Skip to content
Politică Video

Victor Ciutacu, despre România cu Dan Bucura EXCLUSIV (VIDEO)

În ultima săptămână dinaintea alegerilor locale, Interviurile Video PSnews.ro s-au transformat în Dialogurile PSnews.ro, invitatul celei mai recente ediţii fiind jurnalistul Victor Ciutacu.

Astfel, Victor Ciutacu a comentat parcursul de până acum al campaniei electorale şi implicarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), prin punerea sub urmărire penală şi chiar obţinerea arestării preventive pentru diverşi primari în funcţie care candidează pentru un nou mandat.

De asemenea, Ciutacu a oferit o estimare privind viitorul foştilor lideri politici, care acum îşi pregătesc revenirea în prim-planul politicii, cele mai notabile exemple fiind Victor Ponta şi Traian Băsescu.

Totodată, realizatorul de la România TV a discutat despre un subiect care capătă din ce în ce mai multă consistenţă pe agenda publică: suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis.

Nu în ultimul rând, Victor Ciutacu a oferit câteva pronosticuri de campanie – atât în Bucureşti, cât şi la nivel naţional.

Dan Bucura: Invitatul interviurilor PSnews de astăzi (devenite, săptămâna asta, aşa cum am spus, dialogurile PSnews) este un foarte bun prieten de-al meu, ziarist de presă scrisă, virusat și el cu televiziunea, așa cum am pățit mai mulți dintre noi. Bine ai venit, Victor Ciutacu!

Victor Ciutacu:  Bine v-am găsit, mulțumesc de invitație.

Dan Bucura: Cu drag. Te mai așteptăm și după momentul ăsta electoral. Evident că dialogul nostru nu poate să meargă decât în zona electorală sau a campaniei și în primul rând aș începe cu întrebarea dacă tu vezi ca viciată această campanie electorală, deși nu e prima care trece prin procedura asta de modul de a se alege primarii și la consilii județene aleșii cu un singur tur de scrutin.

Victor Ciutacu: Ca să fiu în trendul democratic, nu ar trebui să strig că e viciată. Sigur că, una peste alta, e infinit mai legitim un primar ales în două tururi decât un primar ales într-un tur. Hai să zicem la vagul interes electoral existent acum, dacă ajungem la 40% prezență (ceea ce nu cred, dar hai să dăm o cifră optimistă) și câștigă un primar cu 25%, deci omul câștigă cu 25% din 40%, adică cu o reprezentativitate de 10%. Asta pe de-o parte. Pe de altă parte, însă, nu am inventat noi roata, nici apa caldă de la bloc și nu este unicul sistem electoral de acest fel din lume. Și la americani se alege dintr-un tur, și în alte părți se alege dintr-un tur… Deci nu am făcut noi o premieră. Unii au considerat că e suficient de reprezentativ și noi, din niște interese politice evidente, pe care acum au ajuns să și le înece, actualii liberali, la vremea respectivă  (o parte dintre ei foști PDL-iști), și-au trecut legea în bună înțelegere cu ceilalți. Povestea asta datează de pe vremea lui Băsescu, nu-i prima tură, hai să fim serioși! Ultimii primari au fost aleși tot într-un tur și nu s-a tăvălit nimeni pe jos.

Dan Bucura: Și tot în bună înțelegere au lăsat să treacă și ordonanța lui Dragnea cu primarii și inclusiv ultima găselniță: povestea asta cu campania electorală, ultima lună, care, din punctul meu de vedere (și mă gândesc că și din al tău – chiar m-ar interesa să ne spui cum o vezi), mi se pare, probabil, cea mai bleagă campanie electorală din `90 până astăzi.

Victor Ciutacu: Da. De departe. De când m-am apucat eu de ocupat instituțional de campanie electorală, adică din `96 încoace (în `95 să zic că m-am apucat să scriu politică, în `96 au fost primele alegeri), nu am văzut atâta blegeală niciodată. Și e perfect explicabilă din foarte multe puncte de vedere. O dată la mână, că e campanie în care nu ai voie să faci campanie. Mi se pare genial. Deci ai voie să pui bannere inainte să faci campanie, ai voie să te tăvălești în clipuri electorale înainte de campanie, dar nu ai voie în timpul campaniei. Nici nu știi dacă candidează cineva prin București, că au voie să lipească cărțile alea poștale prin nişte… Pe de altă parte, dacă mă întrebi, campanie asta electorală e viciată infinit mai mult de DNA decât de alții.

Dan Bucura: Aici voiam să ajung. Ți se pare că DNA s-a implicat mai  multe decât e cazul?

Victor Ciutacu: Profund. Și s-a implicat în niște chestii… Eu nu spun… Că toată lumea are o fixație: „Şi ce vrei, domn’e, să se oprească DNA-ul?”  Nu, domn’e, nu vreau să se oprească DNA-ul. Dar vreau ca DNA-ul, dacă cercetează niște fapte.. pentru că înțeleg: l-ai prins pe fraier cu mâna pe bani. Evident, faci flagrantul (ceea ce DNA-ul nu prea reușește, după câte vedem) și l-ai luat. Normal că nu te oprești. Dar pentru trafic de influență sau abuz în servciu sau toate infracțiunile alea inventate și definite atât de vag și de general în Codul Penal, petrecute acum 7 ani, acum 8 ani, acum 10 ani, hai, domn’e, să fim serioși, că puteai să-i iei și până în campania electorală, și poți să-i iei și după campania electorală. Dar, brusc, toate dosarele DNA-ului, alea de 10 ani… Uite cum a fost la Onțanu! Nu am niciun vag sentiment de simpatie față de Onțanu – nu-mi place nici ca om, nici ca primar, nici ca ce vrei tu, dar, pe bune, fapta aia pe care a comis-o (dacă a comis-o) cu Dobrescu, cu Oprea, cu cine a făcut-o, cu Borcea, habar nu am cu cine, până la urmă, avea 10 ani sau 11 ani de zile. Ei: după 10-11 ani de zile, a picat la zar povestea lui Onțanu taman când să-și anune ăla candidatura pentru al n+1-lea mandat, pentru că nici nu mai știu pentru al câtelea. Hai, pe bune? Știu, că tot aud povestea: domn’e, a făcut Borcea denunțuri din pușcărie și nu am mai putut să ne ținem. Extraordinar!

Dan Bucura: Mi se pare corect…

Victor Ciutacu: Dar câte denunțuri nu s-au făcut și se țin și nici nu se ating de ele de atâta amar de vreme? Despre asta vorbesc. DNA-ul de-aia l-ai înființat: atâta timp cât decizi politic că trebuie să existe, trebuie să se ocupe de fapte de corupție. Dar să se ocupe de fapte de corupție într-o logică prin care să nu ne ia de proști – atâta tot. Adică nu am o problemă cu acțiunile DNA, iar asta cu asanarea vieții politice pe mine mă scoate din minți. DNA-ul nu e o instanță morală. DNA-ul e premergătoare instanței penale. DNA-ul trebuie să se ocupe de lucruri penale, nu de curățenia clasei politice. DNA-ul nu e Biserica Ortodoxă Română și nu e Școala de Maniere și Morală…

Dan Bucura: Pe de altă parte, sunt de acord cu tine. A fost acțiunea DNA-ului care a redus un pic motoarele în campanie, dar nici partidele politice (astea mari, cel puțin) nu au mai avut parcă niciun suflu…

Victor Ciutacu: Sunt paralizate (partidele mari, n.r.)

Dan Bucura:… și au lăsat liderii în fundul gol, pe românește. Cel mai bun exemplu: Ludovic Orban. E normal ca un candidat în America…

Victor Ciutacu: …să umble ca apucatul după bani!

Dan Bucura: …pui un glob de stică pe el 3 luni, 6 luni, până-l anunţi, nu-l lași să se vadă nici cu rudele lui (că parcă ştii că au o problemă de imagine) și o armată de consultanți financiari, de mandatari, de…

Victor Ciutacu: PNL-ul a reușit să pună candidați într-o lună mai mulți decât a pus ăla directori la Operă, adică… Era competiție. Din trei în trei zile, ori se schimba candidatul de la PNL, ori directorul de la Operă. Mie mi-a plăcut, a fost superbă perioada aia.

Dan Bucura: Apropo, cine e șeful de campanie al PNL-ului, știi? Te-am blocat.

Victor Ciutacu: Eu știu că purtător de cuvânt al campaniei PNL-ului e Cezar Preda, că am tot vorbit în ultima vreme cu el. Nu știu dacă există și un șef.

Dan Bucura: Da. E Bolojan.

Victor Ciutacu: Cine? Asta mi se pare genială: primarul de la Oradea e șeful de campanie pe București.

Dan Bucura: Și îți vine să crezi că e șeful de campanie nu pe București, ci în țară – atenție! Adică e un fel de cum era Blaga pe vremea PDL-ului, care, mă rog, își sufleca mânecile și îl vedeai acolo.

Victor Ciutacu: Bolojan e un Blaga wannabe, știi…

Dan Bucura: Să știi că și eu am aflat tot recent informația asta.

Victor Ciutacu: Bolojan e căzut în admiraţia lui Blaga și el e convins că totul trebuie să facă ca Blaga. Dar Bolojan nu a priceput un lucru: că și vremea lui Blaga s-a dus. Adică e altă generaie, e altă poveste. Blaga e pe codul vechi, cum zicem noi, băieții, prin oraș, da? Nu se mai merge pe vechi acum; e cu tinerii frumoși și liberi, e cu alte povești…Adică toate ălea… La Blaga mergea, când era, cu micul, cu berea, cu bănuțul… Dai buletinul, iei buletinul… iei buletinul de vot, nu iei buletinul de vot…

Dan Bucura: Da, dar avea și contrapondere pe partea cealaltă. Aveai un Vanghelie, aveai oameni care făceau…

Victor Ciutacu: Un Cozmâncă (Octav Cozmâncă – n.r.)…

Dan Bucura: Un Cozmâncă, un Mitrea…

Victor Ciutacu: Ăștia erau dumnezei, față de ororile de acum. Dar tu poți să-mi spui, uite pun și eu întrebări, dacă tot sunt invitat, dar tu poți să-mi spui cine e șeful de campanie al lui Firea? Eu nu am aflat încă.

Dan Bucura: Pot să spun că am idee că e un mix între doi colegi de breaslă, să spun așa, dar ei, stând oarecum low profile, nu am să-i devoalez.

Victor Ciutacu: Instituțional vorbind. E vreunul să zică de cel mai mare partid din România, PSD-ul: „uite, dânsul e șeful de campanie”…

Dan Bucura: E corectă abordarea.

Victor Ciutacu: Nu, deci PSD-ul nu are oficial un șef de campanie.

Dan Bucura: E adevărat, e adevărat…

Victor Ciutacu: Bine, PSD-ul e un partid care a dat afară din funcție un urmărit penal ca să pună un condamnat în locul lui, deci…

Dan Bucura: Ce crezi că s-ar putea întâmpla cu liderii ăștia clasici…

Victor Ciutacu: O să fie ca dropiile, pe cale de dispariție…

Dan Bucura: …Traian Băsescu, până la urmă și Victor Ponta, mai au vreo șansă…

Victor Ciutacu: A ajuns Ponta la „clasici”, deci asta mi se pare genial. Ponta care e mai mic ca vârstă decât mine. Ponta e la „clasici”, adică…

Dan Bucura: Bun, Tăriceanu îl vedem, e mai vocal, a fost vocal, acum, de când cu DNA-ul…

Victor Ciutacu: O să fie ca zimbrii și ca dropiile, o să fie o specie pe cale de dispariție. Nu vezi care e modelul de politician?

Dan Bucura: Dar crezi că mai au vreo șansă să revină oamenii ăștia, electoral vorbind?

Victor Ciutacu: Poate Ponta la un moment dat, mă rog, cred că va fi suficient de stăruitor, şi dacă nu-l încalță ăștia. Pentru, că de bine, de rău, are vârsta care, mă rog, îi permite să stea o perioadă în uitare, dup-aia revii… Mă rog: are 40 și o lecuță (de ani, n.r.). Dar ăilalţi ce Dumnezeu mai au? Sunt la 60 și (de ani, n.r.). Tăriceanu e de-o vârstă cu Băsescu și Oprescu, dacă nu mă înșel: 65. Când dracu’ să mai revii? Altfel, după părerea mea, are cea mai bună prestație politică din toată viața și opera lui publică de până acum. Acum, când a ajuns la greu.

Dan Bucura: Care crezi că e viitorul marilor partide politce în România, după alegeri, să spunem, după locale și poate după generale, să ne gândim așa.

Victor Ciutacu: Cred că la un moment dat o să se împlinească visul ăla al lui Băsescu, să se spargă piața în două: unii de stânga, unii de dreapta și o să mai fie balamaua UDMR-ului cât o să mai existe, că nu știu nici cât…

Dan Bucura: Păi, piața e spartă acum, cred că ar trebui să se unească, mai ales pe zona de dreapta.

Victor Ciutacu: Păi da. Pe stânga, e rezolvat cazul: în afară de PSD, nu mai e nimic. Vanghelie, sgur, are visuri erotice cu partidul dânsului; mă rog: încearcă și omul. Și pe dreapta, hai să fim serioși! Că, dacă i-ai unit pe PDL cu PNL… Bine, ei au reușit o performanță deosebită: unesc două partide care împreună o să aibă mai puțin decât o să aibă unul singur.

Dan Bucura: Unu cu unu a dat unu la ei.

Victor Ciutacu: Aşa. Și apoi ce e? Aia lui Băsescu e o construcție fără viitor, e partid de autor și e partid făcut pentru Udrea, inițial, și ca să aibă el unde să se retragă. Ce, poți să-mi spui un lider marcant al PMP-ului? Și, în afară de asta, ce? Că nu mai există. ALDE, tot așa, e ambiția lui Tăriceanu de a le arăta liberalilor că poate. Are niște nume, a început să-și consolideze niște structuri, dar… A ajuns uluitor că Tăriceanu este locomotivă electorală. În vremurile în care el a ajuns prim-ministru și tot, el era vagonul din spate, că îi târa Băsescu pe toți după el şi Tăriceanu era ăla fără charismă, nu-l știa lumea pe stradă. Uite: acuma, ajuns Tăriceanu (vezi la ce e bună maturizarea asta politică?), a ajuns Tăriceanu să târască partidul după el.

Dan Bucura: Crezi că Dragnea, întărit fiind și de un rezultat bun la localele astea (așa se prefigurează, așa spun mulți: că, totuși, PSD-ul va câștiga, va fi marele câștigător la locale), Dragnea ar putea să devină Dragnea redivivus, adică să se treacă ușor și peste povestea cu condamnarea?

Victor Ciutacu: Nu cred, pentru că Dragnea nu are nici charismă, nu are vână de… Nu că nu are pricepere (pricepere are); nu are vână de-asta de conducător, nu are… El este mult prea echilibrat. Sigur: în conservarea lui, a partidului, a cui vrei tu. Nu e de-ăsta care să facă și gesturi kamikaze. Hai s-o spun altfel: Dragnea nu e Băsescu.

Dan Bucura: Ş-atunci ce viitor are PSD-ul?

Victor Ciutacu: Plus că, hai să fim serioși, pe Dragnea îl încalți oricând. Îi mai dai încă una cu suspendare, asta dacă nu vrei să te bagi în Teldrum și în ce Dumnezeu are el în spate și fonduri europene și alte povești de-astea și te duci pe nasoale, că, hai să fim serioși, câți au ras până acum, încă unul… Mai ales că Dragnea, totuși, a făcut chestii de anvergură, nu a făcut…

Dan Bucura: Atunci pe ce? Pe Bombonica și pe prostii de genul ăsta?

Victor Ciutacu: Păi, da. Păi, și-i mai dai una cu suspendare pe Bombonica și, cu ailaltă cu suspendare, s-a transformat într-una cu executare – oricare dintre ele – și ai rezolvat cazul.

Dan Bucura: Da. Corect.

Victor Ciutacu: Asta dacă nu vrei să-l deranjezi foarte tare din punct de vedere penal pe zona de business.

Dan Bucura: Și atunci ce poate să vină din urmă…

Victor Ciutacu: …și atunci el e oricând la mâna lor. Eu asta spun. Nu că Dragnea nu ar vrea sau nu ar putea, dar e la mâna lor. Dăm drumul sau nu dăm drumul. Se duce într-o instanță dreaptă, independentă și fără presiuni politice și ăia o să spună: mai ia una cu suspendare. Și două cu supendare nu merg.

Dan Bucura: Nu merg.

Victor Ciutacu: Deci istoria ne-a demonstrat că…

Dan Bucura: Păi, şi atunci, PSD-ul ce să facă? Să creeze un lider? Nu văd. Să ia unul deja existent sau care deja a fost…

Victor Ciutacu: Tu poţi să-mi spui vreun lider al PSD, aşa, de…

Dan Bucura: Nu ştiu. Se presupune că Ponta n-o să mai revină (deci hai să-l scoatem din ecuaţie), Dâncu nu ştiu cât se mai identifică cu PSD-ul…

Victor Ciutacu: Şi n-are nicio legătură cu vocaţia de lider Dâncu.

Dan Bucura: Mă gândeam, la un moment dat…

Victor Ciutacu: Hai să ţi-o spun din punctul de vedere al omului care face în fiecare seară emisiune cu mai mulţi oameni şi care trebuie să cheme, în principiu, de la toate partidele: au ajuns (eu nu vreau să jignesc pe nimeni), au ajuns invitaţi în prime time nişte oameni care nu treceau de ora 14 la televizor. Şi acum, te baţi pe ei în prime time. Nu mai există lideri – „cu toată dragostea”, cum o spune prietenul nostru comun Bogdan Chirieac. Nema lideri.

Dan Bucura: Mă gândeam, că m-ai întrebat şi tocmai mă gândeam acuma: nu neapărat că, paradoxal, îmi e şi vecin, dar mă gândeam că întărit din povestea asta cu DNA-ul şi rămas de şcoală veche şi lider în PSD ar fi Marian Oprişan.

Victor Ciutacu: Dacă nu-i dau drumul şi lui la alte dosare. Da.

Dan Bucura: El e singurul (sau, cel puţin, el îmi vine mie în minte) care a înfrânt sistemul. După şapte ani (sau cât Dumnezeu a fost), a înfrânt sistemul, l-a învins.

Victor Ciutacu: Sau este singurul pe care sistemul a ales să nu-l omoare încă. Dacă vrei să privim şi din celălalt unghi. Totuşi, hai să fim serioşi: că e discuţia asta cu dezincriminarea abuzului în serviciu. Oprişan e preşedintele Consiliului Judeţean de când era mama fată. Dacă iei, prin tragere la sorţi, prin ce vrei tu, din mormanul de acte semnate de domnul Oprişan de-a lungul istoriei, din trei, măcar unul îl găseşti, să-l identifici cu aşa-zisul abuz în serviciu de astăzi, care este… ştii şi tu foarte bine cum e definit.

Dan Bucura: Da. Ani mulţi (de închisoare – n.r.).

Victor Ciutacu: Deci, dacă vrei cu adevărat, poţi (era o reclamă când eram noi mici), în ’90.

Dan Bucura: Crezi că scenariul ăsta, cu aruncatul tot mai des pe piaţă (de analişti, de comentatori, de realizatori), că Iohannis va fi suspendat (poate anul ăsta, poate cât mai curând)?

Victor Ciutacu: Am mari dubii că are cine, deocamdată. Ăştia nu sunt vânoşi, să se încordeze, şi, pe de altă parte, e calul de bătaie perfect. Eu consider, dacă mă întrebi pe mine…

Dan Bucura: Nu s-au unit ei când au avut 70 şi ceva la sută.

Victor Ciutacu: În schimb, puteau să schimbe Constituţia. Nu dai jos un preşedinte! Plus că e folositor şi dacă vrei să ai în cine da sau de cine te desolidariza – şi aici mă refer la liberali. Adică e convenabil din punct de vedere… Sigur că aşa, molâu, cum pare el, se întâmplă lucruri în favoarea lui. Ne place sau nu, toţi foştii lui duşmani, rivali politici ajung la brutărie pe rând. Sigur: domnul preşedinte nu se implică în justiţie, dar se implică justiţia să-i facă mici plăceri, din când în când. Îşi pune oamenii pe unde vrea…

Dan Bucura: Nu-l deranjează asta.

Victor Ciutacu: Da. Una peste alta, şi el îşi face treaba, se simte bine, se plimbă cu doamna Răvăşitoarea, mai o cumpărăturică, o gentuţă, o rochiţă, o atenţie… Până la urmă, îmbogăţeşte universul cultural şi turistic al familiei… Ăstorlalţi le convine, pentru că dai în el ca-n fasole… Ăsta nici măcar nu răspunde, ca Băsescu. Că cu ăla te luai, te scuipai ţigăneşte, te înjurai; cu ăsta, nici măcar atât. Deci nu ştiu dacă există interesul necesar. Ar putea să vină un val… Dar şi cine să fie liderul care să beneficieze? Că asta te-ntreb. Adică, de bine-de rău, atunci erau doi care aveau planuri de mărire: Ponta şi Antonescu, care, totuşi, erau oameni politici – cu defectele lor, cu tarele lor. Şi ziceai: bă, îl arzi pe Băsescu ca să instalezi cuplul de vis: un nou preşedinte, un nou prim-ministru – îşi văd amândoi maximul în viaţă şi toată lumea e fericită. Mă rog: unul era instalat deja prim-ministru, dar să-l înţepeneşti acolo. Acum, dacă-l dai jos pe Iohannis, pentru cine-l dai jos? Pentru Blaga? Sper că nu, că, totuşi, e de-o vârstă cu patria. Pentru Gorghiu? Pe bune? Pentru Dragnea? Şi, în rest, pentru cine? Tăriceanu – şi el – vorba aia: a atins vârsta legală de pensie. Pentru nea Traian? Îl dăm jos pe Klaus, ca să răsară tânăra speranţă a politicii româneşti Traian Băsescu? Nu vezi că n-ai nici pentru cine?

Dan Bucura: Mda, e corect. Singura problemă…

Victor Ciutacu: Sigur: l-au descăpăţânat pe Zorro, că, altfel, era de mare perspectivă; era Zgonea într-o formă de zile mari.

Dan Bucura: Singura problemă…

Victor Ciutacu: Iartă-mă, Dane, că te întrerup. Îţi dai seama că asta spune multe despre clasa politică de azi? Domn’e, PSD-ul e – repet – cel mai mare partid din România (cum zice Chirieac, slăvit fie-i numele în veci) şi urmaşul comuniştilor. PSD-ul se chinuie să-l dea jos din funcţia pe care l-a pus pe Zgonea, prietene! Deci Zgonea era omul numărul 2 şi executivul celui mai mare partid din România. Asta nu spune multe despre România, despre partide, despre…?

Dan Bucura: Da; uite: îmi ziceai de alternativă. E adevărat: singura problemă a politicianului, a parlamentarului român nu mai e neapărat cine preşedinte acolo, are preşedintele perfect… Dar rămâne problema DNA-ului. Adică un puci mai repede l-aş vedea în sensul modificării legislative în povestea asta: mai tai un pic din aripile DNA-ului, că, altfel, dacă n-au o gură de oxigen, oamenii ăştia mor.

Victor Ciutacu: Trebuie să defineşti mai bine legislaţia. Şi acum a ajuns şi Băsescu la concluzia asta. Lui i-au folosit abuzul în serviciu şi traficul de influenţă şi toate astea când era preşedinte şi trebuia să-i strângă de portocale pe ăia care-l enervau. Acum, când a ajuns a lui şi cu el să dea cu subsemnatul (Udrea a şi intrat, a stat nişte luni de zile şi e trimisă în judecată pentru un chintal de infracţiuni), acum a constatat că sunt prost făcute. Păi, prost făcute-s de pe vremea lui. Numai c-atunci nu-i foloseau şi astăzi îi folosesc. Da, şi Băsescu are dreptate; e drept: tardiv, dar are dreptate: legile ălea trebuie modificate. Şi, după părerea mea, Curtea Constituţională (şi în lumina tuturor documentelor internaţionale pe care le-a citit la toate convenţiile la care suntem noi parte) ar trebui să declare neconstituţională formularea, nu existenţa infracţiunii, domn’e! S-o definească dracului! Ai abuzat în serviciu, făcând asta şi asta, contra avantajului cutare sau nu ştiu ce, dar de-ăstea cu… La Olguţa, a dat cu mermeleală pe trei blocuri şi a obţinut un favor electoral necuantificabil financiar etc. etc. etc. Păi, bun: a ajuns primăriţă…

Dan Bucura: Pe Olguţa au victimizat-o, după părerea mea.

Victor Ciutacu: Din funcţia aia de primăriţă, i-au şi rezultat nişte bani? Că nu spune că Olguţa s-a dus la un salariu mai mare. Că leafa de la Primăria Craiovei cred că e tot aia cât o avea şi-n Senat. Adică nu cred că primarul Craiovei are leafă mai mult decât are un senator. Sau tot pe-acolo sunt. În rest, ai prins-o pe Olguţa că i-au crescut trei vile? Că să zici: da, a făcut în avans, în speranţa că o să ajungă primăriţă, o să le dea la unii nişte contracte şi o să se pricopsească. Totul e minunat, dar am rămas la pricopsit şi la demonstratul pricopselii. Că, altfel, a ajuns primar al Craiovei. Da: totul s-a dat pe voturi, c-aşa sunt alegerile. În ciuda părerii doamnei Kovesi, alegerile sunt pe voturi, nu sunt pe decizii politice.

Dan Bucura: Pe ultima parte, îți propun să ne focusăm un pic pe pronosticuri, să zicem așa, pe cum vezi tu câștigătorii alegerilor și la București (că tot se zice că ora exactă se dă de aici), dar și pe țară, măcar în marile orașe, așa. La Capitală? Firea? Nicușor Dan? Predoiu?

Victor Ciutacu: Dacă doamna Firea continuă să stea în casă și să nu facă nimic și nu se întâmplă… nu știu, nu vine trăsnetul mare, fulgerul mare pe care l-a anunţat Vanghelie, matematic n-are cum să piardă. Predoiu stă, în cele mai optimiste calcule ale liberalilor (combinate cu cele mai pesimiste calcule ale pesediștilor), la 8 puncte distanță. Deci, repet: Firea la cel mai jos scor din sondaje și Predoiu la cel mai sus scor din sondaje, puși cap la cap, sunt la 8 procente. Deci, gândește-te că pot să fie 10, 12 (n.r. – procente), câte dracu’ sunt. Nicușor Dan ăla s-a născut mort, cu toată dragostea. Eu încă n-am întâlnit, cu excepția… era să zic: “a tâmpiților de pe Facebook”, dar… dar chiar: pe tine nu te amendează CNA-ul, că ești pe Internet… Faimoasa generație Facebook și a taximetriștilor, cu care a negociat cineva numele lui Nicușor Dan, că nu-l cred capabil pe el… Deci, n-am întâlnit un alt om care să-mi spună că-l votează pe Nicușor Dan. Repet: cu excepția istericilor ăia de pe Facebook (care nu-s atât de mulți, cum s-a dat de înțeles la alegerea lui Iohannis cu furca) și a taximetriștilor. Și repet: taximetriștii sunt un vehicul electoral foarte… eu sunt consumator de taximetrie de foarte mulți ani de zile şi văd acelaşi fenomen care era pe vremea lui Băsescu: toți taximetriștii erau cu Băsescu. Acum, toți taximetriștii te iau, așa, prin învăluire: “Ce ziceți, șeful? Cu cine votăm?” Nu știu ce… și, după 2-3 minute, când le zic că nu mă interesează, ei zic: “Domnule, eu am zis, totuși, să-l votez pe Nicușor Dan. Asta e, totuși, altfel… Toţi au acel… Bă, zici că sunt predicatori!

Dan Bucura: Interesant. Şi Ludovic Orban a avut o strategie de…

Victor Ciutacu: Deci cineva a lucrat aici. Și vedem că au toți tablete, telefoane inteligente și toți îmi arată filmulețe pe pagina lui Nicușor, adică oamenii nu doar că au un nume şi…

Dan Bucura: Îl urmăresc?

Victor Ciutacu: Da, da, da. El le-a făcut faimoasa promisiune că îi scoate pe ăia din Ilfov din București. Că ăsta-i hitul. Și că ăia din Ilfov sunt ai lui Pandele, care e bărbat cu Firea și așa… deci ăsta-i hitul, dar se pare că cineva a promis în numele lui… Îl vezi tu pe Nicușor promițând taximetriștilor?

Dan Bucura: Nu-l văd promițând nimic – nu ştiu.

Victor Ciutacu: Deci, cineva a promis pentru el. Așa… iar restul nu există. Adică hai să fim serioși!

Dan Bucura: Deci o Firea stând și acasă este câștigătoare.

Victor Ciutacu: În mod normal! Repet: dacă nu se întâmplă Apocalipsa – nu știu, vine și îl ia miliţia militar pe Pandele. Dar și dacă îl ia millitar pe Pandele… Dar şi dacă îl ia militar pe Pandele…

Dan Bucura: Ea va fi pe liste, oricum ar fi.

Victor Ciutacu: Păi, de-asta zic: și dacă-l ia millitar pe Pandele, o să zic: “Uite, mă, nenorociții: n-au putut s-o oprească altfel şi l-au luat pe omu-său de-acasă!”

Dan Bucura: Dar stai: au fost primari care au fost arestați preventiv și au ieșit duminică:Jilava, apoi am mai avut pe la Măgurele unul, adică nu e nimic nou asta. Nu e o găselniță.

Victor Ciutacu: Păi și o să fie încă un caz…

Dan Bucura: Deci Firea va ieși şi în contumacie…

Victor Ciutacu: Domnul Cherecheș de la Baia Mare. Și ăla o să câștige din pușcărie, că nu i-au dat drumul încă.

Dan Bucura: Da. Hai s-o luăm pe sectoare, atunci. Cum vezi? Sectorul 1? Ai un Nazare la liberali, ai Tudorache…

Victor Ciutacu: Văd că Nazare e foarte promovat de liberali. Ştiu că s-a prins. El a mers mult la televizor… nu știu în ce măsură mai contează televizorul…

Dan Bucura: Plus moștenirea Chiliman…

Victor Ciutacu: Nici Tudorache nu e vreun vis, adică să fie vreun charismatic electoral, dar Tudorache are partid mare. Nazare are, totuşi, un sector care a fost condus de liberali și – mă rog – cetățenii Sectorului 1 au multe motive de bucurie în comparație cu… Pentru că știm cu toții foarte bine: Chiliman a avut cel mai mar buget posibil vreodată și pe care trebuia să-l cheltuiască. Nu putea să fugă cu toți banii acasă. Adică, oricâte valențe dintr-astea ar fi avut Chiliman, trebuia să și bage. Și a băgat: a făcut reabilitări de blocuri, a făcut străzi… La un moment dat, Chiliman…

Dan Bucura: Dar şi a avut buget mare. Cel mai mare buget din Bucureşti a fost la Sectorul 1.

Victor Ciutacu: Păi, asta spun. Și chestia asta se simte, adică… Ce să spun, n-o să mai poată locuitorii Sectorului 1 că a fost arestat Chiliman și după aia pus în libertate!

Dan Bucura: Deci, tu crezi că poate…

Victor Ciutacu: Cred că are șanse Nazare în contextul…

Dan Bucura: Am zis: “Nazare”, tocmai bazându-mă pe această moștenire a lui Chiliman și modul în care…

Victor Ciutacu: Laura Chiriac a fost colega mea de emisiune, printre altele. Și ea a fost activă, s-a zbătut, dar n-are partid, n-are structură, n-are bani în spate… Adică nu știu: dacă Laura iese pe locul trei, mie mi se pare că e super performanță.

Dan Bucura: Deci, la urmă, avem un pariu comun. Și eu am zis că are șanse.

Victor Ciutacu: Deci, probabil, Nazare – mă gândesc.

Dan Bucura: Să vedem, să vedem. La 2 (n.r. – sectorul 2)? Văd că după Onțanu s-a încurcat puțin…

Victor Ciutacu: Mi se pare fabulos. Deci, candidatul ăla de la PSD eu nu pot să spun că știu cum arată. Ăla e frate cu Rodica Nassar sau ce? A fost și viceprimar…

Dan Bucura: Da, da. Şi viceprimar ani de zile.

Victor Ciutacu: Deci, dacă le vor funcționa rețelele și nu îi ia miliţia de pe stradă, probabil că PSD… deşi a băgat şi Dan Cristian Popescu (și, mă rog, tot clubul din spatele lui… “deputatul frații Popescu”, cum zice Cristescu), s-au băgat bani grei în candidatura asta… Acolo se joacă… Cristescu (Radu Cristescu, candidatul PMP la Sectorul 2 – n.r.), oricât l-a lătrat el la televizor, n-are nici ăla partid…

Dan Bucura: Știi că s-a mai introdus în povestea asta de la Sectorul 2 încă un vector. Sau cel puțin așa îmi spunea zilele trecute mie Palada, el face sondaje și știi că e mai implicat în fenomenul ăsta. Îmi spunea că Dumitru Pelican are și el o șansă.

Victor Ciutacu: Mitică Pelican este foarte… toată lumea îl știe, Dumnezeule! Ăia de la generația noastră în sus îl știu de când era la “Minutul și scorul”, la radio…

Dan Bucura: Exact!

Victor Ciutacu: …iar ceilalți îl știu pentru că, dacă e vreunul care a rupt studiourile din televiziune în ultimii ani de zile, păi ăla Mitică Pelican este. Da, am înțeles că stă binișor, mai ales în contextul în care el are un partid care, practic, nu există…

Dan Bucura: Deci, tu pe cine ai paria în momentul de față la 2?

Victor Ciutacu: Dacă nu îi ia miliţia de pe stradă, cred că pesedistul ăla necunoscut.

Dan Bucura: Da? Eu am zis că liberalul, am zis să pariez pe liberali, dar, într-adevăr…

Victor Ciutacu: Adică, că dacă funcționează rețelele care l-au ținut atâția ani de zile pe Onţanu primar… Că de-asta zic: dacă nu-i ia miliţia de pe stradă…

Dan Bucura: Dacă nu s-au speriat și n-au fugit şi reţele şi…

Victor Ciutacu: Aşa… Cred că are șanse, dar cred că va fi echilibrat, pentru că, repet, s-au pompat bani mulți în Popescu.

Dan Bucura: La 3 (n.r. – Sectorul 3), aproape că n-are sens să discutăm, meciul e închis…

Victor Ciutacu: Negoiță e ca Regele Soare, ceea ce mi se pare iar de noaptea minții. Adică, dacă Robert Negoiță a ajuns să domine… dar mă rog. A dominat el Marian Vanghelie.

Dan Bucura: Da. Cred că e cam închis meciul. Și eu cred că la 3 (n.r. – Sectorul 3) n-are rost să facem..

Victor Ciutacu: La 4 (n.r. – Sectorul 4) e…

Dan Bucura: La 4, aici e interesant iar. Tu cum vezi?

Victor Ciutacu: Păi, se zbate ăla, interimarul. E un iureş acum. Se chinuia să dea drumul la o bucată din faimosul pasaj care a ținut Berceniul izolat de restul omenirii. Au asfaltat în viteză. Deci, dau drumul la o bretea, mai au străpungerea aia…

Dan Bucura: Ce n-a știut băiatul ăla… că la Băluță te referi, cred…

Victor Ciutacu: Nu, nu! Eu zic că ăla e Sava de la PNL, care e interimar la Capitală și el e candidat la 4.

Dan Bucura: Și vrea să-și treacă capital electoral de la Capitală la…

Victor Ciutacu: Da! Şi stă toată ziua pe teren, se bate cu Băluță.

Dan Bucura: Și ăla (Daniel Băluţă – n.r.) se luptă cu ceva pe acolo – și cu Piedone se luptă… A reușit să-şi îndepărteze capitalul electoral a lui Piedone…

Victor Ciutacu: Da. Nu ştiu de la ce s-au luat. Am înțeles că erau foarte apropiați la un moment dat. Ş-acolo, contează mult şi Piedone. Dacă candida Piedone, câștiga de acasă, deci nu trebuia să meargă pe străzi. E echilibrat acolo. Cred că, totuși, Băluță câștigă…

Dan Bucura: Mergi pe Băluță?

Victor Ciutacu: Adică cred că e mai pesedist Sectorul 4 în sine, așa.

Dan Bucura: Eu merg tot pe greaua moștenire și cred că Chiliman poate salva la 1, la fel cum poate și Piedone salva…

Victor Ciutacu: Și crezi ca liberalul să iasă?

Dan Bucura: Acum, e un scenariu – nu ştiu. Dar văd că e foarte prezent în spațiul public cu Piedone, cu oamenii de acolo…

Victor Ciutacu: Da, dar să umble Piedone cu tine ca cu câinii…

Dan Bucura: Da, dar de-abia aștept să-mi spui la 5 (n.r. – Sectorul 5). Eu votez în 5, noi am stat o bună bucată de vreme în Sectorul 5…

Victor Ciutacu: Și eu. Buletin de 5.

Dan Bucura: Exact.

Victor Ciutacu: Sunt plătitor de impozite şi taxe în Sectorul 5. E o relaţie lucrativă.

Dan Bucura: Plecam în tinerețe de la Scânteia amândoi și ajungeam în capătul Bucureștiului la Sectorul 5.

Victor Ciutacu: Da… Pe vremea când noi ne dădeam seama că, totuși, locuiam la 10-12 minute de Casa Poporului, ceea ce nu e chiar sfârșitul lumii.

Dan Bucura: Exact.

Victor Ciutacu: Cred că Marian (n.r. – Vanghelie).

Dan Bucura: Crezi că Marian?

Victor Ciutacu: Da. Nu cred în Raețchi și nu cred că e pe profilul…

Dan Bucura: Îl mai avem pe Florea de la PSD.

Victor Ciutacu: Nu, n-are nicio șansă – i-am spus-o și lui. Nu cred. Adică o fi partidul mare, dar nu…

Dan Bucura: Închide meciul Marian, zici tu.

Victor Ciutacu: Cred că are șanse să închidă meciul Marian.

Dan Bucura: Eu am zis că n-are cum, pentru că oamenii vor înțelege că omul nu poate să meargă la servici a doua zi după ce-i votat. El are o măsură de control judiciar și, dacă duminică iese primar, el luni nu se poate duce la servici. Nu lunea asta; lunea următoare. E o bună bucată de vreme.

Victor Ciutacu: Mai există artificii juridice. El n-are voie să-și exercite mandatul vechi, iar acum e un mandat nou.

Dan Bucura: El nu se poate duce la Primăria…

Victor Ciutacu: Contești în instanță, ai un mandat nou, ești validat de Biroul Electoral și nu ai voie să ți-l exerciți pe ăla vechi, pe care nu ți l-ai exercitat, pentru că n-ai avut interimatul. După aia, ai venit și ai un mandat nou. Să-ți dea o nouă măsură de control judiciar, poate… Dă-l dracu’! Ştiu avocații de-ăstea. Și Vanghelie nu de nebun candidează… Nu știu: cred că are șanse. Cred că are – asta e părerea mea.

Dan Bucura: Hai să vedem. Eu sper să se contrazică votanții din Sectorul 5, dar acuma… Bucureştiul a fost…

Victor Ciutacu: Eu n-am o problemă. Deci nu mi se pare cel mai dezastruos primar din istorie Vanghelie – îţi spun sincer.

Dan Bucura: Şi la 6 (Sectorul 6 – n.r.)? Urmaşul lui Rareş Mănescu?

Victor Ciutacu: Acolo, e meci greu, frate! E meci greu acolo.

Dan Bucura: Urmaşul lui Rareş Mănescu cine Dumnezeu e? Eu cred că în niciun caz liberalul nu e – aia e clar. Adică nu ştiu…

Victor Ciutacu: Mie mi se pare că a avut o prestaţie mult, mult peste aşteptări (bine, nici nu-l cunosc, dar am avut ocazia să-l cunosc la un moment dat în campania electorală) Gabi Mutu. Pentru mine, e o revelaţie. E o revelaţie pozitivă. În primul rând, că nu e un idiot, cum îl bănuiam…

Dan Bucura: “Mutu vorbeşte”, cum a avut şi el sloganul…

Victor Ciutacu: Bă, dar a ştiut să… “Vorbeşte cu Mutu”, “Scrie-i lui Mutu”, “Zi-i lui Mutu”… Aşa a aflat lumea că există. Că, până acum, hai să fim serioşi: ştia cineva că există Mutu pe Pământ? Şi, în plus, el a avut o prestaţie foarte decentă la televiziuni. Peste tot pe unde l-am văzut, foarte decent, foarte articulat, foarte…

Dan Bucura: Aici, îl compari pe om… Şi eu cred că poate să preia…

Victor Ciutacu: Cred că da. Nu ştiu că poate să ducă. Florescu ăla duce mult, de obicei. Şi a investit mult Florescu în povestea asta.

Dan Bucura: Începând cu plasa la bătrâni, la…

Victor Ciutacu: Păi, da – şi voturile se iau şi de la bătrâni, şi de la azile, şi de peste tot. şi Florescu e unul care îşi construieşte candidatura. Pe tura trecută, n-a avut loc de Mănescu, dar, altfel, a candidat.

Dan Bucura: Nu contează faptul că n-are, totuşi, un partid în spate, o logistică, un aparat de scos oamenii la vot.

Victor Ciutacu: Nu ştiu dacă nu şi l-o fi şi făcut – habar n-am. Şi pare că are de cheltuit în continuare. Sigur: întrebarea e de unde. Că el a fost bugetar – a lucrat la Pieţe. Dar – sigur – asta dacă vrea statul de drept să-l întrebe. Eu n-am nimic cu Florescu – mie mi-e perfect paralel.

Dan Bucura: Şi, la nivel de ţară, cum crezi că va fi? Închide PSD-ul meciul?

Victor Ciutacu: Cred că da. Şi nu pentru că ar fi buni…

Dan Bucura: Poate în Transilvania nu.

Victor Ciutacu: Nu – în Transilvania, n-au nicio şansă acolo. Am înţeles că Boc are 70% la Cluj.

Dan Bucura: Da – Boc e…

Victor Ciutacu: Bă, dar cică n-arată… Eu n-am mai fost în Cluj din 2008 sau 2009, când mi-am făcut o părere execrabilă, dar acum am înţeles c-a fost fiu-meu la ceva festival care a fost contemporan cu TIFF-ul (a fost un festival de cultură urbană) şi mi-a zis c-arată superb Clujul şi că e foarte bine făcut. Poate că… Oricum: Boc a drenat camioane de bani, cât a fost premier, către oraş şi judeţ…

Dan Bucura: Da. În Ardeal, în general, cred că e şansa PNL-ului de a nu se face de râs total în alegerile astea.

Victor Ciutacu: Da. Probabil o să câştige şi Bolojan la Oradea. Adică ei au zonele lor, unde e foarte greu să mişte PSD-iştii. La Cluj, nici măcar nu se străduiesc PSD-iştii. Deci, dacă PSD-ul reuşeşte la Cluj performanţa să iasă în spatele lui Liviu Alexa de unul singur, deci asta denotă puterea Grupului de la Cluj – adevărata putere a Grupului de la Cluj. Deci, dacă-i bate Alexa singur pe PSD-işti (da-i-ar Dumnezeu s-o facă!), va demonstra încă o dată cât de mare gogoaşă a fost cu PSD-ul. Când m-am certat eu cu Rus, pe vremuri (noi acum nu suntem într-o relaţie cordială – ne dăm câte un SMS o dată la juma’ de an de zile), când m-am certat cu Rus, când spunea el că ei nu pot să trăiască la Cluj (partidul) că e Vanghelie la Bucureşti. Îi încurca Vanghelie în Sectorul 5, că ziceau ăia că, domn’e, la mitici, ăia, că nu ştiu ce… Nu mai e nici Vanghelie, nu-i mai încurcă nimic, înţelegi? Iete dovada cea mai elocventă: îi bate ăla cu ceasul de la dreapta… Bă, deci Boc a reuşit performanţa să-l bată pe Rus în ultimele alegeri, în contextul în care Boc venea dat afară cu picioarele-n spate de la Guvern şi, după câtă campanie anti-guvern Boc a fost…

Dan Bucura: PDL-ul era în picaj…

Victor Ciutacu: Adică Boc a câştigat când, teoretic, nu mai trebuia să câştige nici preşedinţia scării de bloc. Da. Şi, totuşi, i-a bătut. A fost singura dată când a mişcat şi PSD-ul, şi USL-ul, în contextul în care ei au reuşit să facă vreo 30 şi ceva la sută sau cât dracu’ au făcut, când aveau în ţară 70. Adică aşa mişcă ăştia la Cluj!

Dan Bucura: Victor, ai o serie de emisiuni. Încă de aseară îmi povesteai: e ultima sută de metri a campaniei electorale.

Victor Ciutacu: Uite că l-am convins pe Ponta să meargă la televizor.

Dan Bucura: Am auzit, da. Interesant: vine şi Ponta, participă şi Tăriceanu…

Victor Ciutacu: Şi Tăriceanu.

Dan Bucura: Greu. Trebuie să te lupţi cu elefanţii politici.

Victor Ciutacu: Şi, dacă mă întreabă cineva, cred că apare şi Udrea mai pe seară.

Dan Bucura: O, am înţeles. Deci chiar…

Victor Ciutacu: Adică se pare că sunt lucruri de spus, pentru că, dacă… Hai să fim serioşi! Când vor, totuşi, trei oameni importanţi (fiecare în felul lui) şi nişte oameni care au făcut jocuri şi poate vor mai face jocuri politice în ţara asta. Şi când vor să apară în acelaşi timp sau – mă rog – în aceeaşi zi la televiziuni, înseamnă că s-ar putea să…

Dan Bucura: O ciudăţenie va fi.

Victor Ciutacu: Da. Hai să fim serioşi! Unul după altul, aşa, înlănţuiţi, nu cred că e de pomană totul.

Dan Bucura: Atunci îţi mulţumesc o dată că ai venit alături de noi, te mai aştept…

Victor Ciutacu: Eu vă mulţumesc vouă pentru invitaţie.

Dan Bucura: …şi aşteptăm pronosticurile, să vedem: cât se adeveresc, cât nu, cât de aproape eşti, cât de aproape sunt eu, cât de aproape sunt invitaţii din săptămâna asta.

Victor Ciutacu: Doamne, ajută!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *