Skip to content
Politică

Victor Costache recunoaște că i-a fost cerută demisia. Ce spune fostul ministru despre plecarea de la Ministerul Sănătății

Inquam Photos / Octav Ganea

Victor Costache, într-un interviu pentru Adevărul, a vorbit despre decizia de a demisiona din funcția de ministru al Sănătății. Ex-ministrul a ținut să precizeze că va ajuta în continuare echipa ministerului Sănătăţii și că „demisiile miniştrilor sunt într-un anumit fel, o anumită procedură”.

„Ştiţi foarte bine că miniştrii rareori demisionează şi ştiţi că sunt un luptător, un medic care a depus un jurământ. Niciodată nu am abandonat şi nu abandonez. Demisiile, nu vreau să intru în detaliu, demisiile miniştrilor sunt într-un anumit fel, o anumită procedură să spunem. Vreau să vă spun că am rămas în linia întâi. Voi ajuta echipa ministerului Sănătăţi deoarece suntem în plină criză. Voi rămâne lângă ei cât de mult vor dori cei care conduc în momentul de faţă ministerul Sănătăţii. Am reuşit săptămânile acestea să elaborăm un proiect complex, un plan foarte organizat şi foarte bine structurat de reacţii a spitalelor împotriva acestui flagel. Un centru de comandă care poate pentru prima oară în istoria ministerului Sănătăţii să gereze resursele şi logistica şi de asemeni rămân în prima linie şi alături de pacienţii mei. Deci voi rămâne în prima linie”, a precizat Victor Costache.

Ex-ministrul a recunoscut și că demisia sa nu a fost „un act de voință personală”, adăugând că „lucrurile vor ieşi la iveală în momentul potrivit”.

„Da, cred că nu e momentul acum să dăm foarte multe detalii. Suntem în plină criză. Lucrurile vor ieşi la iveală în momentul potrivit. Acum trebuie să lucrăm cu toţii ca o echipă şi să ajutăm să scoatem ţara din acest impas”, a mai adăugat acesta.

Referitor la faptul că s-ar fi opus ca Romexpo să fie transformat într-un spitale de campanie pentru COVID-19, după cum ceruse secretarul de stat Raed Arafat, Victor Costache a precizat: „Sunt multe discuţii tehnice în grupurile de lucru. E important ca cei care se pricep la spitale să se ocupe de spitale şi cei care se pricep la transport şi situaţii de urgenţă să se ocupe de ceea ce fac ei mai bine. Avem acest plan structurat pe spitale, unde avem deocamdată mii de locuri disponibile pentru pacienţii cu COVID-19. Nu văd de ce am înghesui românii în nişte stadioane sau mall-uri, pe nişte brancarde când nu este nevoie”.

Nu în ultimul rând, Victor Costache a vorbit și despre capacitatea de diagnosticare a României, în speță despre numărul de teste valabil la nivel național, în prezent și în perioada următoare.

„În momentul de faţă, în spitale sunt undeva de 8.000-9.000 de teste la nivelul spitalelor şi iar câteva mii de teste în testele care sunt în afara spitalelor. Au apărut şi foarte multe centre private care şi-au achiziţionat ele kiturile de testare”, susține Costache.

Premierul Ludovic Orban, joi dimineața, într-o conferință de presă, a anunțat că ministrul Victor Costache și-a anunțat demisia din Executiv. Potrivit unor surse liberale, lui Victor Costache i-a fost cerută demisia, pe fondul situației din spitale în plină epidemie de coronavirus și pe fondul declarațiilor din ultima perioadă.

Miercuri seara cei doi au avut o discuție aprinsă, pe tema lipsei de echipamente din spitale și a haosului organizatoric, însă, se pare că anunțul privind testarea bucureștenilor a fost cel care a umplut paharul.

DETALII AICI: Culisele demisiei ministrului Sănătății: discuția aprinsă dintre Ludovic Orban și Victor Costache

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *