Skip to content
Politică

Victor Negrescu: Actualul Guvern trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru eşecul redeschiderii şcolilor

Facebook/Victor Negrescu
" "

Europarlamentarul şi vicepreşedintele PSD Victor Negrescu a afirmat că luni reîncep şcolile în format fizic, iar ordinul comun al Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii este neclar şi lipsit de o abordare realistă în ceea ce priveşte documentele solicitate părinţilor care ulterior au fost retrase.

Social-democratul a adăugat că Guvernul ar trebui să îşi asume responsabilitatea pentru acest eşec, în cazul în care vor apărare cazuri de COVID-19 generate de mersul la şcoală în primele două săptămâni.

" "
" "

„Mâine (luni – n.r.) reîncep şcolile în format fizic. Bâlbâieli şi dispute între Ministerul Educaţiei (PNL) şi Ministerul Sănătăţii (USR), un ordin comun neclar, o totală lipsă de abordare realistă, documente solicitate părinţilor, ulterior retrase, nicio alocare bugetară şi un vid organizatoric rar întâlnit.

Pe scurt:

– nu se explică cum se va menţine distanţa fizică de 1 metru;

– nu avem un buget pentru redeschiderea şcolilor şi asigurarea echipamentelor de protecţie;

– nu avem un program de testare pentru şcoli;

– un număr infim de profesori vaccinaţi;

– nu au suplimentat numărul de cadre medicale în şcoli;

– au scos sistemele de protecţie şi au crescut la capacitate maximă clasele fără alte soluţii;

– nu este clar cum vor fi gestionate practic absenţele profesorilor sau ale elevilor şi nici cum vor fi implementate formele hibride, iniţial respinse de MEN;

– nicio măsură privind transportul şcolar şi nimic despre aglomeraţia din proximitatea şcolilor;

– nu se explică cum sunt organizate pauzele, dacă poate copilul să respire fără mască pentru câteva minute, ce facem cu acei copii cu probleme de respiraţie sau alte afecţiuni sau ce tip de mască este permis.

Şi lista continuă. Şcolile au avut doar vineri, ca zi de lucru, şi poate un weekend, acolo unde există implicare, pentru a pune în aplicare un ordin complex, neclar şi care nu a fost suficient explicat, deşi preşedintele României anunţa emiterea rapidă a ordinului. O bătaie de joc şi o lipsă de asumare a responsabilităţii.

În urmă cu aproape o lună am venit cu propuneri concrete (https://bit.ly/3rsOQEZ) folosind modele europene şi exemplele comunităţilor şcolare implicate din România, dar acestea au fost ignorate.

Cine va plăti când vom avea primul focar? Cine va fi de vină dacă se constată un focar cu o tulpină mai periculoasă, precum cea britanică? Cred că actualul guvern trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru acest eşec dacă se constată apariţia unor cazuri generate de mersul la şcoală în primele 2 săptămâni. Aş prefera însă să se facă ce trebuie iar toată lumea să fie sănătoasă”, a scris Victor Negrescu duminică pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *