Skip to content
Politică

Victor Negrescu sprijină cercetarea românească: bani pentru universități

euractiv.com

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu sprijină cercetarea românească, politicianul implicându-se în finanțarea universităților autohtone.

Cercetarea românească se poate dezvolta cu ajutorul fondurilor europene, iar eurodeputatul Victor Negrescu face demersuri concrete pentru ca universităţile româneşti să identifice resurse în acest sens, organizând vizita în România a unei delegaţii a Asociaţiei COST – cea mai longevivă structură europeană care susţine cooperarea transnaţională în domeniul cercetării, conform unui comunicat remis vineri PSnews.ro.

Reprezentanți ai mai multor universități din toată țara au avut ocazia, în această săptămână, să exploreze oportunităţi de dezvoltare a activităţii de cercetare împreună cu experţii COST, în cadrul unor întâlniri organizate la SNSPA şi la Politehnica Bucureşti.

Delegaţia COST a avut o întrevedere şi cu reprezentanţi ai IMM-urilor.

„Conectarea comunităţilor academice româneşti cu oportunităţile de finanţare europeană este prioritară, iar proiectele construite în acest mod vor aduce beneficii nu doar universităţilor respective, ci societăţii româneşti în general, care astfel se poate pregăti mult mai eficient pentru evoluţiile viitoare de pe piaţa muncii și pentru tendințele din economie.

Avem comunităţi academice dinamice, studenţi valoroşi, profesori bine pregătiţi. Am organizat acest eveniment pentru a pune în contact spaţiul academic cu o structură ce poate facilita accesul la finanţări de calitate, prin experienţa şi programele de cooperare în domeniul ştiinţelor şi tehnologiei. Am început prin a stabili contacte cu cercetători ce activează în două zone diferite – în ştiinţele sociale şi, respectiv, în domeniul tehnic.

Nu este o alegere întâmplătoare – România are nevoie de cercetători şi absolvenţi bine instruiţi în ambele domenii în perioada imediat următoare. Pe de o parte, fiindcă vrem să ne asumăm, ca țară, un rol mai pronunțat de leadership la nivel regional şi european, iar o şcoală performantă de studii politice şi administrative este vitală pentru modelarea resurselor umane necesare – susţinerea excelenţei academice în acest domeniu este obligatorie.

În același timp, cererea de forţă de muncă specializată în domeniul ştiinţei, tehnologiei, ingineriei și matematicii începe să cunoască un mare reviriment în Europa şi trebuie să fim pregătiţi pentru acest lucru; în UE, este prognozată o creștere cu 12,1% a ocupării în acest domeniu la nivelul anului 2025, comparativ cu o creștere de numai 3,8% a ocupării în celelalte sectoare”, a declarat Victor Negrescu.

De la crearea sa în 1971, COST se bazează pe un cadru interguvernamental de cooperare în ştiinţă şi tehnologie şi facilitează dialogul între comunitatea ştiinţifică, decidenţii politici şi societate, la nivel european. COST joacă un rol important în construirea Zonei Europene a Cercetării, concept creat de Comisia Europeană pentru a desemna un spaţiu de liberă circulaţie pentru cunoaşterea ştiinţifică, tehnologie şi cercetători.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *