PSnews

VIDEO

Victor Paul Dobre, două amintiri emoționante cu Regele Mihai: PNL a avut totdeauna respect EXCLUSIV

psnews.ro

Interviurile video PSnews.ro au continuat marți, avându-l ca invitat pe deputatul Victor Paul Dobre, vicepreședinte al PNL și fost ministru delegat pentru Administrație în primul guvern Victor Ponta (mai-august 2012).

CITIȚI ȘI: UPDATE Se încheie un capitol istoric: Regele Mihai A ÎNCETAT DIN VIAȚĂ

Discuția cu parlamentarul PNL a început cu subiectul zilei: moartea Regelui Mihai. La rândul lui, Paul Dobre a profitat de ocazie spre a rememora două momente emoționante trăite în 1998, cu ocazia vizitei la Tecuci a familiei regale, când Regele Mihai și Regina Ana și-au sărbătorit nunta de aur, iar politicianul liberal era prefect al județului Galați.

„Mi-e foarte greu să vorbesc despre un om care a fost Regele Mihai. Înseamnă o perioadă istorică aproape de un secol al României. A fost rege prima dată la o vârstă foarte fragedă, a fost rege al țării în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a avut un rol determinant în parcursul european și euro-atlantic al României după 1990. Aș putea să vă spun personal o imagine pe care o am (aceea când Majestatea Sa s-a adresat Parlamentului în acel celebru discurs al regelui) și o amintire mai personală: în 1998, eram prefectul județului Galați și a făcut o vizită împreună cu Regina Ana de trei zile în județul nostru, ocazie cu care, la Catedrala Episcopală din Galați, a fost sărbătorită aniversarea nunții de aur – împlineau 50 de ani de la căsătoria din 1948 din Grecia. Mi-aduc aminte de două momente: în catedrală la Tecuci, a venit un bătrân care tremura, pur și simplu. Fusese coleg cu regele la școala de la Mănăstirea Dealu: «Maiestate, acuma pot să mor liniștit – n-am crezut că vă mai revăd în viață vreodată».

Și al doilea moment: tot așa, urcam în navă la Galați și tot un domn în vârstă s-a apropiat de el. Nu-l mai văzuse pe rege în carne și oase din 1942 și 1943, din Caucaz, când venise în inspecția trupelor române, iar la aterizare chiar una din roțile avionului se frânsese. Am avut o ocazie atunci să discut mai mult timp cu Maiestatea Sa (nu numai eu). Am fost foarte impresionat: ne-a povestit acel moment de maximă tristețe când a părăsit Peleșul și regimentul de gardă a primit ordin să se întoarcă cu spatele la el – a fost un moment oribil. Toată viața lui și-a dedicat-o României. Era strănepotul lui Carol I, era nepotul lui Ferdinand, a fost un om deosebit, ultimul mare conducător din Al Doilea Război Mondial. Se închide o perioadă istorică. Regele face parte din marea istorie a neamului”, a povestit Victor Dobre.

În continuare, Victor Paul Dobre a punctat momentele în care PNL a fost alături de regii României.

„De-a lungul întregii sale istorii, Partidul Național Liberal a fost în slujba țării, a neamului și a monarhului – în sensul larg: în ceea ce a însemnat monarhia modernă română. A fost un guvern liberal alături de Maiestatea Sa regele Carol I atunci când România și-a obținut independența. A fost un guvern liberal alături de Maiestatea Sa regele Ferdinand atunci când s-a realizat Marea Unire. Maiestatea Sa a fost alături de noi în demersurile pe care le-am făcut sub un guvern liberal: la 1 ianuarie 2007, am devenit parte a Uniunii Europene. Deci am avut totdeauna respect, credință în Casa Regală a României, în monarhi și, bineînțeles, în momentele grele (inclusiv 23 august), liderii Partidului Național Liberal au fost alături de rege”, a spus Dobre.

Întrebat ce relație a avut PNL cu Regele Mihai în ultima perioadă, vicepreședintele formațiunii politice a răspuns: „PNL-ul e un partid istoric, este cel mai vechi partid politic al României. Totdeauna a avut o relație bună cu Casa Regală și cu Majestatea Sa. În ultimii ani, din păcate, starea de sănătate a Regelui nu i-a mai permis să participe la viața publică, dar Partidul Național Liberal, liderii săi au avut totdeauna respect, prețuire pentru Casa Regală și un respect deosebit pentru Maiestatea Sa Regele Mihai”.

Găsiți mai jos secvența, de la începutul filmării până la momentul 7:04:

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi