Skip to content
Politică

Victor Ponta, premier după moțiune?

Inquam Photos / George Călin

Chiar dacă a avut o mică victorie, opoziția nu a arătat că are peste 233 de voturi în Parlament, deși unii lideri afirmă că ar avea chiar 237. Până în ziua votului, opoziția rămâne sub pragul de 233 necesar pentru a trece moțiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Viorica Dăncilă.

Această moțiune de cenzură nu este posibilă fără Pro România, care a scos ALDE de la guvernare, iar acum Victor Ponta își negociază viitorul guvern. De la un personaj antipatic, bătut de un primar din Sibiu, Victor Ponta a redevenit un personaj politic important cu un partid rupt din PSD.  

Victor Ponta își negociază un fotoliu în Guvern și cu siguranță țintește spre cel de premier pentru a-și spăla păcatele în fața pesediștilor și să-l accepte din nou în gașcă. Ponta a aplicat cea mai veche strategie politică – a creat o problemă pentru PSD (criza majorității parlamentare) și acum el se promovează ca fiind singura lor soluție de salvare. Cu alte cuvinte, fostul premier începe să fie relevant pentru PSD și începe să fie luat în calcul pentru că până acum liderii partidului îl ignorau și sperau că Pro România se va îneca înainte să emită pretenții. 

Victor Ponta și Pro România nu au șanse să intre în Guvern cu o majoritate PNL-USR. Deja Dan Barna a declarat că USR nu va vota un guvern format din Pro România. Chiar și Victor Ponta a înțeles asta deja, anunțând că nu vrea o alianță cu aceste două partide și tot spre PSD va alerga. Pariul liderului Pro România este tot unul riscant pentru că se poate trezi în afara tuturor jocurilor politice. 

Rolul lui Mircea Diaconu

Ponta ar vrea să aibă și Guvernul, și candidatul la alegerile prezidențiale, iar o astfel de mutare i-ar asigura controlul asupra PSD. Numai că un candidat precum Mircea Diaconu ar fi un dezastru și mai mare decât ieșirea de la guvernare. În acest moment, scena politică din România e dominată de Iohannis și Dăncilă, în timp ce Mircea Diaconu e o prezență foarte discretă. 

La alegerile prezidențiale contează foarte mult notorietatea personajului. Viorica Dăncilă n-are în acest moment un val de ură împotriva sa, ci doar câteva voci nemulțumite, niște protestatari „de meserie” care în lipsa altor activități o urmăresc prin diferite locuri. 

Victor Ponta defilează cu Mircea Diaconu doar pentru că el n-a avut curajul să-și asume candidatura la alegerile prezidențiale, conștient că va pierde. Dacă Pro România chiar avea șanse la victorie, doar nu-și imaginează cineva că Ponta, marele oportunist, rata această ocazie. Însă dacă vreun politician are chiar și cea mai mică șansă să-l bată pe Iohannis, care pare imbatabil și deja cu mandatul asigurat, acela este premierul Viorica Dăncilă, urmată de Dan Barna. 

Dar frustrarea lui Victor Ponta este aceea că Viorica Dăncilă îi închide toate ușile și nu cedează nici măcar acum când s-a rupt coaliția de guvernare. Astfel, este ușor de înțeles că prin ruperea coaliției de guvernare și sprijinirea moțiunii de cenzură, Victor Ponta încearcă doar să schimbe grupurile de interese din PSD, nu să scoată PSD-ul de la guvernare, sperând că un alt lider, o altă conducere îi va deschide porțile ca să preia partidul. 

În plină campanie electorală, președintele Iohannis nu-l va desemna pe Victor Ponta premier, vechiul său rival. Liderul Pro România riscă să facă o mutare politică din care să nu aibă nimic de câștigat, doar pentru că se auto-amăgește că ar fi o „barcă de salvare” pentru un PSD deja scufundat. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *