Skip to content
Sănătate

Victor Costache, la „Dosar de Politician”: Ministerul Sănătății și în special secretarul general blochează Programul național de Terapie Intensivă chiar și în al 12-lea ceas

Facebook/Victor Costache

Programul național de Terapie Intensivă a fost finanțat de prim-ministru Florin Cîțu la rectificarea bugetară, însă este blocat în continuare de Ministerul Sănătății și în special de secretarul general, a declarat fostul ministru Victor Costache, consilierul premierului, marți seara, în emisiunea „Dosar de politician”, realizată de jurnalistul Silviu Mănăstire la postul B1 TV.

Toată primăvara și toată vara Comisia de Terapie Intensivă, împreună cu noi, au lucrat pentru elaborarea unui Program național de Terapie Intensivă. Acest program a fost finanțat la rectificare. În România, Guvernul Cîțu a fost singurul guvern care și-a dat seama că nu există un program național de Terapie Intensivă și a încercat să creeze un program național de Terapie Intensivă. Am avut un parteneriat foarte bun la nivelul Casei naționale.

În schimb, lucrurile s-au blocat la nivelul Ministerului Sănătății. Domnul profesor Săndesc, președintele Comisiei Ministerului Sănătății de Terapie Intensivă, este disponibil telefonic să vă confirme acest lucru. Din păcate, nici până acum acest program, deși a fost finanțat de către primul-ministru, nu a fost introdus pe ordinea de zi”, a spus primul ministru al Sănătății din pandemia de COVID-19.

Guvernul Cîțu, a continuat el, alocase banii necesari la rectificare. „Cei de la Ministerul Sănătății trebuiau pur și simplu să îl pună în hotărârea de Guvern cu programe, care este în transparență de o perioadă bună de timp pe site-ul Ministerului Sănătății și în care paradoxal, deși primul-ministru a alocat aceste fonduri, nu a introdus programul național de Terapie Intensivă”, a adăugat Victor Costache.

El a precizat că Andrei Baciu este singurul secretar de stat PNL din Ministerul Sănătății la ora actuală, însă inclusiv vicepreședintele CNCAV a rămas fără atribuții, odată ce portofoliul a fost preluat de USR.

Eu sunt doar consilierul primului-ministru, n-am nicio atribuție executivă. Ca o informație simplă, de exemplu, în Ministerul Sănătății mai există un singur secretar de stat din partea PNL, domnul Andrei Baciu. Domnul Andrei Baciu, de când a fost sub portofoliul USR Miniserul Sănătății, aproape nu are nicio atribuție. I-au fost luate toate atribuțiile pe care le-a avut în trecut, în timpul portofoliului PNL”, a mai afirmat Victor Costache.

Fostul ministru susține că programul „ar fi salvat” secțiile ATI din România. „După cum ați văzut foarte bine, atunci când primului-ministru îi ajunge cuțitul la os și demite un ministru care nu își realizează atribuțiile (…), se aruncă în aer coaliția, nu? Vrem să demitem primul-ministru că e rău… (…) Era un program care ar fi ajuns undeva la un miliard de ron pentru Terapiile intensive din România, în premieră absolută. Comisiile de Terapie Intensivă împreună cu Societatea Română de Terapie Intensivă coordonată de profesorul Bubenek au făcut o muncă fantastică, deci practic s-a început din luna martie lucrul la acest proiect. Am lucrat împreună.

Vedeți, între medici nu există culoare politică. Știți foarte bine, domnul profesor Dorel Săndesc, pe care îl și laud, a fost secretar de stat la PSD, deci au putut lucra împreună PNL, PSD să facă ceea ce ar fi salvat Terapia Intensivă din România. Din păcate, chiar și acum, în al 12-lea ceas, în luna octombrie, Ministerul Sănătății blochează acest program – în special secretarul general, care încă a rămas acolo”, a mai declarat Victor Costache.

1 comentariu la “Victor Costache, la „Dosar de Politician”: Ministerul Sănătății și în special secretarul general blochează Programul național de Terapie Intensivă chiar și în al 12-lea ceas

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *