Skip to content
Politică Video

Victor Ciutacu, scenarii politice explozive. Cât de posibilă este demiterea lui Klaus Iohannis din funcție EXCLUSIV (VIDEO)

Jurnalistul Victor Ciutacu a fost invitatul celei mai noi ediții a Interviurilor PSnews, devenite în această săptămână Dialogurile PSnews.

Astfel, Victor Ciutacu a vorbit despre posibilitatea existenței unei eventuale suspenđări a președintelui României, Klaus Iohannis.

În acest context, jurnalistul a vorbit și despre marile scenarii politice care transformă politica românească într-un „teatru de război”.

(14:22-19:42)

Dan Bucura: Crezi că scenariul ăsta, cu aruncatul tot mai des pe piaţă (de analişti, de comentatori, de realizatori), că Iohannis va fi suspendat (poate anul ăsta, poate cât mai curând)?

Victor Ciutacu: Am mari dubii că are cine, deocamdată. Ăştia nu sunt vânoşi, să se încordeze, şi, pe de altă parte, e calul de bătaie perfect. Eu consider, dacă mă întrebi pe mine…

Dan Bucura: Nu s-au unit ei când au avut 70 şi ceva la sută.

Victor Ciutacu: În schimb, puteau să schimbe Constituţia. Nu dai jos un preşedinte! Plus că e folositor şi dacă vrei să ai în cine da sau de cine te desolidariza – şi aici mă refer la liberali. Adică e convenabil din punct de vedere… Sigur că aşa, molâu, cum pare el, se întâmplă lucruri în favoarea lui. Ne place sau nu, toţi foştii lui duşmani, rivali politici ajung la brutărie pe rând. Sigur: domnul preşedinte nu se implică în justiţie, dar se implică justiţia să-i facă mici plăceri, din când în când. Îşi pune oamenii pe unde vrea…

Dan Bucura: Nu-l deranjează asta.

Victor Ciutacu: Da. Una peste alta, şi el îşi face treaba, se simte bine, se plimbă cu doamna Răvăşitoarea, mai o cumpărăturică, o gentuţă, o rochiţă, o atenţie… Până la urmă, îmbogăţeşte universul cultural şi turistic al familiei… Ăstorlalţi le convine, pentru că dai în el ca-n fasole… Ăsta nici măcar nu răspunde, ca Băsescu. Că cu ăla te luai, te scuipai ţigăneşte, te înjurai; cu ăsta, nici măcar atât. Deci nu ştiu dacă există interesul necesar. Ar putea să vină un val… Dar şi cine să fie liderul care să beneficieze? Că asta te-ntreb. Adică, de bine-de rău, atunci erau doi care aveau planuri de mărire: Ponta şi Antonescu, care, totuşi, erau oameni politici – cu defectele lor, cu tarele lor. Şi ziceai: bă, îl arzi pe Băsescu ca să instalezi cuplul de vis: un nou preşedinte, un nou prim-ministru – îşi văd amândoi maximul în viaţă şi toată lumea e fericită. Mă rog: unul era instalat deja prim-ministru, dar să-l înţepeneşti acolo. Acum, dacă-l dai jos pe Iohannis, pentru cine-l dai jos? Pentru Blaga? Sper că nu, că, totuşi, e de-o vârstă cu patria. Pentru Gorghiu? Pe bune? Pentru Dragnea? Şi, în rest, pentru cine? Tăriceanu – şi el – vorba aia: a atins vârsta legală de pensie. Pentru nea Traian? Îl dăm jos pe Klaus, ca să răsară tânăra speranţă a politicii româneşti Traian Băsescu? Nu vezi că n-ai nici pentru cine?

Dan Bucura: Mda, e corect. Singura problemă…

Victor Ciutacu: Sigur: l-au descăpăţânat pe Zorro, că, altfel, era de mare perspectivă; era Zgonea într-o formă de zile mari.

Dan Bucura: Singura problemă…

Victor Ciutacu: Iartă-mă, Dane, că te întrerup. Îţi dai seama că asta spune multe despre clasa politică de azi? Domn’e, PSD-ul e – repet – cel mai mare partid din România (cum zice Chirieac, slăvit fie-i numele în veci) şi urmaşul comuniştilor. PSD-ul se chinuie să-l dea jos din funcţia pe care l-a pus pe Zgonea, prietene! Deci Zgonea era omul numărul 2 şi executivul celui mai mare partid din România. Asta nu spune multe despre România, despre partide, despre…?

Dan Bucura: Da; uite: îmi ziceai de alternativă. E adevărat: singura problemă a politicianului, a parlamentarului român nu mai e neapărat cine preşedinte acolo, are preşedintele perfect… Dar rămâne problema DNA-ului. Adică un puci mai repede l-aş vedea în sensul modificării legislative în povestea asta: mai tai un pic din aripile DNA-ului, că, altfel, dacă n-au o gură de oxigen, oamenii ăştia mor.

Victor Ciutacu: Trebuie să defineşti mai bine legislaţia. Şi acum a ajuns şi Băsescu la concluzia asta. Lui i-au folosit abuzul în serviciu şi traficul de influenţă şi toate astea când era preşedinte şi trebuia să-i strângă de portocale pe ăia care-l enervau. Acum, când a ajuns a lui şi cu el să dea cu subsemnatul (Udrea a şi intrat, a stat nişte luni de zile şi e trimisă în judecată pentru un chintal de infracţiuni), acum a constatat că sunt prost făcute. Păi, prost făcute-s de pe vremea lui. Numai c-atunci nu-i foloseau şi astăzi îi folosesc. Da, şi Băsescu are dreptate; e drept: tardiv, dar are dreptate: legile ălea trebuie modificate. Şi, după părerea mea, Curtea Constituţională (şi în lumina tuturor documentelor internaţionale pe care le-a citit la toate convenţiile la care suntem noi parte) ar trebui să declare neconstituţională formularea, nu existenţa infracţiunii, domn’e! S-o definească dracului! Ai abuzat în serviciu, făcând asta şi asta, contra avantajului cutare sau nu ştiu ce, dar de-ăstea cu… La Olguţa, a dat cu mermeleală pe trei blocuri şi a obţinut un favor electoral necuantificabil financiar etc. etc. etc. Păi, bun: a ajuns primăriţă…

Dan Bucura: Pe Olguţa au victimizat-o, după părerea mea.

Victor Ciutacu: Din funcţia aia de primăriţă, i-au şi rezultat nişte bani? Că nu spune că Olguţa s-a dus la un salariu mai mare. Că leafa de la Primăria Craiovei cred că e tot aia cât o avea şi-n Senat. Adică nu cred că primarul Craiovei are leafă mai mult decât are un senator. Sau tot pe-acolo sunt. În rest, ai prins-o pe Olguţa că i-au crescut trei vile? Că să zici: da, a făcut în avans, în speranţa că o să ajungă primăriţă, o să le dea la unii nişte contracte şi o să se pricopsească. Totul e minunat, dar am rămas la pricopsit şi la demonstratul pricopselii. Că, altfel, a ajuns primar al Craiovei. Da: totul s-a dat pe voturi, c-aşa sunt alegerile. În ciuda părerii doamnei Kovesi, alegerile sunt pe voturi, nu sunt pe decizii politice.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *