Skip to content
Politică

Victorie istorică în justiție pentru debitorii în CHF: 8 bănci îngenuncheate

nupoliticalreview.com

Debitorii în franci elvețieni (CHF) au repurtat o victorie istorică în justiție. Nu mai puțin de opt bănci au fost îngenuncheate în instanță.

Mai precis, Tribunalul Comercial din Croația a pronunțat pe 14 iunie o hotărâre definitivă (a cărei motivare a apărut miercuri, 11 iulie), potrivit căreia clauza de risc valutar aferentă contractelor de credit în franci elvețieni este nulă, având în vedere faptul că băncile nu și-au informat clienții cu privire la riscurile aferente, relatează site-ul Contrabănci.com – portalul Grupului Clienților cu Credite în CHF (GCCC).

Instanța a arătat că 8 bănci din Croația au încălcat legislația de protecție a consumatorilor, prin introducerea de clauze abuzive în contractele de credit în franci elvețieni acordate în perioada 1 Octombrie 2004 – 31 Decembrie 2008. Mai exact, împrumutații nu au fost informați în mod corect asupra riscurilor la care se expun și că nici nu au primit toate informațiile necesare, astfel încât consumatorul să ia o decizie rațională. De asemenea, instanța relevă faptul că împrumutații au fost puși în imposibilitatea de a aprecia în vreun fel derularea contractului de credit: nu doar cu privire la cursul de schimb, ci și cu privire la rata dobânzii.

Cele 8 bănci sunt:  Zagreb Bank, the Economic Bank Zagreb, Erste & Steiermarkische, Raiffeisenbank Austria, Addiko Bank (fosta Hypo Alpe Adria Bank), OTP Bank Croatia, Sberbank and Splitska banka (fosta Societe Generale). Instanța le-a obligat a converti creditele din CHF în moneda locală (kuna), la cursul de la data acordării. Băncile au un termen de 60 de zile pentru a se supune hotărârii Tribunalului Comercial. De asemenea, unele bănci trebuie să transforme rata dobânzii din variabilă în fixă. Totodată, băncile ar putea fi obligate, printr-un proces separat, să returneze sumele de bani percepute în plus. Impactul asupra băncilor ar putea ajunge până la 2 miliarde de euro. 

Găsiți mai multe AICI – inclusiv minuta instanței croate.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *