Victor Negrescu, vicepreședinte al Parlamentului European, a condus o delegație la Washington săptămâna aceasta pentru a se întâlni cu politicieni, oficiali ai administrației Trump și lideri din mediul de afaceri pentru a afla mai multe despre modul în care agenda administrației americane ar putea afecta atât economia, cât și bugetele europene viitoare, relatează POLITICO.
POLITICO: S-a raportat că SUA și UE sunt aproape de un acord care ar impune taxe de 15% asupra produselor europene. Credeți că statele membre vor aproba acest acord?
Victor Negrescu: Deocamdată, este doar un zvon. Pare destul de improbabil ca toate statele membre să fie de acord cu tariful de 15%, dacă acesta nu vine însoțit de beneficii suplimentare pentru Europa în materie de securitate, apărare, energie și chiar în ceea ce privește, să zicem, investițiile sau cadrul de reglementare.
POLITICO: O mare parte a vizitei dumneavoastră a avut ca scop stabilirea modului în care prioritățile de apărare ale SUA se raportează la bugetele mai mari de apărare ale Europei. Cum considerați că vor afecta tarifele industria de apărare a SUA și cererea pentru aceste produse în Europa?
Victor Negrescu: Părerea mea – din perspectiva SUA – este că factorii de decizie, instituțiile și organizațiile de aici percep creșterea alocărilor financiare pentru apărare [în Europa] ca pe o modalitate de a stimula creșterea economică. Ei încearcă să găsească o modalitate de a face acest lucru într-un mod previzibil. Planificarea pe termen lung [se bazează pe] cunoașterea faptului că lanțurile de aprovizionare necesită o anumită previzibilitate.
Ei încearcă să găsească o modalitate previzibilă de a realiza acest lucru. Planificarea pe termen lung [se bazează pe] conștientizarea faptului că lanțurile de aprovizionare necesită o anumită previzibilitate.
Aceasta este o problemă și pentru Europa, care trebuie să se asigure că lanțurile de aprovizionare sunt eficiente și că, atunci când organizăm licitații și semnăm contracte, bunurile sunt livrate la timp. [Acest lucru] va asigura securitatea și va satisface nevoia de descurajare pe care trebuie să o exercităm – în special în ceea ce privește Federația Rusă.
Europa va investi aproximativ 5 trilioane de euro în apărare, din care aproximativ 2 trilioane de euro vor fi destinate pur și simplu achiziționării de echipamente. Industria de apărare a SUA va beneficia de acest lucru, mai ales dacă va fi capabilă să livreze.
Sperăm că tarifele nu vor împiedica încheierea unor contracte viitoare. Acest lucru va fi de fapt mai util pentru economia SUA și echilibrul său bugetar decât colectarea unor taxe din tarife.
Acum trei săptămâni, UE și SUA erau aproape să ajungă la un acord privind o taxă vamală de bază de 10%, dar Trump a dat peste cap negocierile amenințând cu taxe vamale de 30%. Termenul limită de 9 iulie pentru intrarea în vigoare a taxelor vamale impuse de președintele american a fost apoi amânat până la 1 august.
Din informațiile primite de la diplomații UE, POLITICO a aflat că se așteaptă la un acord privind tariful de bază de 15% înainte de termenul limită stabilit de Trump pentru 1 august. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ar urma să se întâlnescă duminicp, 27 iulie, cu președintele american Donald Trump, pentru a discuta această problemă.
Citește mai multe AICI.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News