Victor Chirilă, ambasadorul R.Moldova la București: Sunt nemulțumit de activitatea Consulatului de la Brașov

Victor Chirilă

Invitat miercuri în emisiunea Puterea Știrilor, Victor Chirilă, ambasadorul Republicii Moldova în România, a declarat că este nemulțumit de activitatea lui Voiatzis Panaiotis, Consulul Onorific al Republicii Moldova în Brașov, motiv pentru care a cerut un raport de activitate pentru a lua o decizie în cazul său.

„Astfel de persoane nu ne creează o imagine bună”, susține Victor Chirilă.

Consulatul Onorific al Republicii Moldova în Brașov a fost inaugurat oficial pe 11 noiembrie 2022.

„Cu regret, Consulatul de la Brașov nu-și îndeplinește rolul pentru care a fost mandatat. Trebuie să recunosc lucrul acesta. Aștept raportul acestui Consul Onorific și după aceea vom lua o decizie. Nu este activ, nu participă la evenimente, nu a stabilit relații cu comunitatea de cetățeni ai Republicii Moldova de la Brașov, nici cu studenți, nici cu mediul de afaceri. Nu este vizibilă nicio interacțiune cu autoritățile locale. Nu este vizibilă nicio interacțiune cu Ambasada, chiar dacă l-am invitat la mai multe evenimente. Deci, trebuie să recunosc, sunt nemulțumit de activitatea acestui domn, dar aștept raport. Încă nu am solicitat nimic, deocamdată. Aștept doar raportul de activitate acestui Consul Onorific și după aceea am să mă expun.

Nu este persoana pe care am ales-o. Nu am promovat-o, eu am găsit-o deja aprobată când am venit în funcție. Dar, evident, astfel de persoane nu ne creează o imagine bună. Asta este, din păcate, și partea proastă a unor alegeri proaste făcute de alții”, a declarat Victor Chirilă, ambasadorul Republicii Moldova la București.

Care este rolul unui Consul

„Avem trei Consulate Onorifice, unul la Timișoara, altul la Brașov și altul la Cluj. Cel de la Cluj a fost deschis la sfârșitul anului trecut, abia și-a început activitatea, dar deja discutăm de o agendă foarte încărcată pentru acest an. Vrem să participăm și la Zilele Clujului, la Zilele Academice, la Zilele Sportului la Cluj. Vrem să organizăm anul anul acesta și recepția dedicată independenței Republicii Moldova la Cluj, în paralel cu un forum de de afaceri. Deci avem planuri bune pentru Cluj. Care este rolul unui Consul Onorific? În primul rând, este o funcție onorifică, deci nu are privilegii diplomatice. Are un brevet oferit de Republica Moldova, dar și de Ministerul Afacerilor Externe al al României și în baza acestui brevet dânsul ne reprezintă în relațiile cu autoritățile locale de la Cluj sau de la Timișoara sau de la Brașov.

Mandatul Consulului onorific este să promoveze relațiile comerciale între statele noastre, investițiile între statele noastre, să contribuie la la promovarea culturii, tradițiilor noastre în România(…) De asemenea, el trebuie să acorde asistență cetățenilor Republicii Moldova atunci când dânșii o cer, fie că au o problemă de soluționat în relația cu autoritățile locale, fie cu poliția. Uneori se mai întâmplă și cazuri mai triste și atunci este nevoie, dacă Consulul nostru este departe, atunci apelăm la serviciile, la ajutorul Consulului Onorific, ca să soluționăm niște probleme stringente. Cetățenii Republicii Moldova apelează des la Consul, dacă și acesta este activ”, a mai declarat Victor Chirilă, ambasadorul Republicii Moldova în România.

 

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: