PSnews

PSnews VIDEO

Victor Negrescu: Îmi doresc ca rolul României la nivelul UE să fie unul diferit! EXCLUSIV

Interviurile video PSnews.ro continuă vineri, avându-l ca invitat pe ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.

În cadrul interviului, politicianul a vorbit despre relația pe care România o are în acest moment cu Uniunea Europeană, cât și despre importanța care trebuie acordată faptului că țara noastră urmează să preia preşedinţia rotativă a Consiliului UE.

”În primul rând aș vrea să explic ceea ce face un ministru delegat pentru afaceri europene și de ce există acest portofoliu. Acest portofoliu a fost creat, în primul rând, pentru a se face referire la partea de legislație europeană, mai exact adoptarea legislației europene în legislația națională, interpretarea ei și comunicarea cu instituțiile europene. Mai mult decât atât o prioritate a mandatului meu este aceea de a pregăti viitoare președinție a Consiliului. Este foarte important să ne pregătim pentru acest moment”, a declarat Victor Negrescu.

Amintim că la 12 ani de la aderarea sa la Uniunea Europeană, România va prelua, începând cu 1 ianuarie 2019, pentru șase luni, responsabilitatea Președinției uneia dintre cele mai importante instituții – Consiliul Uniunii Europene. Pregătirea și derularea acestui mandat reprezintă o prioritate națională.

”În 2019, la începutul anului, timp de 6 luni, România va reține această președinție extrem de importantă, și în acest sens trebuie să ne pregătim din punct de vedere tehnic dar mai ales și din punct de vedere politic, în așa fel încât să putem profita de acest moment pentru a îmbunătăți imaginea țării noastre. Acest portofoliu își are loc în structura guvernamentală actuală, mai ales că și în programul de guvernare ne asumăm responsabilitatea aceasta de a face ca România să aibă un cuvânt din ce în ce mai important de spus acolo la Bruxelles. 75% din legislația națională este rezultatul a ceea ce se decide la Bruxelles. Pe de o parte, vom gestiona teme importante pe agenda europeană și pe de altă parte, putem să venim cu temele noastre. În 2019, când vom deține președinția, se va negocia viitorul cadru financiar multianual.”, a susținut fostul europarlamentar.

Totodată, Negrescu a dezvăluit, în cadrul interviului, și motivele pentru care a decis să renunțe la mandatul de europarlamentar în favoarea portofoliului de ministru delegat pentru Afaceri Europene.

”Am renunțat la mandatul de europarlamentar pentru acest portofoliu, pentru că suntem în fața unui moment extrem de important. Am vrut să-mi asum această responsabilitate pentru că îmi doresc ca rolul României la nivelul UE să fie unul diferit. Vreau ca România să fie în nucleul dur al UE. Au trecut 10 ani de când țara noastră a intrat în Uniunea Europeană și trebuie să ne schimbăm atitudinea. Nu mai suntem o nouă țară membră. Zilele trecute am prezidat comitetul de coordonare privind afacerile europene, la care participă toate ministerele. Inclusiv premierul României a ținut să participe la acest comitet, să spună câteva cuvinte, pentru a transmite că este foarte important să comunicăm, este important să comunicăm toate ministerele între noi”, a conchis Negrescu.

Urmăriți mai jos secvența, între momentele 0:00 și 11:00

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi