Skip to content
Politică

Victorie parțială pentru cuplul homosexual Coman-Hamilton

Curtea Constituțională a României (CCR) a luat o decizie asupra articolului 277, alineatele (2) si (4) din Codul Civil care îi privește în mod direct pe Coman și Hamilton, aceștia formând un cuplu homosexual.

Concret, CCR a decis că alineatele (2) și (4) ale articolului 277 sunt constituționale  doar în măsura în care autorităţile naționale recunosc căsătoriile gay încheiate în afara ţării strict în scopul liberei circulaţii a cetăţenilor europeni. Astfel, statul român trebuie să recunoască  căsătoriile între persoane de acelaşi sex pentru stabilirea reşedinţei cetăţenilor europeni și a membrilor familiei lor, în ciuda interdicţiei generale impuse în acelaşi timp privind recunoaşterea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex încheiate în afara ţării.

Statul trebuie să recunoască dreptul de şedere al cuplurilor gay căsătorite dacă unul dintre parteneri este cetăţean al Uniuniunii Europene, a decis Curtea Constituţională (CCR). Asociaţiile MozaiQ şi Accept salută decizia Curţii şi spun că aceasta este un prim pas pentru recunoaşterea oficială a cuplurilor gay în România şi pentru asigurarea egalităţii în drepturi şi demnitate pentru persoanele LGBT şi pentru familiilor lor şi, în acelaşi timp, reprezintă un semnal pentru politicieni ca aceştia să ia măsuri şi să legalizeze parteneriatele civile între persoanele de acelaşi sex, conform news.ro.

Curtea Constituţională a României a decis că articolul 277, alineatele (2) şi (4) din Codul Civil este constituţional doar în măsura în care autorităţile naţionale recunosc căsătoriile gay încheiate în afara ţării strict în scopul liberei circulaţii a cetăţenilor europeni. Această prevedere a Codul Civil impune, în interpretarea CCR, ca statul român să recunoască căsătoriile între persoane de acelaşi sex pentru stabilirea reşedinţei cetăţenilor europeni şi a membrilor familiei lor, în ciuda interdicţiei generale impuse în acelaşi timp privind recunoaşterea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex încheiate în afara ţării.

Hotărârea CCR a fost anunţată miercuri, după ce Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis luna trecută că ţările europene nu pot împiedica şederea cuplurilor de acelaşi sex căsătorite pe teritoriul lor, dacă unul dintre parteneri este cetăţean UE.

Astfel, statul român recunoaşte căsătoriile dintre persoanele de acelaşi sex încheiate în afara ţării doar pentru a asigura reşedinţa cetăţenilor europeni şi a membrilor familiei lor, în ciuda faptului că România nu recunoaşte încă şi căsătoria propriu-zisă a persoanelor gay.

Au apărut și reacții din partea organizațiilor care apără drepturile homosexualilor.

Vlad Viski, directorul executiv al MozaiQ pretinde că rezolvarea problemei este simplă și constă în „legalizarea parteneriatelor civile”.

„Cuplurile gay sunt o realitate în România, iar statul are o datorie să ofere drepturi egale tuturor cetăţenilor, mai ales în contextul consolidării mişcărilor conservatoare şi a încercării de modificare a definiţiei familiei în Constituţiei. Cerem partidelor parlamentare să legalizeze parteneriatele civile pentru a elimina potenţiale lacune existente în legislaţie şi pentru a pune în aplicare decizia CCR. Decizia CCR poate fi pusă în aplicare cel mai simplu prin legalizarea parteneriatelor civile”, spune Vlad Viski, director executiv MozaiQ.

Asociaţia ACCEPT a lansat un comunicat apreciativ la decizia CCR, Florin Buhuceanu, președintele Asociației ACCEPT a spus că „viaţa de familie a tuturor acestor cupluri există şi trebuie respectată”.

„Decizia CCR de astăzi este un prim pas către o stare de normalitate, în care demnitatea umană a tuturor cetăţenilor este preţuită de autorităţi. Cu toate acestea, rămânem în situaţia în care zeci de mii de familii gay din România nu sunt recunoscute şi protejate de lege. Reglementarea parteneriatului civil este o urgenţă, conform standardelor europene de drepturile omului, dar şi conform deciziei CCR de astăzi, care statuează indirect faptul că viaţa de familie a tuturor acestor cupluri există şi trebuie respectată”, spune Florin Buhuceanu, preşedintele Asociaţiei ACCEPT.

CJUE a decis luna trecută că statele europene ţările europene nu pot împiedica şederea cuplurilor de acelaşi sex căsătorite pe teritoriul lor, dacă unul dintre parteneri este cetăţean UE. Această hotărţre a pornit de la un cuplu de bărbaţi, un român şi un american, care au dat în judecată statul român pentru că nu le-a rescunoscut căsătoria oficiată la Bruxelles în urmă cu câţiva ani.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *