Skip to content
Politică

Victor Negrescu, europarlamentar PSD: România are nevoie rapid de un plan național de redresare economică

Facebook/Victor Negrescu
" "

Planul de redresare economică anunțat de Comisia Europeană oferă României oportunitatea de a investi în domenii cheie, precum educația, sănătatea sau infrastructura de transport, consideră europarlamentarul Victor Negrescu, care atrage atenția că această oportunitate poate fi folosită doar dacă România va avea rapid un plan național negociat cu Comisia Europeană și că va solicita în Parlamentul European ca fondurile să fie accesibile mai ușor de către beneficiari.

„Planul European de redresare economică lansat de Uniunea Europeană este unul ambițios, necesar și așteptat. Este bazat pe solidaritate, coeziune, soluții și acțiuni comune. Cele 750 de miliarde de euro, la care se adaugă 1,3 trilioane de euro din viitorul buget european vor merge, în principal, spre domenii precum: educație – în special educație digitală, cercetare și inovare, sănătate – în special producție de medicamente și rezerve strategice, dar și construcția de infrastructuri, sprijin pentru femieri, sprijin pentru turism, cultură sau IMM-uri, dezvoltarea infrastructurii de transport, sprijin pentru angajații și firmele afectate de criză etc. Am enumerat doar câteva dintre domeniile care pot beneficia de aceste fonduri tocmai ca să subliniez oportunitatea extraordinară pe care România o are”, arată eurodeputatul.

" "
" "

România are nevoie de un plan clar pentru a beneficia de această oportunitate

„Principala miză este ca aceste fonduri să ajungă la beneficiarii reali, adică la cetățeni și să se transpună în condiții mai bune de trai, locuri de muncă mai multe și mai bine plătite, servicii publice de calitate, infrastructură modernă etc. România a mai beneficiat de la începutul anului de sume de bani din partea Uniunii Europene, atât în contextul pandemiei cât și pentru Planul Ecologic European, dar sumele nu au fost folosite corespunzător. Pentru a nu rata Planul European de Relansare Economică este nevoie ca România să fie pregătită, să negocieze bine aceste condiții, să aibă o viziune, un plan și proiecte fezabile. E nevoie rapid de un plan național cu proiecte coerente negociate cu Comisia Europeană și asumate de toți actorii politici la nivel național”, adaugă Victor Negrescu, membru în Comisia de Bugete a Parlamentului European.

Trebuie să mizăm pe granturi și trebuie să fim activi în negocieri

Eurodeputatul spune că România va fi cu adevărat avantajată dacă va primi o cotă mare din suma alocată sub formă de granturi, adică fonduri mai ușor de accesat: „Voi solicita în Comisia pentru Buget din Parlamentul European, din care fac parte, ca fondurile să fie accesibile mai ușor. Cele 33 de miliarde de euro aflate, în proiectul actual, la dispoziția României vor veni sub formă de granturi, dar și sub formă de împrumuturi. Este important ca zona de granturi să fie cât mai mare, pentru ca banii să fie cât mai ușor accesibili, fără cerințe legate de co-finanțare – unul din motivele pentru care nu am putut beneficia prea mult de planul Juncker, de exemplu. Iată de ce România trebuie să acționeze curajos în negocierile europene, să știe ce să ceară. România nu a făcut nimic până acum să primească acești bani, negocierile încep acum tocmai pentru a menține sau, eventual, a crește sumele alocate țării noastre”.

Digitalizarea, educația, sănătatea sunt câteva dintre domeniile prioritare pentru investiții

„Trebuie să avem rapid un plan național de redresare economică și priorități de finanțare corelate cu nevoile reale ale României. Digitalizarea, educația, sănătatea, infrastructura de transport sau spațiul rural și producătorii agricoli nu pot lipsi din acest plan. România nu își permite să rateze acest moment, iar pentru asta, planul național nu ar trebui să vizeze doar o relansare economică, ci și una socială. Reconstrucția post-criza coronavirus este o șansă mare, și trebuie să o folosim”, mai spune europarlamentarul.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *