dureroase, dar se demonstrează că nu atât de dureroase. Se putea realiza și în mod pașnic, treptat, pas cu pas această decizie cu mult timp înainte, dar s-a amânat”, a declarat el.
Ambasadorul a precizat că decizia de preluare a sistemului de transport face parte dintr-un pachet energetic mai amplu promovat de Comunitatea Energetică Europeană, care vizează despărțirea activităților de furnizare și distribuție a gazelor naturale.
„Această decizie face parte din așa-zisul pachet trei energetic al Comunității energetice Europene, care presupune despărțire activităților de furnizare a gazelor, deci de aducere a gazelor la frontiera R. Moldova, de distribuția lui internă. Până de curând, Moldova-Gaz controla ambele activități. Deci ea importa gazul natural, ea îl distribuia pe piața internă, ceea ce conform legislației Uniunii Europene la care noi ne aliniem, înseamnă monopol. Și iată că, în sfârșit, am asistat la această decizie prin care se separă aceste două activități. Astfel că, Transgaz prin compania Vest-Mold Transgaz din R. Moldova a preluat gestiunea distribuirii gazelor naturale către consumatorii interni. Practic, acum întreaga rețea de gaze naturale din R. Moldova este gestionată de Transgaz. Acest lucru ne dă un plus de siguranță pentru ziua de mâine și, de asemenea, consolidează foarte mult securitatea noastră energetică”, a continuat Chirilă.
Acesta a precizat că au fost aplicate reduceri de preț pentru consumatori, iar în viitor, se anticipează că prețurile vor deveni și mai accesibile.
„Cum se va, cum se va reflecta acest lucru la preț? Bine, aici sunt mai mulți factori, deci depinde și de cât de mult va costa gazul natural pe piață. Deci cu cu ce preț îl procurăm acum, cât va costa la toamnă sau la iarnă, de aceea este greu de spus, dar cred că gazul natural va fi mai ieftin decât a fost pentru consumatorii noștri.
Deja s-au făcut anumite reduceri, dar va fi o anumită anumite reducere, înțeleg cel puțin pentru prima jumătate a sezonului, a perioadei rece a a anului va fi un preț acceptabil, plus în continuare, partenerii noștri occidentali ne vor ajuta să compensăm pentru păturile vulnerabile, să compensăm cheltuielile de consum energetic”, a mai adăugat el.
Ambasadorul Chirilă a subliniat că R. Moldova este pregătită pentru sezonul rece care se apropie, având rezerve și contracte încheiate pentru asigurarea necesarului de gaze și energie electrică.
„Pentru iarna aceasta suntem pregătiți. Nu am fost anul trecut pregătiți și am făcut față, dar pentru anul acesta suntem pregătiți. Avem rezerve care să ne poate ajuta să facem față până în ianuarie, dar în continuare rezervele se fac. Avem deja contracte încheiate pentru perioada următoare, deci vă asigur că nu vom fi luați prin surpriză și avem și asigurarea României că nu vom duce lipsă nici de gaze, nici de energie electrică. Deci cei care vor să ne încerce trebuie să știe că vom fi pregătiți”, a conchis Victor Chirilă.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News