Victor Ponta, la 8 ani de la Colectiv: „Nu s-a schimbat absolut nimic”

Victor Ponta
Sursă foto: Facebook/ Victor Ponta

Victor Ponta era premier atunci când tragedia de la Colectiv a avut loc, în seara zilei de 30 octombrie 2015. După opt ani, el a spus, la emisiunea Puterea Știrilor, că nimic nu s-a schimbat în bine, din contră. Ex-premierul a declarat că nu regretă, chiar și în acest context, faptul că și-a dat atunci demisia pentru că „trebuia să fie un responsabil politic”.

„Un stat eșuat!”

„Sunt 8 ani de la tragedia de la Colectiv. Eu mi-am dat demisia. Trebuia să fie un responsabil, nu că eram eu direct vinovat, dar, în general, trebuie să fie un responsabil, cum și în Israel va trebui să fie un responsabil politic. Dar dacă România spunea: <<Ok, Ponta și-a dat demisia și de-acum, uite, schimbăm ceva în domeniul ăsta al protecției împotriva situațiilor de urgență>>.

Nu s-a schimbat absolut nimic. Când s-a întâmplat nenorocirea de la Crevedia, aaa, n-avem niciun pat pentru arși. A venit dl. Iohannis și a zis <<da, nu s-a făcut ce-am zis acum 8 ani>>. Nu vă supărați, e un stat eșuat. Eu nu regret că mi-am dat demisia atunci. Am rămas unic, în special în politica românească. Regret pentru cei foarte mulți care mi-au zis că nu trebuia să-mi dai demisia. Că i-am dezamăgit, că i-am abandonat. Mi-au spus că trebuia să mă lupt. Pentru ei da, regret că mi-am dat demisia. Altfel, însă, pentru o societate normală, așa cum credeam eu că o să fie România, am zis că nu moare România fără Ponta. Nici eu nu mor dacă nu sunt prim-ministru. Nu că nu s-au întâmplat lucruri extraordinare de la mine, din contră, s-au întâmplat lucruri mai rele”, a declarat Victor Ponta, la Puterea Știrilor.

 

8 ani de la Colectiv

Pe 30 octombrie 2015 a avut loc incendiul din clubul Colectiv. Atunci au murit 65 de persoane, la diferite intervale de timp. La opt ani de atunci, România încă are cluburi cu mari deficiențe atunci când vine vorba de protecția la incendii.

Incendiul din clubul Colectiv s-a declașat în noaptea de 30 octombrie 2015, în timpul lansării unui nou album al trupei rock Goodbye to Gravity. La o jumătate de oră după începerea concertului, din cauza artificiilor, tavanul clubului a fost cuprins de flăcări violente. Camerele de supraveghere montate au înregistrat cum spectatorii încep să se calce în picioare pentru a ajunge la ieșire.

Un raport al Corpului de Control al premierului a constatat că intervenția de urgență din noaptea incendiului a fost necoordonată și cu multe improvizații. Planul Roșu a fost declanșat târziu, la 18 minute de la primele apeluri la 112. Unele echipaje s-au panicat și au început să comunice haotic informații către dispecerat.

Multe dintre victime au murit din cauza infecțiilor luate din spitale și pentru că nu aveam centre de tratare a marilor arși. Cu toate acestea, ministrul Sănătății de la acea vreme, Nicolae Bănicioiu garanta că nu ne lipsește nimic din spitale.

Primele condamnări definitive în acest dosar au venit în mai 2022, la aproape șapte ani de la tragedie. Piedone a fost condamnat la patru ani de închisoare, cei trei patroni ai clubului Colectiv au primit câte 11 ani, opt și respectiv șase ani de închisoare, pirotehnistul șase ani și zece luni și cei doi pompieri de la ISU București câte opt ani și opt luni.

Persoanele condamnate au fost obligate să plătească victimelor și familiilor acestoara daune morale și materiale de peste 50 de milioane de euro.

Singurul care a scăpat de plata daunelor, dar și de închisoare, după doar un an și o lună de stat în spatele gratiilor, a fost primarul Cristian Popescu Piedone. A fost achitat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție, pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL