Skip to content
Politică

Victor Ponta, arhitectul căderii Guvernului. Planul pentru guvernare și preluarea PSD-ului

psnews.ro

Victor Ponta este în acest moment politicianul care își atribuie cele mai multe merite pentru moțiunea de cenzură. Fără atacurile date de Pro România fostei coaliții de guvernare, această moțiune n-ar fi avut astăzi nicio șansă de succes. 

Pro România vrea să dea lovitura pe scena politică și să devină a treia forță politică, ceea ce îi poate reuși ținând cont că PSD continuă să se mențină sub 20%. Nici USR nu traversează cea mai bună perioadă, după ce a intrat în umbră. Pare greu de crezut în acest moment că USR ar putea fi depășit de Pro România, mai ales după rezultatul bun de la alegerile europarlamentare, însă un partid nu poate trăi doar din valuri de ură. Și în afara acestor valuri de ură, USR, sau USR-PLUS, dispar de pe scena politică și nu sunt relevante pentru nimeni. 

Arhitectul moțiunii de cenzură

Rolul jucat de Victor Ponta a fost esențial. Pro România este partidul care a rupt cel mai mult din PSD. Atunci când nu sunt posibile alegerile anticipate, singura soluție pentru a schimba majoritatea este cea de a rupe voturi. 

Pro România a făcut recrutări din PSD și ALDE, de unde a luat filiale întregi, nu doar câteva zeci de parlamentari. PNL și USR n-ar fi reușit să facă niciodată acest lucru, fiind ambele constrânse de propriile criterii de integritate. Pro România nu ține la astfel de criterii și este partidul dispus la orice pentru a ajunge la guvernare, ceea ce nu reprezintă decât un motiv de îngrijorare.

Victor Ponta l-a convins pe Călin Popescu Tăriceanu să iasă la guvernare, iar acest lucru i-a deschis poarta fostului premier pesedist să negocieze cu PSD o eventuală majoritate parlamentară sau o eventuală posibilitate să intre la guvernare după moțiune, alături de opoziție.

Din această situație, Victor Ponta are de câștigat în ambele situații. PSD ca să rămână la guvernare are nevoie de Pro România, PNL și USR dacă vor să aibă succes la moțiunea de cenzură trebuie să-i ofere ceva la schimb lui Victor Ponta, câteva ministere sau, de ce nu, chiar funcția de premier până la viitoarele alegeri parlamentare. 

Pro România este un partid format din pesediști, unii cu condamnări penale definitive, cum ar fi Marian Neacșu. Alții, un Mihai Tudose, a fost premierul PSD. Nicolae Bănicioiu este unul dintre miniștrii vinovați pentru dezastrul din spitale și pentru pierderea câtorva vieți după tragedia de la Colectiv, când a refuzat ajutorul din străinătate și se bătea cu pumnul în piept că România are tot ce-i trebuie. Ioana Petrescu e un fel de Funeriu care încearcă să ne mintă că ar fi deșteaptă, deși gafele de pe vremea când era ministru nu pot fi date uitării. Iar lista e deschisă. Pro România e o soluție imorală pentru guvernarea țării.

Eliminarea Vioricăi Dăncilă

Intenția lui Ponta cu moțiunea de cenzură este aceea de a scăpa de Viorica Dăncilă din cursa pentru alegerile prezidențiale. Liderul Pro România speră că odată ce PSD va pierde guvernarea, va înceta să o mai sprijine și pe Dăncilă. PSD nu ar fi la prima încercare de a-și sabota proprii candidați, a făcut-o de atâtea ori, iar cel mai recent caz este cu Liviu Dragnea, trădat de baronii din teritoriu la alegerile europarlamentare.

Eliminarea Vioricăi Dăncilă din cursa pentru prezidențiale sau izolarea ei pe scena politică va transfera foarte multe voturi către Pro România și Mircea Diaconu. Să nu uităm că în trecut Diaconu a fost capabil să producă surpriza la alegerile europarlamentare cu un rezultat mult mai mare decât așteptările. Pentru electoratul pesedist dezamăgit de Viorica Dăncilă, Mircea Diaconu poate fi o soluție în ziua votului.

Victor Ponta își pregătește revenirea la vârful politicii românești și ne arată că este dispus la orice. Moțiunea de cenzură din octombrie 2019 este și rodul muncii sale, o muncă decisivă care până acum pare capabilă să facă diferența în Guvern și la alegerile prezidențiale. 

 

4 comentarii la “Victor Ponta, arhitectul căderii Guvernului. Planul pentru guvernare și preluarea PSD-ului

  1. Boris Nicolof, se pare ca acest cotoi, vreți voi, nu vreți, o-sa fie iarăși ce a mai fost, ba chiar mai mult decât atât.
    Apropoo, după nume nu pari sa fi de pe acilea, din Româniea, vreau sa zic, dar vadă ca ai un dinte contra celui care a fost cel mai performant Prim Ministru post decembrist.
    Cred ca ai o sarcina de îndeplinit, sa bagi bețe-n roate și să-ți mulțumești stăpânii care te plătesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *