Skip to content
Politică

Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu riscă să nu intre în Parlament. Pro România, fără viitor politic

Inquam Photos / Octav Ganea

La alegerile locale, Pro România și ALDE au obținut rezultate rușinoase, mai ales dacă ne uităm și la câți bani au investit în campania electorală, deloc sume neglijabile. În București, cea mai mare scena politică, nu au contat deloc în strategiile politice. Pentru a se salva de la un dezastru previzibil, Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu au decis să meargă împreună la alegerile parlamentare, doar că planurile lor au șanse să fie un dezastru și mai mare decât în septembrie. 

Călin Popescu Tăriceanu a demisionat din ALDE și a intrat în Pro România pentru a candida la alegerile parlamentare. Cele două partide ar urma să fuzioneze și potrivit legii, membrii ALDE care ar urma să candideze la alegerile parlamentare trebuie să se înscrie în Pro România. Dar această situație incertă și această fugă a lui Tăriceanu, disperat să mai prindă un fotoliu de parlamentar, a trezit nemulțumiri în ALDE. Tăriceanu este disperat să prindă un loc în Parlament deoarece are nevoie de imunitatea de parlamentar pentru a scăpa de ancheta DNA.  

Membrii ALDE s-au văzut abandonați de Tăriceanu și doar cu promisiunea unei fuziuni care nu se va realiza prea curând. Membrii ALDE nu pot spera la fotolii de deputați în niciun județ, le va fi imposibil măcar să se apropie de o astfel de performanță. 

Tocmai de aceea, din ALDE au început să plece tot mai mulți membri către alte partide, în special către PMP care vrea să se întărească după rezultatul bun de la alegerile locale. Inclusiv oameni din PSD, refuzați de conducerea lui Marcel Ciolacu, fug spre PMP, cum e cazul lui Radu Preda, care va deschide lista PMP Dolj la Senat. 

PMP mizează pe victorii mai ales în circumscripțiile mari, acolo unde și-a trimis câțiva lideri sau membri importanți. Mihail Neamțu va candida la Timișoara, Elena Băsescu va fi în Constanța, Cristian Lungu la Cluj, Petru Movilă la Iași, Marius Pașcan la Mureș – acestea ar fi principalele mari bătălii pentru PMP, deoarece un rezultat de 9-10% le poate aduce un fotoliu de deputat. Pe când într-un județ mic, partidul trebuie să depășească mult pragul de 10%. Șanse pentru PMP ar mai fi în Suceava, Maramureș sau Caraș-Severin, dar are nevoie de un rezultat mai mare dacă vrea un loc de deputat sau senator. 

Mai ales în zonele din sudul țării, în zona Olteniei, în Dolj și Mehedinți, lideri locali sau membri simpli din ALDE fug spre PMP în speranța unui loc eligibil sau pentru a fi într-un partid care va supraviețui pe scena politică. Deja membrii ALDE nu-și mai fac planuri doar pentru Parlament, ci caută să mai aibă un cuvânt de spus și în următorii ani și să poată crește, ceea ce în partidul lui Tăriceanu nu mai este posibil, iar Pro România nu le dă deloc speranțe că ar avea un viitor. 

Pro România, fără viitor politic

Victor Ponta pierde controlul partidului chiar înainte de alegerile parlamentare. Nu mai are nicio speranță la o alianță cu PSD și în această campanie, cel mai probabil, pesediștii vor recuceri electoratul Pro România. 

Victor Mocioalcă, fost secretar general în Pro România, s-a înscris în PSD și a abandonat echipa lui Ponta. El va candida pe lista PSD la Caraș-Severin, pentru un loc în Senat. Oamenii care au condus Pro România încep să abandoneze barca înainte să se scufunde. La început de octombrie 2020, Ioana Petrescu – fost ministru al Finanțelor în guvernul Ponta – a decis să se retragă din Pro România. 

Deputatul Nicolae Bănicioiu, fost ministru în guvernele Ponta, va fi scos din jocurile politice de către procurorii DNA, care au cerut ridicarea imunității și începerea urmării penale, fiind acuzat de luare de mită. Chiar dacă Bănicioiu spune că nu va candida în decembrie 2020, această anchetă este o lovitură de imagine și slăbește partidul înainte de un vot care poate decide viitorul formațiunii politice. 

Astfel, mai rămân doar Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu într-o cursă disperată de a se salva cu niște partide distruse și fără viitor. Cei doi foști premieri au probleme mari în această încercare de a intra în Parlament. Jocul de-a partidul-balama a luat sfârșit și Pro România nu poate supraviețui pe scena politică dacă nu se lipește de un partid mai mare. Însă toate ușile sunt închise și PMP va duce o campanie agresivă de a dovedi că este „cel mai mare partid mic”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *