Victor Negrescu: Nominalizarea mea pentru funcția de comisar european ar fi primită pozitiv de Bruxelles

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Eurodeputatul PSD Victor Negrescu a declarat vineri, în emisiunea LIVE cu Alexandru Rotaru, la Digi24, privind propunerea României de comisar european, că, deși numele său este cel mai des vehiculat, o decizie oficială va fi luată săptămâna viitoare, după discuțiile între partenerii de guvernare. Afirmația acestuia vine în contextul în care premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi, la Bruxelles, că l-a propus pentru acestă funcție.

Negrescu spune că o nominalizare oficială pentru funcția de comisar european va fi făcută săptămâna viitoare.

„Domnul premier Marcel Ciolacu a spus că aceasta este propunerea pe care domnia sa a făcut-o, însă în cursul săptămânii următoare înțeleg că vor exista discuții atât cu partenerii noștri din coaliție cât și cu președintele României. Pentru că, așa cum a precizat și domnia sa, vorbim de o comunicare instituțională. În contextul acesta cred că trebuie să așteptăm până săptămâna viitoare pentru a vedea o propunere oficială în acest sens. Sunt mai multe nume vehiculate, da, al meu este vehiculat cel mai des.

Am văzut că de principiu lumea cunoaște activitatea mea la nivel european, apreciază că sunt vicepreședintele al Parlamentului European și am obținut un număr important de voturi, că sunt negociatorul șef la nivel legislativului european privind bugetul UE și în principiu mă bucur că numele meu este menționat însă așteptăm săptămâna viitoare pentru o propunere formală, pentru că este normal să existe acest dialog între partenerii de guvernare”, a declarat Negrescu.

Întrebat dacă a discutat cu Klaus Iohannis după anunțul lui Ciolacu, el a răspuns: „Nu am discutat cu Președintele României, procedura este clară, premierul este cel care face propunerea, eu sunt dispus să vorbesc cu oricine, însă premierul României este cel care conduce aceste negocieri și cred că nu ar fi normal pentru mine să intervin în ceea ce știe primul ministru al României.”

Victor Negrescu susține că nominalizarea sa pentru funcția de comisar european ar  fi primită pozitiv la Bruxelles.

„Sunt prudent, aștept. Mă bucur că și de la Bruxelles a venit un feedback pozitiv, în sensul în care lumea mă cunoaște, știe activitatea mea. Ar fi o propunere care ar putea fi primită pozitiv de Bruxelles, dar premierul e cel care decide”, adaugă eurodeputatul PSD.

„Zona economică, prioritară pentru viitorul executiv european”

Despre portofoliul pe care l-ar putea obține România, Victor Negrescu a spus că ar prefera unul cu atribuții economice.

„Noi ne-am uitat cu mare atenție către ce a declarat președinta Comisiei Europene Ursula von der Layen, a spus că următoarea Comisie Europeană va fi una bazată pe investiții. Atunci, automat zona economică este una prioritară pentru viitorul executiv european. De aceea vrem să avem un comisar care are influență pe acest palier economic, pentru că trebuie să fim acolo unde este și interes din partea Comisiei Europene. Sunt mai multe portofolii care gestionează aspectele economice și trebuie să spun că arhitectura viitoarei Comisii Europene va arăta mult diferit față de ce avem în acest moment – avem comisari dedicați zonei de buget, avem mai mulți comisari dedicați zonei de piață internă, avem un comisar dedicat zonei de concurență, înțeleg că există disponibilitate în acest sens însă la finalul zilei toate lucrurile vor fi decise de președinta Comisiei Europene, doar după data de 30 august, adică nu avem în acest moment țări care să știe efectiv ce portofoliu vor deține pentru că în continuarea președinta CE doar a revenit din concediu și poartă negocieri cu statele membre în această privință”, a mai spus Negrescu.

Marcel Ciolacu a declarat joi, după întâlnirea cu șefa Comisiei Europene, că l-a propus pe Victor Negrescu pentru funcția de comisar european din partea României.

„Am mers cu un nume, el este actualul vicepreședinte al Parlamentului European, domnul Victor Negrescu. Eu sper ca cel târziu luni să înaintăm propunerea din partea Guvernului României. Acest atribut este exclusiv al primului ministru, dar, cum este și normal – și deja am și stabilit cu domnul președinte (PNL) Nicilae Ciucă -, vom avea o discuție în următoarele zile”, a declarat Marcel Ciolacu după întâlnirea cu Ursula von der Leyen.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: