Skip to content
Video

Victor Paul Dobre vrea să schimbe din temelii administrația: 5 propuneri de reformă EXCLUSIV

nepasadegalati.wordpress.com

Interviurile video PSnews.ro au continuat marți, avându-l ca invitat pe deputatul de Galați Victor Paul Dobre, vicepreședinte al PNL și fost ministru delegat pentru Administrație.

Anume tema administrației publice a fost cea care a încheiat discuția, în contextul în care deputatul și-a prezentat pentru PSnews.ro proiectul de reformă în domeniu.

Parlamentarul liberal a început prin a remarca faptul că actualul sistem administrativ, creat de către comuniști la mijlocul anilor ’60, „și-a atins limitele”, după 1990 „a avantajat PSD-ul, indiferent cum s-a numit el”, iar acum „trebuie dat la casare, dat cu el de pământ și făcut țăndări”.

Prima propunere a lui Paul Dobre s-a referit la palierul administrației locale, unde deputatul a opinat că „3.000 și ceva de comune în România sunt foarte multe”.

„Localitățile sub 1.000 de locuitori nu se pot susține administrativ (sub 1.500 sunt aproape 400 de localități – 15%) – cred că ar trebui să anunțăm la ele și să facem unități administrativ-teritoriale mai mari”, a detaliat Dobre.

Și cele 41 de județe plus municipiul București i se par prea multe lui Victor Paul Dobre, care a argumentat că „20-25 de județe sunt suficiente în această etapă, urmând să aibă loc o reducere mai substanțială, fără a fi nevoiți să umblăm la Constituție, ca să introducem termenul de «regiune» (e un model pe care l-au practicat polonezii, cu voievodatele)”.

Astfel, am urma „să evităm într-o primă etapă dispute istorice, gen Arad-Timișoara, Galați-Brăila, Brașov-Sibiu etc.”, a continuat fostul ministru.

A treia propunere a lui Victor Paul Dobre se referă la reducerea numărului serviciilor deconcentrate.

„La nivelul fiecărui județ dintre cele mari care rămân, nu e nevoie să mai aibă 45-50 de servicii deconcentrate. Păstrezi Poliția, Jandarmeria, Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Ar trebui să rămână 25-30 de deconcentrate”, a zis PNL-istul.

În aceeași ordine de idei, Victor Dobre vrea „să translatăm mai mult dinspre administrația centrală către județele mari” –  de exemplu: drumurile naționale de la CNAIR (autostrăzile să rămână la stat), lucrările de protecție împotriva inundațiilor, rezervațiile naturale ș.a.

La nivel central, vicepreședintele PNL s-a pronunțat pentru diminuarea numărului de ministere și de secretari de stat.

„Avem un Guvern enorm (25 de ministere), peste 200 de secretari de stat sau asimilați – mai mulți decât erau miniștrii adjuncți pe vremea comunismului. 15 ministere ar fi arhisuficiente. Atribuțiile secretarilor de stat ar trebui duse spre consiliile județene”, a spus Dobre.

Nu în ultimul rând, în viziunea lui Victor Paul Dobre, mandatul unui primar sau președinte de consiliu județean trebuie prelungit „până la 5-6 ani, ca să asigure o continuitate și să aibă timp primarul să gestioneze bugetul”.

Totodată, primarul și președintele de CJ trebuie să fie aleși în două tururi, „ca să aibă legitimitate și forță”, a completat Paul Dobre, amintind că „sunt sisteme electorale care acordă bonusuri primarului și președintelui de județ care câștigă”.

„Trebuie să ne îndreptăm spre un alt tip de administrație, să apropiem administrația de cetățean, să dăm puteri mai mari comunelor, orașelor, municipiilor, județelor, să mai reducem în mare măsură birocrația asta de pe malul Dâmboviței, care după mine e excesivă”, a încheiat Victor Dobre.

Secvența începe la momentul 19:21 și se încheie la sfârșitul filmării:

1 comentariu la “Victor Paul Dobre vrea să schimbe din temelii administrația: 5 propuneri de reformă EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *