Victor Negrescu (PSD): Sunt patru scenarii privind aderarea României la Schengen

Victor Negrescu / Inquam Photos / George Călin
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Ceea ce se întâmplă în prezent în privința aderării României la Spațiul Schengen este un nonsens, declară la RFI eurodeputatul PSD Victor Negrescu. El prezintă patru scenarii pentru evoluția acestui dosar.

Întrebat dacă există riscul ca entuziasmul unor țări care sprijină în prezent România în privința Schengen să se diminueze în timp, Victor Negrescu a estimat că dacă va fi un val migrațional generat de conflictul din Orientul Mijlociu, ne putem aștepta să dispară din entuziasmul anumitor state membre:

”Sunt șanse, însă nu va fi ușor. Anul acesta este mai greu decât oportunitatea pe care am avut-o anul trecut. Sunt patru scenarii posibile. Scenariul favorabil ar fi să avem un vot pozitiv, să avem unanimitate și să nu fie nici un fel de problemă. Sunt voci care cred în acest scenariu, prin prisma faptului că deîndată ce vor fi finalizate alegerile din Olanda undeva în luna noiembrie, atunci Austria rămâne singurul stat care s-ar opune și am putea exercita un plus de presiune, în așa fel încât Guvernul de dreapta din Austria să-și schimbe opinia. Mai este scenariul al doilea, prin care am avea un vot pozitiv, dar cu o intrare în etape sau cu o intrare întârziată, poate chiar undeva în 2025 să se scrie undeva, aici trebuie să definim foarte clar în ce măsură există o asumare privind un termen de aderare. Acesta ar fi un scenariu vehiculat de anumite zone din Comisia Europeană, dinspre dreapta politică, e un scenariu riscant, vă spun sincer, dar e posibil.

Avem posibilitatea unei amânări, adică să nu avem nici un vot, să rediscutăm acest subiect undeva în 2024 și avem posibilitatea să avem un vot și să avem din nou un veto, un veto la care, evident, România trebuie să reacționeze, fie atacând la CJUE, în parteneriat cu instituțiile europene, Comisia Europeană sau Parlamentul European, fie folosind un raport, pe care astăzi îl gestionez în PE, în Comisia pentru Afaceri Constituționale, prin care noi clarificăm juridic faptul că atunci când se aplică un veto, acesta trebuie să fie justificat legal.

Or veto-ul Austriei nu a fost justificabil atunci când el a fost aplicat anul trecut și acolo, în această redefinire juridică vorbim și despre principiul cooperării loiale, care nu a fost respectat de Austria anul trecut și care ar trebui să fie oarecum impus statelor membre, dacă am avea un nou vot în Consiliul JAI”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: