Antreprenorul basarabean Victor Ghereg, fondatorul și managerul general al Akson Medical, vicepreședinte al COAB (Clubul Oamenilor de Afaceri Basarabeni), a fost prezent în studiourile PS News și a răspuns întrebărilor modertorilor Puterea Banilor și Puterea Știrilor.
Întrebat cum ar convinge pe cineva să investească într-o afacere în Republica Moldova, Victor Ghereg a dat o definiție interesantă antreprenoriatului, despre care a spus că este despre capacitatea de a sesiza o nișă pe care alții nu o văd și a precizat că țara sa este o piață subevaluată, care se transformă, pas cu pas, într-una interesantă, tot mai deschisă și plină de oportunități pentru investitori.
„Antreprenoriatul este despre a vedea o nișă pe care nu o văd alții. Moldova este clar pe un parcurs european; nu este în Uniunea Europeană, încă este o piață subevaluată. Adică astăzi, dacă mergi acolo, poți lua lucruri mult mai ieftine decât le (vei) lua în altă parte. Însă potențialul va veni foarte curând și guvernarea pe care o avem la (acest) moment depune foarte multe eforturi să deschidă cât mai mult economia, să debirocratizeze sistemul și vedem deja efectele lucrurilor. Deci, Moldova se transformă într-o piață interesantă pentru investitori și cei care n-o fac, probabil că încă nu înțeleg cât de deschisă devine și ce oportunități sunt acolo. Eu aș încuraja pe oricine să să vină, pentru că devine o țară foarte atractivă pentru pentru investitori”, spune omul de afaceri.
Ghereg comentează pentru Puterea Știrilor și despre cum este mediul de afaceri din Republica Moldova, punctând cât de ușor este să îți deschizi o companie, de exemplu, în țara sa, versus România. Dacă în România nu te descurci în hățișul hârtiilor necesare fără un consultatnt, în Moldova îți atingi scopul în mai puțin de o zi. În plus, se găsesc specialiști la îndemână, iar oamenii sunt deschiși la proiecte.
„Spre exemplu, dacă ne dăm un pic într-o parte de la cum este mediul de afaceri, vreau doar să menționez cât de ușor este să deschizi o companie, poate în raport că România, nu este o foarte mare diferență. Însă în Moldova, astăzi, într-o zi ai deschis o companie; în România, nu este la fel. Eu am deschis câteva companii în România și fără un consultant nu puteam îndeplini toate actele (de) care era nevoie. În Moldova, într-o singură zi, chiar în jumate de zi, o să ai actele, toate, la mână. Asta este aici. Ține de cât de ușor este să deschizi; evident partea doi, cum este și să reușești să pornești efectiv proiectul. Este ușor, pentru că găsești foarte aproape toți (specialiștii necesari, n. red). De ce toți? De cine ai nevoie, (vei) găsi. Dacă ai nevoie de IT, o să găsești buni specialiști în IT, dacă ai nevoie de o altă specialitate, la fel o să găsești. Și investitorii străini sunt destul de apreciați în Republica Moldova. Toți (îți) oferă informații foarte deschis. De asta nu aș vedea-o un impediment în a crea ceva bun, bun în Moldova”, arată Ghereg.
Tot ca un argument pentru a investi în Republica Moldova, antreprenorul Victor Ghereg admite că un investitor străin primește tratament privilegiat, prin lege.
„Investitorii străini sunt protejați, investițiile lor, sunt protejate de către lege. De asta un investitor străin (…) poate fi sigur că n-o să-și piardă investiția. Au fost câteva situații când mult, mult timp în urmă, unii investitori mari au fost lezați de unele drepturi și atunci și-au operat foarte ușor drepturile în instanțele internaționale. Deci la partea protecției investitorilor străini este foarte ok”, declară vicepreședintele COAB.
https://www.youtube.com/watch?v=RApRCMdINCI
Autor
-
Are o experiență de peste 25 de ani în presa românească. Și-a început cariera în radio, a continuat cu presă scrisă (reviste) și acum este parte din echipa PSNews. Bun comunicator, pasionată de cuvântul spus sau scris, are o aplecare spre natura umană și literatură fantastică. Pledează vinovată de curiozitate și entuziasm.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News