Skip to content
Politică

Victor Negrescu explică impactul Brexit-ului asupra României: Prioritari sunt cei 400.000 de români din Marea Britanie

Zilele trecute, deputații din Camera Comunelor de la Londra au respins pentru a doua oară acordul privind Brexitul, în ciuda ultimelor modificări obținute cu o zi în urmă de Theresa May, aruncând Marea Britanie în necunoscut în ceea ce privește viitorul său, cu câteva zile înaintea datei prevăzute pentru ieșirea din Uniunea Europeană.

Tratatul de retragere din UE, conceput pentru o ieșire ordonată a Marii Britanii din Uniune, a fost respins cu 391 de voturi față de 242. Camera Comunelor respinsese un precedent acord în 15 ianuarie. Acest vot este un nou eșec răsunător pentru premierul conservator, care a negociat aprig acest text de aproape 600 de pagini luni întregi și pune sub semnul întrebării supraviețuirea sa în fruntea executivului.

O ieșire a Marii Britanii din UE fără un acord reprezintă un scenariu de temut în special pentru mediul economic. DejapPosibilitatea unor noi negocieri cu Bruxellesul pare foarte îndepărtată. „Nu va exista o a treia șansă”, avertizase luni președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Ținând cont că Marea Britanie reprezintă un important partener comercial al României și că țara adăpostește o mare comunitate de români, modul în care cabinetul lui May va gestiona ieșirea țării din UE va avea un impact considerabil și asupra relațiilor bilaterale dintre țara noastră și Marea Britanie.

În acest context, fostul ministru delegat pentru afaceri europene, actual europarlamentar și consilier onorif al premierului României, Victor Negrescu a precizat pentru PSNews.ro că votul dat în Parlamentul din Marea Britanie împinge România la prudență și responsabilitate.

“Trebuie spus că votul dat în Parlamentul de la Londra ne împinge la prudență și responsabilitate. România este pregătită pentru toate scenariile posibile. Țara noastră are aprobat încă din anul 2017 un document strategic în materie, iar în 2018 a setat pașii de urmat în cazul scenariului no-deal, adică acela în care nu se ajunge la un acord privind ieșirea Marii Britanii din UE . Vreau să vă spun că România lucrează împreună cu statele membre și Comisia Europeană pentru a gestiona orice situație”, a precizat Negrescu.

Totodată, acesta a mai spus că: “Prioritatea României este să identifice cele mai bune soluții pentru cei peste 400 000 de români care trăiesc în Marea Britanie. Pentru România și Uniunea Europeană, Marea Britanie rămâne un partener important cu care ne dorim o colaborare eficientă în interesul tuturor părților implicate. Evoluțiile care vor avea loc în perioada următoare la nivelul Marii Britanii vor fi urmărite cu atenție de România și partenerii europeni”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *