UPDATE 20.00 Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din ţară, vine cu precizări după dezvăluirile făcute de Victor Ponta privind decizia din 2014 de a inunda satele româneşti, pentru a nu fi afectat Belgradul. Potrivit companiei, regulile de exploatare a Sistemul Hidroenergetic şi de Navigaţie (SHEN) Porţile de Fier I şi Porţile de Fier II reprezintă prevederi legale între România şi Serbia, iar în perioada la care se face referire (18 – 26 mai 2014), exploatarea la Porţile de Fier I şi Porţile de Fier II a respectat convenţia româno-sârbă ratificată de Parlamentul României în anul 1999.
”Exploatarea SHEN Porţile de Fier I şi Porţile de Fier II este reglementată prin Convenţia de exploatare din 1998, ratificată de Parlamentul României cu Legea 14/1999 prin Regulamentul Serviciului Comun de Dispecer pentru Energetică (SCDE) unde este reglementată inclusiv perioada de ape mari. Pentru situaţia particulară din perioada 18 – 26 mai 2014, atunci când debitele Dunării au atins valori peste valoarea de 11.500 mc/s, prevăzută în documentele româno-sârbe, exploatarea SHEN Porţile de Fier I şi Porţile de Fier II s-a făcut în deplină conformitate cu prevederile Convenţiei şi Regulamentului SCDE, nivelul amonte de barajul Porţile de Fier I fiind de 63.00 MdMA”, arată Hidroelectrica.
Este de menţionat că această regulă de exploatare a fost prevăzută în documentele româno-sârbe pentru a putea fi respectat în permanenţă principiul căruia pentru debite mari pe Dunăre (mai mari de 11.500 mc/s ) şi mici (mai mici de 2.350 mc/s) nivelele amonte de gura Nerei şi aval de Porţile de Fier II, să fie ca şi cele în regim natural, fără influenţa celor două Sisteme (ca şi când ele nu ar exista). În aceste regimuri debitul orar care se defluează în aval este egal cu cel afluent în lacul Porţile de Fier I, subliniază compania.
”Din datele de exploatare comune cu partea sârbă rezultă că debitul maxim afluent în Portile de Fier I în această perioadă a fost de 12.600 mc/s, debit înregistrat de mai multe ori în exploatarea comună. Regulile de exploatare a SHEN Porţile de Fier I şi Porţile de Fier II reprezintă prevederi legale între cele două ţări”, menţionează compania.
UPDATE 19.45 Victor Ponta reacționează după ce Marcel Ciolacu i-a cerut să se retragă din cursa prezidențială.
„Cred că domnul Ciolacu ar trebui să se retragă de urgență din funcția de premier, altfel îl voi demite eu, imediat ce voi ajunge președinte!”, a amenințat Ponta.
UPDATE 17:50 Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat joi, după dezvăluirile lui Victor Ponta privind decizia de inundare a satelor româneşti în 2014, pentru a evita inundarea Belgradului, că în măsura în care vor identifica informaţii relevante în minister în legătură cu acest subiect, le vor pune la dispoziţia mass-media. „Există o procedură specifică în ceea ce privește Dunărea și o comisie mixtă româno-sârbă”, a spus Fechet.
UPDATE 17:15 Președinta USR, Elena Lasconi, a evidențiat, joi, că fostul premier Victor Ponta trebuie să explice public de ce ‘a pus Serbia înaintea României’.
‘Țineți minte cum i-a pus Ponta pe jandarmi la inundații să-l care cu barca, cum singurul apelativ găsit pentru un ministru femeie a fost ‘Fă’? Uite că nu asta era cel mai grav. Aflăm acum, chiar din gura domniei sale, că pentru a câștiga ceva personal – cetățenia sârbă – a inundat cu bună știință România ca să salveze Belgradul. Un astfel de om credeți că va apăra România în situații dificile? Pare că nu poate pune pe primul loc țara, dacă nu are el ceva de luat din asta’, a scris Lasconi, pe Facebook.
Lidera USR a calificat drept ‘foarte gravă’ declarația fostului prim-ministru, întrebându-se dacă s-a autosesizat cineva.
UPDATE 16:50 Victor Ponta se scuză din nou, joi, după ce a declarat că a decis, ca premier, inundarea unor sate românești pentru a salva Belgradul și a primit, la schimb cetățenia sârbă. El spune că a salvat „sute, poate mii de vieți din Serbia” și că niciun român nu a fost în pericol.
Victor Ponta postează, joi, un nou mesaj pe Facebook în care se scuză după declarațiile privind decizia de a inunda sate românești pentru a salva Belgradul.
„Eu sunt român și creștin! Viața oamenilor este cea mai importantă valoare! Iar pe omul aflat la nevoie trebuie să-l ajuți! Niciun român din România nu a fost în pericol, nicio gospodărie nu a fost grav afectată — însă am salvat sute, poate mii de vieți din Serbia, un popor vecin și iubitor de români! Dumnezeu știe când faci fapte bune! Și îi vede și pe păcătoșii care ar lăsa aproapele să moară înecat doar pentru a câștiga politic!”, scrie Victor Ponta.
UPDATE 16:15 Preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu îi cere lui Victor Ponta să se retragă din cursa prezidenţială, după dezvăluirile acestuia privind decizia de a inunda satele româneşti, pentru a nu fi afectat Belgradul, în 2014. ”Victor, ia măcar acum o decizie înţeleaptă! Niciun pesedist nu îl vrea pe Nicuşor Dan preşedinte!”, îi transmite Ciolacu lui Ponta. El mai afirmă că să recunoşti senin – după ani de zile! – că ai fost de acord, în calitate de prim-ministru al României, să inunzi sate româneşti pentru a salva oraşe străine şi să te lauzi că, drept recompensă, ai primit cetăţenia altui stat, e clar că joaca de-a suveranismul nu mai ţine!
UPDATE 15:53 Nicușor Dan, primarul general al Capitalei și candidat independent la alegerile prezidențiale, i-a cerut premierului Marcel Ciolacu să publice toate documentele care au stat la baza deciziilor luate de Victor Ponta, contracandidatul său, la momentul inundațiilor din 2014.
„Suveranistul Victor Ponta să explice românilor de ce pune Serbia pe primul loc când alege unde să producă pagube Dunărea, când alege cetățenia și când alege unde să-și ascundă prietenii fugari urmăriți de justiția din România”, acuză Primarul Capitalei.
UPDATE 15:30 Scriitorul Mircea Dinescu spune că îl dă în judecată pe Victor Ponta, după dezvăluirile privind inundarea satelor în 2014, pentru a nu fi inundat Belgradul şi că ar cere un milion de euro. El a arătat că o să-i cheme şi pe oameni din Rast, care au suferit atunci de inundaţii.
UPDATE 14:22 Europarlamentarul Vlad Gheorghe (DREPT) anunță că partidul său va depune plângere penală la Parchetul General pentru înaltă trădare pe numele lui Victor Ponta.Gheorghe spune că demersul este necesar după ce fostul premier, actual candidat independent la alegerile prezidențiale din 4 mai, a declarat, miercuri, că a preferat să inunde câteva sate românești, să mute localnicii și să îi despăgubească decât să fie inundat Belgradul, capitala Serbiei.
UPDATE 12:39 Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, întrebat despre decizia lui Victor Ponta de a inunda sate din România pentru a salva Belgradul, că, atunci „când ești prim-ministru, iei decizii câteodată mai greu de explicat”.
„A fost o deecizie guvernamentală luată de prim-ministrul Victor Ponta. Când ești prim-ministru, iei decizii câteodată mai greu de explicat. Din punctul meu de vedere, nu aș fi luat această decizie”, a declarat Marcel Ciolacu.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Victor Ponta, candidat independent la președinția României, a făcut o dezvăluire șocantă în podcastul „Hai, live! cu Turcescu și Andronic”, difuzat miercuri, 9 aprilie 2025. Fostul premier a declarat că, în timpul inundațiilor din 2014, a ordonat deschiderea Porților de Fier pentru a proteja Belgradul, chiar dacă asta a însemnat inundarea unor sate românești de pe clisura Dunării.
„În timpul inundațiilor (2014 – n.r.), am dat eu ordin peste structurile românești să deschidă valea de la Porțile de Fier și-n felul ăsta nu s-a inundat Belgradul. S-a inundat doar o suburbie, dar dacă nu deschideam Porțile de Fier, se inunda Belgradul.”
Ponta a recunoscut că „se inunda partea românească. Și s-a inundat. Dar am vorbit cu ISU, am mutat oamenii, am dat despăgubiri repede. N-ați aflat nimic voi, presa. Au fost sate, în aval…”
În același podcast, întrebat de Robert Turcescu dacă a preferat să „inunde niște români decât să inunde niște sârbi”, Ponta a răspuns direct:
„Cred că pe Dinescu l-am inundat atunci și de aia, și-acuma nu mă cheamă să-nvârt și eu un ciolan… Da, dar i-am dat despăgubiri, stai liniștit că i-am dat mai mult decât făcea coșmelia lui de la Cetate. Băi, e Belgradul! E Belgradul unde Iancu de Hunedoara l-a bătut pe Mahomed Cuceritorul! Cum să zic, da, mă, inundați Belgradul ca să salvăm cetatea lui Dinescu?! Crama lui Dinescu… Las’ că s-a refăcut crama, e foarte bună.”
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News