Skip to content
Puterea Știrilor Video

Victor Negrescu: PES nu a făcut o reuniune formală la Sibiu. Nu ar fi fost protocolar ca un reprezentant PSD să meargă acolo pentru o jumătate de oră

Featured Video Play Icon

Victor Negrescu, fost ministru al Afacerilor Europene și unul dintre candidații PSD la alegerile europarlamentare din 26 mai, a fost invitat luni la ”Puterea Știrilor”.

În cadrul ediției video, ex-ministrul a vorbit și despre Summitul Consiliului European de la Sibiu din 9 mai 2019, eveniment găzduit de România, la care s-a adoptat Declarația de la Sibiu. Documentul conține 10 puncte, 10 promisiuni față de cetățenii europeni. În primul rând, se vorbește de apărare comună, dar în același timp, liderii europeni se angajează să protejeze „modul de viață european, democrația și statul de drept”.

Astfel, Negrescu a susținut că evenimentul de la Sibiu a fost politizat, iar lipsa unui consens politic, politizarea exagerată ”a condus la lipsa unor rezultate concrete”.

Mai mult, candidatul PSD la alegerile europarlamentare a ținut să precizeze că doar PPE și ALDE au făcut reuniuni formale la Sibiu, nu și PES, și „ar fi fost aproape imposibil ca un reprezentant PSD să meargă acolo pentru o reuniune de jumătate de oră și apoi să plece”.

„Acest Summit ar fi trebuit să fie un Summit al României, al tuturor românilor. Ar fi putut fi o ocazie pentru țara noastră, să transmită un semnal clar UE și să obțină ceva pentru români. Din păcate, lipsa unui consens politic, politizarea exagerată a acestui moment a condus la lipsa unor rezultate concrete. Vă spun lucrul acesta în calitate de fost organizator al acestui Summit. În urmă cu 9 luni mergeam la Sibiu și prezentam toate detaliile organizatorice ale acestui eveniment, care a fost organizat de Guvernul României. Practic, Guvernul României a dat banii pentru acest eveniment, inclusiv masa demnitarilor pentru acest eveniment a fost oferită de Guvernul României. Din păcate, evenimentul s-a politizat. Am avut 3 reuniuni ale PPE, la care a participat doar PNL, nici măcar celelalte partide ale PPE din România. Totul a fost axat pe scrutinul electoral din 26 mai, iar România nu s-a văzut, nu s-a văzut mesajul nostru.

Eu am fost pe 8 mai la Sibiu, am avut discuții cu mai mulți demnitari europeni, inclusiv cu PES și vreau să vă spun că toți remarcau cu tristețe incapacitatea, din păcate, a României de a trece peste interesele politice și a lucra împreună pentru acest eveniment important.

Noi cei care suntem în jurul axei guvernamentale am făcut tot posibilul să iasă bine (…) Colegii noștri din PES au luat această decizie ca, evident, să ne concentrăm discuțiile cu privire la soarta partidelor membre, după alegerile europarlamentare. Deja se vorbește de schimbări în ceea ce privește formatul grupurilor politice din PE. Vom vedea dacă se va întâmpla lucrul acesta și pe partea de stânga. Doar PPE și ALDE au făcut reuniuni formale la Sibiu, PES nu a făcut o reuniune formală la Sibiu, pur și simplu fiind în acel context s-au întâlnit informal. Nu a fost un comunicat de presă, nu a fost o întâlnire formală. A fost o întâlnire cu câteva minute înainte de întâlnirea cu Consiliul European și la acea întâlnire ar fi trebuit să participe doar membrii Consiliului European. Ar fi fost aproape imposibil ca un reprezentant PSD să meargă acolo pentru o reuniune de jumătate de oră și apoi să plece. Nu ar fi fost protocolar. Noi am fost în contact și suntem convinși, cel puțin eu, că lucrurile vor fi mai clare după alegeri. Liderii PES au fost în contact cu mai mulți colegi de-ai mei la cel mai înalt nivel și în sensul acesta lucrurile sunt extrem de clare.”, a declarat Victor Negrescu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *