Skip to content
Politică

UPDATE: Erdogan pierde din nou primăria oraşului Istanbul. Imamoglu: Nu e o victorie, e un nou început

Ekrem Imamoglu, candidatul Partidul Republican al Poporului (centru-stânga, secular, CHP), principala formaţiune de opoziţie, a câştigat scrutinul pentru funcţia de primar a oraşului Istanbul, obţinând 53,9% din voturi, potrivit rezultatelor parţiale după numărarea a aproape 99% din sufragii.

Pe locul al doilea se clasează candidatul Partidului Dreptate şi Dezvoltare (AKP), fostul premier Binali Yildirim, cu aproximativ 800.000 voturi mai puţin decât Ekrem Imamoglu.

Scrutinul pentru Primăria oraşului Istanbul a fost reluat după ce partidul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan a obţinut anularea alegerilor din martie, câştigate atunci tot de candidatul opoziţiei, informează agenţia Anadolu.

La alegerile locale din 31 martie, Partidul Dreptate şi Dezvoltare (AKP), formaţiune condusă de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, a suferit câteva înfrângeri usturătoare, pierzând controlul asupra mai multor oraşe majore, inclusiv capitala ţării, Ankara.

Noua înfrângere pentru partidul de guvernământ ar putea amplifica criticile la adresa preşedintelui în contextul în care mai mulţi lideri politici din propriul partid sunt tot mai nemulţumiţi de modul autoritar de conducere al liderului turc.

UPDATE:

Ekrem Imamoglu, care a câştigat duminică alegerile pentru primăria din Istanbul, a declarat că acest success reprezintă un nou început şi şi-a îndemnat alegătorii să se bucure fără să îi jignească pe rivali. El a precizat, potrivit Hurriyet, că în seara de 31 martie, după alegerile care au fost anulate, câştigate tot de el, “ceasul democraţiei nu a funcţionat”.

Să te bucuri nu înseamnă să superi pe altcineva. Îi învit pe toţi cetăţenii noştri să se comporte în modul cel mai delicat. Nu este o victorie, este un nou început. Vreau să vă anunţ că de mâine, în calitate de primar, mă voi comporta la fel cu toţi cei 16 milioane de oameni din Istanbul. Voi aţi apărat în faţa întregii lumi democraţia Turciei”, a spus Imamoglu, conform News.ro.

El a vorbit şi despre alegerile din 31 martie, care au fost anulate după proteste ale partidului aflat la putere. “Din nefericire, ceasul democraţiei nu a funcţionat în seara de 31  martie. Tot poporul ştie ce a fost. Dar nu puteţi opri niciodată timpul oprind ceasurile. Nu puteţi ascunde adevărurile acoperindu-le”, a afirmat noul primar al Istanbulului.

La alegerile de duminică, au votat 8.868.664 de persoane. Rezultatele finale încă nu au fost anunţate, ci doar cele de după numărarea a 99,37 la sută din voturi, însă deznodământul nu mai poate fi schimbat. Imamoglu a obţinut 54,03 la sută din voturi (4.698.782), iar reprezentantul partidului la putere, Binali Yildirim, 45,09 la sută (3.921.201). Diferenţa dintre cei doi este de 777.581 de goluri.

Victoria este mult mai clară decât cea din 31 martie, când Imamoglu obţinuse 48,77 la sută (4.169.765), iar Yildirim 48,61 la sută (4.156.036). Atunci, diferenţa a fost de 13.729 de voturi.

Imamoglu are 49 de ani şi este membru al Partidului Popular Republican, iar rivalul său învins Yildirim este membru fondator al AKP, partidul lui Recep Tayyip Erdogan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *