Skip to content
Politică

Victor Ponta reacționează față de propunerile DNA pentru modificarea Constituției și îi dă dispăruți pe liberali din comisia de revizuire

Premierul Victor Ponta a făcut mai multe declarații luni. Printre altele, Ponta a vorbit și despre propunerea șefului DNA de a crește perioada de reținere de la 24 la 72 de ore.

Prim-ministrul a declarat că momentan problema o constituie absența parlamentarilor PNL de la comisia de revizuire a Constituției.

„Am două abordări de principiu: un lucru pe care l-am ridicat și în consultările cu domnul Iohannis, la comisia pentru revizuirea Constituție colegii de la PNL nu participă, nu vin, nu spun. Ca să nu mai pierdem timpul, stimați colegi de la PNL, care ați fost alături de noi, mai vreți sau nu mai vreți? Că toată discuția rămâne fără obiect. Mâine e o ședință a comisiei de revizuire și vom vedea dacă vin. Tot ce ține de justiție, s-a discutat în 2013, se vor dezbate în cadrul comisiei și apoi pot să vă spun, în funcție de CCR și Comisia de la Veneția, ce amendamente au trecut. Știu de un amendament care prevedea despărțirea funcțiilor de judecător și de procuror. Mi-am dat seama că am fost obiectiv (..) Ca fost procuror că am susținut separarea celor două funcții. Dacă cei de la PNL mai susțin această propunere discutăm. Mă supun înțelepciunii celor din comisiei și colegilor dacă o fac”, a declarat Victor Ponta.

Totodată, premierul a vorbit și despre proiectul legislativ al UDMR de reducere a TVA-ului la apa potabilă la 9%, afirmând că trebuie făcute analize întâi pentru a stabili șansele de implementare a proiectului.

„E o inițiativă legislativă a unor parlamentari PSD și doamna Plumb îl cunoștea pentru că mai făcuse propunerea și am zis hai să facem o analiză pentru ca Guvernul să poată da un punct de vedere. La prima prezentare e un lucru bun. În multe țări europene se vorbește de apă ca alimente, e vorba mai mult de apa potabilă, are și un caracter social. Eu nu știu ce înseamnă 5 m cubi, e mult, e puțin, trebuie să vedem”, a continuat premierul.

Ponta a mai recunoscut că măsura reducerii TVA pentru alimente viza inițial și berea și vinul, însă reglementările europene au împiedicat adăugarea acestor produse la lista alimentelor cu TVA scăzut.

Recunosc, ca am vrut sa reducem la 9% si la produsele alcoolice neaccizate, vinul si berea, dar a venit directiva UE care ne interzicea acest lucru. E vorba de produse care se produc in special in Romania, de catre producatori romani, chiar daca sunt firme straine, dar mi-a adus Ministerul de Finante directiva„, a mai spus Victor Ponta.

Premierul a comentat si cazul șefului ANAF, care nu s-a prezentat la audierile din comisia de specialitate din Parlament, precizând că i-a amintit acestuia că face parte din puterea executivă și trebuie să se supună Legislativului.

I-am atras atentia foarte clar ca facand parte din Executiv se supune Parlamentului, chiar si cand Parlamentul are cereri mai neasteptate„, a spus Ponta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *