Skip to content
Puterea Știrilor Video

Victor Ponta, profeții sumbre pentru 2019: 100% vine o criză economică pur românească

Inquam Photos

Fostul premier al României, actual lider al formațiunii politice Pro România, Victor Ponta, a fost invitatul celei mai recente ediții a emisiunii Puterea Știrilor.

Victor Ponta a vorbit despre cum va arăta 2019 din punct de vedere economic în condițiile în care România nu are încă buget, dar și despre consecințele noilor taxe asupra investițiilor și reflectarea lor la nivelul firmelor mici și al fiecărui cetățean care va dori să acceseze credite.

În ceea ce privește bugetul pe 2019, fostul premier crede că în momentul de față „nu reușesc să închidă cifrele. Probabil niște funcționari, cum a fost șeful ANAF pe care l-au dat afară, nu au vrut să semneze. De ce l-ai dat afară pe Mișa și ai adus o doamnă care nu a lucrat niciodată în ANAF? Probabil Mișa nu a vrut să semneze.”

Victor Ponta e de părere că „2019 va fi și mai rău, că n-au cum să strângă punga în an electoral”și că „100 la sută vine o criză, pur românească, să vedem când vine cea internațională, dar cea românească vine de la faptul că nu poți să tot consumi, să tot cheltui fără ai o anumită logică, și în zona de investiții și în zona de susținere.”

Liderul Pro România s-a referit și la taxele anunțate de Ministrul Finanțelor și efectele lor imediate:

Apropo de taxele astea, toată lumea m-a întrebat, ce ai, ții cu băncile, nu, țin cu oamenii, banca ce credeți că o să facă? O să dea faliment? Nu, o să pună la credite, la persoane, la firme condiții și dobânzi mai mari. Companiile de telefonie o să se închidă? Nu, doar că o să ne-o pună în factură taxa lui Teodorovici și Vâlcov. Deci, ce taxe sunt astea în care tu zici la TV că te lupți cu capitaliști, cu bănci, dar, de fapt, ne furi nouă banii din buzunar. Nu o să vină cu bani de acasă firmele respective, ci o să le pună mai departe în facturi. Țineți minte când am pus supracciza aia, a fost o idee bună zic să punem ceva la carburanți, să construim autostrăzi, dar am pus-o azi, la ora 24 era în prețul de la carburant și oamenii au spus: vezi, Ponta, că ai pus-o pe noi, n-ai pus-o pe Petrom, pe Lukoil. Da, așa e, să o scoatem, fir-ar să fie. Am zis, decât s-o ții ca prostul cu capul înainte, zici, scuzați-mă, am greșit,” a arătat Ponta.

Politicianul a explicat că Guvernul a pus aceste taxe fără a ține cont de sfaturile unor experți și fără a fi dispuși să-și reconsidere deciziile.

Ce mă sperie pe mine, că i-am urmărit, pe Vâlcov, pe Teodorovici: ei nu greșesc niciodată, au dreptate și dacă le spui părerea ta, și mă pricep la bugete cât de cât, zic este securist, este cu Soros, este cu statul paralel.

 Voi sunteți nebuni? În primul rând, n-ați întrebat pe nimeni, dacă vine Florin Georgescu și vă spune, nu-i bună taxa aia, nu-i iubitor de bănci, dar dacă vă spune, nu vă gândiți totuși, poate are dreptate. Nu te-ai sfătuit cu absolut nimeni, Coaliția pentru Dezvoltarea României, Consiliul Investitorilor, Consiliul IMM-urilor. Am vorbit cu Florin Jianu care mi-a zis, știți ce se va întâmpla cu creditele, cei mari o să-și ia în continuare, dar pe noi ăștia mici o să ne dea pe ușă afară,” a explicat politicianul.

Mai mult, Victor Ponta a explicat că aceste taxe, dincolo de consecințele imediate, afectează un echilibru economic pe termen lung pe care România l-a construit în ani de zile.

Astea sunt echilibre economice pe care România și le-a construit cu greu din 2012, chiar 2011. Și în 2017 a venit aia cu mica reformă, a ieșit o nebunie. Dacă sunteți o firmă, aveți investitori și de fiecare dată vine în decembrie Guvernul , vine o ordonanță și vă schimbă tot sistemul , ce ziceți, mă duc în altă parte, în Bulgaria, Serba, că aștia sunt nebuni, nu sunt în stare să lase o reglementare fiscală să funcționeze. 

Asta ne afectează pe termen lung și discursul ăsta populist mă deranjează foarte tare. Am spus un lucru când eram prim-ministru în care cred: oricărei firme care vine în România eu îi sunt recunoscător, în primul rând dau un salariu, în al doilea rând că-mi plătește contribuții, sănătate, în al treilea rând că comandă la o altă firmă, în al patrulea rând că acel angajat se duce și cumpără.

Cum să te lupți cu cei care îți creează locuri de muncă? Că nu plătesc profit. Dar nu vrei să vezi cât plătesc contribuții sociale, accize, taxe locale? Comunele se dezvoltă din taxe locale.

E un discurs socialist de America de Sud, care ne afectează pe termen foarte lung,” a concluzionat liderul Pro România.

Urmăriți secvența video de la 35.15 până la sfârșit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *