Parlamentul European propune o serie de măsuri pentru a accelera implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în contextul dificultăților întâmpinate de statele membre în realizarea proiectelor și reformelor asumate. Vicepreşedintele PE, Victor Negrescu, a declarat la BeEU că va propune statelor membre posibilitatea de prelungire a perioadei de implementare doar dacă proiectele aferente au fost deja realizate în proporţie de 20%.
România, împreună cu alte state, dorește o abordare mai rapidă și adaptabilă pentru schimbările din PNRR, pentru a asigura redresarea economică și coeziunea socială.
„Lucrurile nu funcționează așa cum ne-am dori la nivel european. Nu am reușit să atragem toți banii previzionați pentru această perioadă de timp. Mai avem puțin timp până în august 2026, când se termină implementarea acestui mecanism, pentru a accelera lucrurile. Toate statele au dificultăți în a realiza proiectele pe care le-au gândit sau în a pune în aplicare reformele programate”, a spus Victor Negresecu, vicepreşedintele Parlamentului European.
Acesta a susţinut că va propune statelor membre posibilitatea de prelungire a perioadei de implementare doar dacă proiectele aferente au fost deja realizate în proporţie de 20%.
„Vom propune statelor membre să poată prelungi perioada de implementare și de punere în aplicare a proiectelor care au deja un anumit grad de maturitate. Dacă un proiect a fost realizat deja în proporție de 20%, ar trebui să beneficieze automat de o perioadă de extindere de minim un an pentru finalizare. De asemenea, cerem ca Executivul European să fie mai puțin rigid când vorbim de schimbări în PNRR. România își dorește o astfel de schimbare, iar nu este singurul stat care solicită acest lucru. Cred că trebuie să acționăm mai repede; durează câțiva ani să schimbăm un plan, în contextul în care obiectivul este să generăm redresare și coeziune socială”, a susţinut acesta.
Citeşte mai mult aici.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News