Victor Negrescu: AUR înseamnă voturile anti-europenilor care vor să dezbine și care fac jocurile Rusiei

Foto PS News

Timp de o săptămână, a avut loc ultima sesiune plenară din acest an a membrilor Parlamentului European de la Strasburg, unde emisiunea Puterea Știrilor și-a stabilit studioul chiar acolo, în inima politicii europene. Printre numeroșii invitați ai realizatoarei emisiunii, Marinela Angheluș, a fost chestorul PE și vicepreședinte în Comisia pentru Cultură și Educație din Parlamentul European, Victor NEGRESCU. Despre strategia pentru alegerile europarlamentare de anul viitor si despre cum se pregătește Parlamentul European pentru alegerile din 2024, au discutat cei doi, printre alte subiecte la fel de importante.

„Parlamentul European a aprobat deja mai multe rapoarte prin care setează modul de organizare a alegerilor de anul viitor (6-9 iunie), 9 iunie fiind în România data alegerilor pentru Parlamentul European și in sensul acesta căutăm să creștem atractivitatea procesului electoral, să-i convingem pe oameni să meargă la vot. Este evident pentru noi, cel puțin pentru familia mea politică, a socialiștilor europeni, ca trebuie să le arătăm oamenilor că votul lor produce consecințe, are efecte, sperăm noi, pozitive”.

Ursula von der Leyen a fost aleasă ca urmare a negocierilor purtate pe culoarele Consiliului European. Nimeni nu știa de dânsa, înainte

„De la alegerile pentru Parlamentul European se contureaza cel care va ocupa funcția de președinte al Comisiei Europene.  Noi avem acest proces definit în Tratatul de la Lisabona. S-a întâmplat odată cu președintele Junker. Cu președinta Ursula von der Leyen, nu s-a întâmplat. Dânsa a fost aleasă ca urmare a negocierilor purtate pe culoarele Consiliului European. Nimeni nu știa de dânsa, înainte. Nu e vorba de a o critica, e vorba despre transparența procesului. Noi, aici, în Parlamentul European, cerem ca acest lucru să se întâmple într-o manieră mai transparentă. Acuma, noi, reprezentanții PSD, susținem, dar în același timp am vrea ca mecanismul să fie unul și mai eficient și mai clar în acest sens. De aici și noi am avut și votul pentru, dar și abținere, în această privință. Este clar că oamenii vor să știe cine-i reprezintă în Europa, cine va conduce Europa, așa, dacă din nou alegem pe cineva pe ascuns.  Noi am avut în în trecut doi candidați foarte cunoscuți, deci și la viitoarele alegeri noi venim cu un candidat comun, acest candidat comun urmează să fie stabilit la începutul lunii martie. Avem un congres în Italia. Candiatul comun va veni și la București”.

Ascensiunea extremiștilor în Parlamentul European reprezinta un pericol. Sondajele din  în țară arata, Diana Șoșoacă, spre exemplu, intră în Parlamentul European deoarece trece pragul de 5% .Există această preocupare la nivelul Parlamentului European?

„Nu-mi este frică nici de AUR, nici de Șoșoacă pentru că eu știu că antieuropenii fac rău României aici, la Bruxelles. Antieuropenii votează împotriva țării noastre. Vor excluderea României din Uniunea Europeană, se opun aderării noastre la spațiul Schengen. Or, tăierea banilor europeni îi stigmatizează și discriminează pe români în diferitele state europene”.

AUR înseamnă un vot pentru acești anti-europeni care, de fapt, vor să ne dezbine și care fac jocurile Rusiei

„Să fim foarte clar, din toate punctele de vedere, în această logică. Da, am remarcat că în anumite state au existat tendințe de extrema dreaptă. De aceea noi trebuie să fi mult mai preciși și să explicăm mai bine. Eu îmi doresc ca Europa să funcționeze mai bine, dar nu există altă alternativă la Uniunea Europeană decât să ameliorăm acest proiect. România are un sold pozitiv din punct de vedere financiar cu Uniunea Europeană, de 50 de miliarde de euro. Eu va spun foarte direct, domnul Simion vrea să ieșim Uniunea Europeană, dar de unde aduce 50 de miliarde de euro? Dacă ne poate prezenta o soluție concretă la la Uniunea Europeană, adică cum înlocuiește cei 50 de miliarde de euro? Da, poate din Rusia, nu știu. Acuma am văzut că nici acolo oamenii nu o duc deloc bine și evident nu este o alternativă credibilă. Românii au mai fost în blocul sovietic, Unii, înțeleg, da, se uită la trecut și spun ca au fost niște lucruri bune, dar oare ne dorim în continuare să ne încălzim cum ne încălzeam atunci? Eu îmi aduc aminte, era mic, aveam doar 4 ani la Revoluție, dar și acum îmi aduc aminte cum părinții și bunicii mei încălzeau apa, o puneau într-o sticlă si-o puneau la picioarele noastre ca să avem căldură peste noapte. Și faptul că e acolo erau tot tot felul de probleme, cozile enorme, penuria de produse, asta înseamnă varianta de la Est. Ne uităm la frații noștri din Republica Moldova, cât de greu le este. Sau la vecinii noștri din Ucraina, cât de dificil le este”.

E foarte ușor să te filmezi pe Tiktok și să spui: eu mă lupt cu Europa!

„Nu este o alternativă credibilă. E foarte ușor așa. Să te filmezi pe Tiktok și să spui eu mă lupt cu Europa. Noi, aici, la Bruxelles, să știți, am mai avut extremiști. L-am avut pe Gigi Becali, l-am avut pe (D-zeu să-l odihnească) pe Coneliu Vadim Tudor care au fost acești extremiști aici, în Parlamentul European. Eu m-am uitat la rezultatele lor. Nu au avut rapoarte, n-au schimbat legislația europeană, nu au adus bani europeni în plus, n-au avut intervenții în plen, nu au obținut nimic pentru România decât ne-au făcut de râs aici, în Parlamentul European. E adevărat, mai sunt extremiști aici. Mai devreme, era o dezbatere cu Spania și extremiștii din Spania țipau când vorbea premierul spaniol. Eu nu știu cum ajută aceste țipete, Spania”.

„Eu, aici am devenit foarte vizibil.(…). Eu îmi fac treaba, încep să fiu performant, să am rezultate. O parte din colegi văd lucrul acesta, altii, în continuare, au întrebări. Colegii mei vor decide cum arată lista Partidului Social Democrat, cetățenii vor decide dacă noi suntem aici, în legislativul european, însă cred că am o pregătire în acest domeniu. Cred că sunt potrivit pentru acest tip de responsabilitate. Eu cred foarte mult în acest concept. Omul potrivit la locul potrivit, un bun primar e bun la primărie, un bun euro-deputat trebuie să rămână în continuare în Parlamentul European și în măsura în care oamenii consideră că am fost performant sper să mă sprijine pe mai departe în a continua acest demers împreună cu colegii mei din PSD”.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL