Skip to content
Societate

Victor Costache, fost ministru al Sănătății, despre posibila carantinare a Sibiului: O soluție inspirată din Evul Mediu! Este nevoie de testări în masă

Facebook/Victor Costache

Dr. Victor Costache, fost ministru al Sănătății în Guvernul Orban, spune că măsura de carantinare a Sibiului ar fi ”soluție inspirată din Evul Mediu” și nerealistă, iar autoritățile ar trebui să adopte măsuri moderne.  Acesta propune în schimb o testare în masă și implementarea aplicațiilor de telefonie mobilă de depistare a contacților.

Mi s-ar părea o decizie total neinspirată și forțată, este complet nerealist să închizi un oraș mare, trebuie să învățăm să adoptăm noile metode ale medicinei moderne și nu soluții inspirate din Evul Mediu”, a declarat într-un interviu pentru Tribuna, dr. Victor Costache, referindu-se la discuțiile privitoare la posibila închidere și canatinare a Sibiului, oraș care înregistrează o rată mare de infectare cu COVID-19, scrie Tribuna.ro.

O testare în masă sau implementarea rapidă a aplicațiilor de telefonie mobilă de depistare a contacților direcți pe bază de locație GPS, adoptate deja cu succes de către țări precum Singapore, China și Taiwan sau Japonia și la care s-a lucrat și în România, dar nu au fost implementate, reprezintă soluții mult mai inspirate și adaptate la realitate”, este de părere dr. Costache.

Fostul ministru spune că sunt de preferat astfel de soluții inspirate din exemplul altor state care au ținut sub control epidemia decât măsuri radicale. „Nu ne putem permite să distrugem o regiune, să facem să sufere o regiune și o populație întreagă numai pentru că nu suntem conectați la tehnologiile moderne. Aceste măsuri extreme erau oportune la începutul pandemiei, când nu se știa mare lucru despre acest virus. În momentul de față, implementarea rapidă a tehnologiilor moderne poate da rezultate net superioare măsurilor conservatoare de tip lockdown”, concluzionează dr. Victor Costache.

Șeful DSU este așteptat, vineri, la CJSU Sibiu, pentru a decide asupra solicitării DSP de impunere a carantinei în municipiul Sibiu, în orașele Tălmaciu și Cisnădie, precum și în satul Șelimbăr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *