Skip to content
Opinii & Analize

Victor Ponta fuge de candidatura pentru Primăria București. Votul popular, marele său dezavantaj

Victor Ponta, liderul Pro România, nu are curaj să intre într-o competiție directă pentru Primăria București, mai ales că partidul său abia reușește să se apropie de 10%, iar în ultimele luni au adoptat un discurs negaționist în legătură cu pandemia coronavirus.

Dacă Victor Ponta ar fi știut că are șanse la victorie, atunci ar fi fost deja înscris în competiție și nimeni nu-l mai convingea să renunțe, cum s-a întâmplat și în 2014 la alegerile prezidențiale.

" "

Dar în lunga sa carieră politică, Victor Ponta n-a fost omul care să convingă electoratul sau să se bucure de un mare sprijin popular. A fugit mereu de competițiile importante cu vot direct și s-a dus în Gorj pentru a obține un mandat de deputat. PSD a dominat județul Gorj, ceea ce i-a asigurat lui Victor Ponta o victorie ușoară. Adică Victor Ponta s-a născut, a crescut și a muncit în București, dar a ales să fugă la Gorj. Însă alegerile parlamentare din România sunt pe bază de reprezentare proporțională, nu pe un vot direct pe candidat.

Cel mai important examen al votului popular a fost la alegerile prezidențiale din 2014, când Victor Ponta a pierdut. Atunci când a contat mai mult candidatul Victor Ponta decât partidul, acesta a reușit să piardă orice avantaj și a fost bătut de primarul Sibiului, Klaus Iohannis, la vremea respectivă.

La alegerile locale contează iarăși candidatul, iar Victor Ponta este bântuit de rezultatul din 2014. Intrarea lui Victor Ponta în competiția pentru Primăria București i-ar afectat și mai mult imaginea. Deja ar strânge două înfrângeri la votul popular, ambele cu impact la nivelul întregii țări, pentru că alegerile pentru București sunt urmărite la nivel național.

Fostul premierul nu are nevoie să-și asume o candidatură în care nu poate câștiga, ci doar caută să lase impresia că în continuare electoratul mai are încredere în el și în continuare mai este un politician care știe să câștige. Totuși, va trebui să o demonstreze la votul popular și nu în județe uitate de lume. Dacă în 2020 va intra în competiție pentru Primăria București, atunci Victor Ponta are șanse mari să piardă votul popular și să meargă la alegerile prezidențiale din 2024 cu îndoială că poate nu va câștiga niciodată la vot popular și nu reușește să atragă suficienți votanți de partea sa.

Între timp, Victor Ponta caută un candidat pentru Primăria București, după ce Alexandru Rafila a refuzat oferta fostului premier. Asta arată că niciodată nu și-a dorit să candideze și probabil nici n-o va face.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *