Skip to content
Politică

Victor Ponta, servit pe tavă PNL. Vor reuși liberalii să profite de această pomană? Ce rol ar putea avea Iohannis?

Criza politică în care se află România face ca fiecare mutare a partidelor politice, a liderilor acestora, dar și a reprezentanților instituțiilor statului să fie foarte bine calculată. Sau așa ar trebui să fie.

După primele mutări care au avut loc pe scena politică, mingea este la ora actuală în curtea PNL. Procurorii l-au „servit” pe Victor Ponta pe tavă liderilor PNL. Mai mult de atât nici măcar nu puteau să își dorească liberalii lui Vasile Blaga și ai Alinei Gorghiu.

Făcând o cronologie a acțiunilor de pe scena politică, situația se prezintă astfel: prima mișcare a făcut-o Klaus Iohannis, cel care a cerut ca Ponta să demisioneze, semn că președintele iese din carapacea de mediator între forțele politice din România și se implică direct în lupta pentru putere; a doua mutare a făcut-o Victor Ponta, cel care a anunțat că nu demisionează și e gata să se lupte.

Acum, următoarea acțiunea este a PNL. Aceasta nu trebuie să fie una neapărat vizibilă, ci una realizată în spatele cortinei politice. PNL trebuie să demonstreze că poate să facă o majoritate, aceasta fiind de altfel provocarea liberalilor încă de anul trecut. Dacă nu reușește acest lucru, atunci PNL și-a ratat „destinul” politic de partid de opoziție și de speranță a românilor care „și-au luat țara înapoi”.

Există două situații pentru liberalii vechi și noi ai lui Vasile Blaga și Alina Gorghiu cu privire la moțiunea din Parlament și la situația existentă la acest moment:

1) Victor Ponta rămâne prim ministru, iar PNL nu reușește să facă majoritate. Acest lucru înseamnă că moțiunea va pica, iar președintele PSD va rămâne în funcție până la toamnă, cel puțin, perioadă în care ar avea timp să își refacă imaginea. Pentru PNL ar însemna un dezastru politic – dacă nu reușesc să dea jos un premier la pământ, atunci cum vor reuși să ajungă la guvernare prin negocieri, mai ales în condițiile în care Victor Ponta și PSD s-ar putea redresa?

Strategia PNL ar trebui să fie de totul sau nimic, în sensul în care să pluseze în negocierile cu partidele și parlamentarii din coaliția guvernamentală. PNL trebuie să devină un partid mai atractiv decât PSD pentru cele 3 formațiuni din coaliție, însă, dacă nu va reuși acest lucru va avea o pierdere majoră.

Acest scenariu ar duce chiar și la o amplificare a tensiunilor existente în noul PNL. Deja există zvonuri cu privire la o grupare ce s-ar forma în jurul lui Crin Antonescu și Rareș Mănescu. Pe de altă parte, vechii pedeliști ar putea trece de partea lui Băsescu. Eventualitatea ratării acestei ocazii ar putea fi dezastruoasă pentru PNL.

2) Victor Ponta rămâne prim-ministru, iar moțiunea de cenzură trece. Acest lucru dă semnalul schimbării în Parlament, dar și al unei noi trădări, după cea din 2012. Dacă din coaliția de guvernare nu vom ști cu exactitate cine a votat cu liberalii, am putea bănui însă ce grupuri din Legislativ ar putea să treacă de partea PNL. Principalele grupuri pe care le-ar putea câștiga aceștia cu un minim efort sunt minoritățile și UDMR. Cu PMP nici nu ar trebui să se chinuie, deoarece vor vota oricum împotriva moțiunii pentru a nu alimenta scenariul de înțelegere dintre Ponta și Băsescu.

Însă, problema ar putea să apară după ce trece moțiunea, ea fiind legată de omul pe care îl vor propune liberalii pentru funcția de prim-ministru. Dacă va rămâne Cătălin Predoiu, atunci PNL devine vulnerabil, acesta fiind un personaj destul de controversat (amintim doar cazurile Bica, Gala Bute, campania PNL de la Buzău, dar și posibilul conflict de interese). Ar însemna ca și PNL, într-un timp mai mic sau mai mare, să aibă aceleași probleme cum are PSD cu Victor Ponta. Așadar, liberalii vor trebui să gândească foarte bine pe cine vor propune, deoarece toți ochii vor fi pe ei.

De asemenea, cel pe care îl vor nominaliza trebuie să fie în stare să coalizeze forțele din Parlament, iar lui Cătălin Predoiu îi lipsește această calitate. La fel și altor lideri din PNL, precum Mihai Răzvan Ungureanu sau chiar Alina Gorghiu.

Există și o a treia situație, dar care nu ar mai implica doar PNL, ci îl introduce în scenă și pe președintele Iohannis. Astfel, Victor Ponta își dă demisia, moțiunea nu mai are subiect, iar Iohannis intră în scenă. Ce se întâmplă în aceste condiții? În mod normal, președintele organizează consultări cu partidele politice, testează să vadă de partea cui e majoritatea, iar apoi desemnează un prim-ministru. Însă, dacă PNL nu reușește să formeze o majoritate după o demisie a lui Victor Ponta, atunci președintele va trebui ca în cadrul consultărilor să facă lobby pentru liberali și pentru o nouă majoritate, încercând să rupă din actuala coaliție. Astfel, Klaus Iohannis renunță cu totul la statutul de președinte mediator, diferit de Traian Băsescu, și devine un președinte jucător, exact ca predecesorul său.

Situația în care Klaus Iohannis intervine în acest război politic, poate fi interpretată ca o încercare a acestuia de a prelua întreaga putere, așa cum Traian Băsescu a vrut în primul său mandat. Acest lucru ar duce, din nou, la un război politic deschis pentru încă 4 ani între putere și opoziție, între tabăra social-democraților și a liberalilor.

Totuși, dacă Iohannis nu reușește să destrame actuala majoritate, atunci are o problemă. Trebuie să aleagă între două variante: ori propune un prim-ministru din partea coaliției din jurul PSD, ori impune un premier de la PNL și își încearcă norocul. Dacă alege a doua variantă și forțează lucrurile, am putea asista la o criză politică provocată chiar de președinte. În cazul în care nu va ieși din prima un premier al PNL impus de Klaus Iohannis, iar a doua oară va merge tot pe o variantă PNL în ciuda unei majorități din jurul PSD, care va fi și ea respinsă, am putea asista la un caz unic în România, cel al organizării alegerilor anticipate.

În funcție de cum va ști PNL să joace acest „as” pe care i l-au dat procurorii, România ar putea avea o nouă majoritate și un nou premier. Dacă își vor da din nou cu stângu-n dreptul, atunci vom asista la o amplificare a tensiunilor interne din noul PNL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *