Skip to content
Puterea Știrilor Video

Victoria lui Nicușor Dan nu e a USRPLUS! Sociolog: ”Împăunarea lor este un pic exagerată, ei au dorit un alt candidat”

Inquam Photos / Octav Ganea

Sociologul Remus Ștefureac, director INSCOP Research, a declarat, într-un interviu pentru PS News, că Nicușor Dan își va păstra „statutul de independent, de punte care să unească cele două partide, PNL și USRPLUS, dintr-un motiv foarte simplu: Nicușor Dan nu poate fi un primar eficient dacă nu are majoritate în Consiliu”.

Totodată, directorul INSCOP a precizat că Nicușor Dan va avea nevoie și de susținerea Partidului Mișcarea Populară, „o majoritate de centru dreapta care să-ți aducă, să spunem, un 55% în Consiliu”.

„Cred că el își va păstra statutul de independent, de punte, să spunem, care să unească cumva cele două partide, dintr-un motiv foarte simplu: Nicușor Dan nu poate fi un primar eficient dacă nu are majoritate în Consiliu, iar majoritatea în Consiliu nu o poate avea decât co-lucrând cu ambele partide și chiar și cu Partidul Mișcarea Populară, pentru că, cel puțin judecând după ultimele rezultate, am văzut un USR la 27%, PNL la 20%, nefiind chiar majoritatea de care aveai nevoie.

Deci ai nevoie și de voturile PMP, deci o majoritate de centru dreapta care să-ți aducă, să spunem, un 55% în Consiliu, din nou, revenind la acea cifră magică despre care am tot vorbit în ultimele două luni”, explică Remus Ștefureac.

Directorul INSCOP este de părere că Nicușor Dan „are o datorie morală față de PNL în primul rând”, Ludovic Orban fiind cel care l-a propus pentru funcția de primar. Pe de altă parte, Remus Ștefureac a precizat că este și meritul partidului USRPLUS că „și-au dat seama de faptul că nu au nicio șansă dacă ar fi mers pe drumul lor cu Vlad Voiculescu”.

„Deci Nicușor Dan va trebui să colaboreze cu ambele partide și cred că are și o datorie morală față de PNL în primul rând. El nu era astăzi primar dacă Ludovic Orban nu lua decizia de a-l propune drept candidat susținut de PNL, forțând mâna USR care și-ar fi dorit un cu totul și cu totul alt candidat, adică din acest punct de vedere, împăunarea USRPLUS este un pic exagerată, ei au dorit un alt candidat.

Pe de altă parte, este și meritul lor că și-au dat seama de faptul că nu au nicio șansă dacă ar fi mers pe drumul lor cu Vlad Voiculescu. Au cedat și ei la rândul lor, prin urmare politica este o artă a compromisului, ambele partide de centru dreapta mari din București au reușit cumva să genereze această umbrelă care l-au adus pe Nicușor Dan în fruntea preferinței bucureștenilor”, susține directorul INSCOP Research.

Remus Ștefureac amintește de alegerile locale din Craiova, unde PNL și USRPLUS nu au ales să facă o alianță, acesta fiind motivul pentru care Lia Olguța Vasilescu (PSD) a câștigat titlul de primar al orașului Craiova.

„Acest lucru nu s-a întâmplat de exemplu la Craiova. Dacă ne uităm pe rezultatele preliminare, dacă adunăm voturile candidatului PNL și candidatului USRPLUS ar fi luat mai multe voturi decât Lia Olguța Vasilescu, ar fi fost o situație cumva similară. Lia Olguța Vasilescu, 37-38%, suma celor doi candidați puțin peste 40 deci exact ca la București. Din păcate, acolo nu au avut înțelepciunea pe care am remarcat-o în București și au ratat o primărie importantă a unui oraș din țară”, a conchis Remus Ștefureac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *