Skip to content
Politică Video

Victor Ciutacu, despre implicarea DNA în politică: „L-ai prins pe fraier cu mâna pe bani” EXCLUSIV (VIDEO)

Jurnalistul Victor Ciutacu a fost invitatul celei mai noi ediții a Interviurilor PSnews, devenite în această săptămână Dialogurile PSnews.

Victor Ciutacu a vorbit despre implicarea Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în politică, subliniind că „această campanie electorală e viciată infinit mai mult de DNA decât de alții”.

Dan Bucura: Invitatul interviurilor PSnews de astăzi (devenite, săptămâna asta, aşa cum am spus, dialogurile PSnews) este un foarte bun prieten de-al meu, ziarist de presă scrisă, virusat și el cu televiziunea, așa cum am pățit mai mulți dintre noi. Bine ai venit, Victor Ciutacu!

Victor Ciutacu:  Bine v-am găsit, mulțumesc de invitație.

Dan Bucura: Cu drag. Te mai așteptăm și după momentul ăsta electoral. Evident că dialogul nostru nu poate să meargă decât în zona electorală sau a campaniei și în primul rând aș începe cu întrebarea dacă tu vezi ca viciată această campanie electorală, deși nu e prima care trece prin procedura asta de modul de a se alege primarii și la consilii județene aleșii cu un singur tur de scrutin.

Victor Ciutacu: Ca să fiu în trendul democratic, nu ar trebui să strig că e viciată. Sigur că, una peste alta, e infinit mai legitim un primar ales în două tururi decât un primar ales într-un tur. Hai să zicem la vagul interes electoral existent acum, dacă ajungem la 40% prezență (ceea ce nu cred, dar hai să dăm o cifră optimistă) și câștigă un primar cu 25%, deci omul câștigă cu 25% din 40%, adică cu o reprezentativitate de 10%. Asta pe de-o parte. Pe de altă parte, însă, nu am inventat noi roata, nici apa caldă de la bloc și nu este unicul sistem electoral de acest fel din lume. Și la americani se alege dintr-un tur, și în alte părți se alege dintr-un tur… Deci nu am făcut noi o premieră. Unii au considerat că e suficient de reprezentativ și noi, din niște interese politice evidente, pe care acum au ajuns să și le înece, actualii liberali, la vremea respectivă  (o parte dintre ei foști PDL-iști), și-au trecut legea în bună înțelegere cu ceilalți. Povestea asta datează de pe vremea lui Băsescu, nu-i prima tură, hai să fim serioși! Ultimii primari au fost aleși tot într-un tur și nu s-a tăvălit nimeni pe jos.

Dan Bucura: Și tot în bună înțelegere au lăsat să treacă și ordonanța lui Dragnea cu primarii și inclusiv ultima găselniță: povestea asta cu campania electorală, ultima lună, care, din punctul meu de vedere (și mă gândesc că și din al tău – chiar m-ar interesa să ne spui cum o vezi), mi se pare, probabil, cea mai bleagă campanie electorală din `90 până astăzi.

Victor Ciutacu: Da. De departe. De când m-am apucat eu de ocupat instituțional de campanie electorală, adică din `96 încoace (în `95 să zic că m-am apucat să scriu politică, în `96 au fost primele alegeri), nu am văzut atâta blegeală niciodată. Și e perfect explicabilă din foarte multe puncte de vedere. O dată la mână, că e campanie în care nu ai voie să faci campanie. Mi se pare genial. Deci ai voie să pui bannere inainte să faci campanie, ai voie să te tăvălești în clipuri electorale înainte de campanie, dar nu ai voie în timpul campaniei. Nici nu știi dacă candidează cineva prin București, că au voie să lipească cărțile alea poștale prin nişte… Pe de altă parte, dacă mă întrebi, campanie asta electorală e viciată infinit mai mult de DNA decât de alții.

Dan Bucura: Aici voiam să ajung. Ți se pare că DNA s-a implicat mai mult decât e cazul?

Victor Ciutacu: Profund. Și s-a implicat în niște chestii… Eu nu spun… Că toată lumea are o fixație: „Şi ce vrei, domn’e, să se oprească DNA-ul?”  Nu, domn’e, nu vreau să se oprească DNA-ul. Dar vreau ca DNA-ul, dacă cercetează niște fapte.. pentru că înțeleg: l-ai prins pe fraier cu mâna pe bani. Evident, faci flagrantul (ceea ce DNA-ul nu prea reușește, după câte vedem) și l-ai luat. Normal că nu te oprești. Dar pentru trafic de influență sau abuz în servciu sau toate infracțiunile alea inventate și definite atât de vag și de general în Codul Penal, petrecute acum 7 ani, acum 8 ani, acum 10 ani, hai, domn’e, să fim serioși, că puteai să-i iei și până în campania electorală, și poți să-i iei și după campania electorală. Dar, brusc, toate dosarele DNA-ului, alea de 10 ani… Uite cum a fost la Onțanu! Nu am niciun vag sentiment de simpatie față de Onțanu – nu-mi place nici ca om, nici ca primar, nici ca ce vrei tu, dar, pe bune, fapta aia pe care a comis-o (dacă a comis-o) cu Dobrescu, cu Oprea, cu cine a făcut-o, cu Borcea, habar nu am cu cine, până la urmă, avea 10 ani sau 11 ani de zile. Ei: după 10-11 ani de zile, a picat la zar povestea lui Onțanu taman când să-și anune ăla candidatura pentru al n+1-lea mandat, pentru că nici nu mai știu pentru al câtelea. Hai, pe bune? Știu, că tot aud povestea: domn’e, a făcut Borcea denunțuri din pușcărie și nu am mai putut să ne ținem. Extraordinar!

Dan Bucura: Mi se pare corect…

Victor Ciutacu: Dar câte denunțuri nu s-au făcut și se țin și nici nu se ating de ele de atâta amar de vreme? Despre asta vorbesc. DNA-ul de-aia l-ai înființat: atâta timp cât decizi politic că trebuie să existe, trebuie să se ocupe de fapte de corupție. Dar să se ocupe de fapte de corupție într-o logică prin care să nu ne ia de proști – atâta tot. Adică nu am o problemă cu acțiunile DNA, iar asta cu asanarea vieții politice pe mine mă scoate din minți. DNA-ul nu e o instanță morală. DNA-ul e premergătoare instanței penale. DNA-ul trebuie să se ocupe de lucruri penale, nu de curățenia clasei politice. DNA-ul nu e Biserica Ortodoxă Română și nu e Școala de Maniere și Morală…

Dan Bucura: Pe de altă parte, sunt de acord cu tine. A fost acțiunea DNA-ului care a redus un pic motoarele în campanie, dar nici partidele politice (astea mari, cel puțin) nu au mai avut parcă niciun suflu…

Victor Ciutacu: Sunt paralizate (partidele mari, n.r.)

Dan Bucura:… și au lăsat liderii în fundul gol, pe românește. Cel mai bun exemplu: Ludovic Orban. E normal ca un candidat în America…

Victor Ciutacu: …să umble ca apucatul după bani!

Dan Bucura: …pui un glob de stică pe el 3 luni, 6 luni, până-l anunţi, nu-l lași să se vadă nici cu rudele lui (că parcă ştii că au o problemă de imagine) și o armată de consultanți financiari, de mandatari, de…

Victor Ciutacu: PNL-ul a reușit să pună candidați într-o lună mai mulți decât a pus ăla directori la Operă, adică… Era competiție. Din trei în trei zile, ori se schimba candidatul de la PNL, ori directorul de la Operă. Mie mi-a plăcut, a fost superbă perioada aia.

Dan Bucura: Apropo, cine e șeful de campanie al PNL-ului, știi? Te-am blocat.

Victor Ciutacu: Eu știu că purtător de cuvânt al campaniei PNL-ului e Cezar Preda, că am tot vorbit în ultima vreme cu el. Nu știu dacă există și un șef.

Dan Bucura: Da. E Bolojan.

Victor Ciutacu: Cine? Asta mi se pare genială: primarul de la Oradea e șeful de campanie pe București.

Dan Bucura: Și îți vine să crezi că e șeful de campanie nu pe București, ci în țară – atenție! Adică e un fel de cum era Blaga pe vremea PDL-ului, care, mă rog, își sufleca mânecile și îl vedeai acolo.

Victor Ciutacu: Bolojan e un Blaga wannabe, știi…

Dan Bucura: Să știi că și eu am aflat tot recent informația asta.

Victor Ciutacu: Bolojan e căzut în admiraţia lui Blaga și el e convins că totul trebuie să facă ca Blaga. Dar Bolojan nu a priceput un lucru: că și vremea lui Blaga s-a dus. Adică e altă generaie, e altă poveste. Blaga e pe codul vechi, cum zicem noi, băieții, prin oraș, da? Nu se mai merge pe vechi acum; e cu tinerii frumoși și liberi, e cu alte povești…Adică toate ălea… La Blaga mergea, când era, cu micul, cu berea, cu bănuțul… Dai buletinul, iei buletinul… iei buletinul de vot, nu iei buletinul de vot…

Dan Bucura: Da, dar avea și contrapondere pe partea cealaltă. Aveai un Vanghelie, aveai oameni care făceau…

Victor Ciutacu: Un Cozmâncă (Octav Cozmâncă – n.r.)…

Dan Bucura: Un Cozmâncă, un Mitrea…

Victor Ciutacu: Ăștia erau dumnezei, față de ororile de acum. Dar tu poți să-mi spui, uite pun și eu întrebări, dacă tot sunt invitat, dar tu poți să-mi spui cine e șeful de campanie al lui Firea? Eu nu am aflat încă.

Dan Bucura: Pot să spun că am idee că e un mix între doi colegi de breaslă, să spun așa, dar ei, stând oarecum low profile, nu am să-i devoalez.

Victor Ciutacu: Instituțional vorbind. E vreunul să zică de cel mai mare partid din România, PSD-ul: „uite, dânsul e șeful de campanie”…

Dan Bucura: E corectă abordarea.

Victor Ciutacu: Nu, deci PSD-ul nu are oficial un șef de campanie.

Dan Bucura: E adevărat, e adevărat…

Victor Ciutacu: Bine, PSD-ul e un partid care a dat afară din funcție un urmărit penal ca să pună un condamnat în locul lui, deci…

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *